VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

Jídlo a víno. Dva oblíbenci, ve kterých se vyznám. Dva oblíbenci, které ráda spojuji, a to nejen při párování vína a jídla, ale i při použití vína při vaření. Jenže ne vždy jsem si jistá, co k čemu patří a co kam přidat. A s tím mi teď pomáhá nová kuchařka od Kristini Šemberové – Víno ve sklence a na talíři.

O AUTORCE

Kristina je odbornicí na životní styl a gastronomii první republiky, což ji přineslo značnou dávku inspirace pro napsání vinné kuchařky. Mimo to je nyní editorkou časopisu Travel Digest.

VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

KDO SE NA KUCHAŘCE PODÍLEL?

Na téhle fantastické kuchařce se podílela i food stylistka Petra Frýdlová, fotograf Marek Bartoš, someliér Tomáš Brůha a fotograf Pavel Zábrodský.

VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH

Vína z Moravy a vína z Čech je největší webový portál o moravském a českém vinařství. Dozvíte se na něm veškeré informace o vínech, párování s jídlem, historii a další zajímavosti. Vznikl za podpory Vinařského fondu, který se snaží domácí produkci podpořit a ukázat, jak vynikající vína v naší zemi máme.

VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

CO V KUCHAŘCE NAJDEME?

Než se dostaneme k vaření, je dobré si pročíst samotnou historii vína v Čechách a na Moravě a zjistit, jaké vinařské oblasti v České republice jsou. Dozvíme se také jak se vyrábí a jak se rozdělují.

Nechybí ani tipy jak degustovat, servírovat a při jaké teplotě a kde ho skladovat. Pro ty, kteří nevědí, jaké odrůdy vína jsou, je tu jednoduchý přehled.

VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

A pak už se dostáváme k samotným receptům! Nechybí předkrmy jako kozí sýr s vinným želé, rillettes nebo vejce Benedikt. Netradiční polévky jako kaštanový krém či dýňová polévka s růžovým vínem. Masové recepty, které přináší tradiční české pochoutky – pečenou kachnu, lokše s trhaným krůtím masem, ale i guláš s červeným vínem.

VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

Víno a chobotnice? Samozřejmě! A co potom takový pstruh s omáčkou z červeného vína?! Nechybí ani zajímavé kombinace salátů. Kristina vám navíc ukáže, že vína se nemusíte bát ani při grilování. Burger na divoko, nebo steak skvěle doplní!

Výtečná jídla v knize najdou i vegetariáni, pro které je připravený třeba recept na slané koláče. A sladkou tečkou jsou spárované dezerty. Už jste někdy vyzkoušeli kombinaci vína s dukátovými buchtičkami a šodó? 

VÍNO VE SKLENCE A NA TALÍŘI

Kuchařka je opravdu hezky zpracovaná a ocení ji i ti, kteří toho tolik o víně nevědí, jelikož veškeré potřebné informace zde najdou. Osobně jsem za ni moc ráda a těším se, až brzy některý z receptů vyzkouším. Vaříte s vínem a párujete víno s jídlem? 

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *