víno a jídlo

VÍNO A JÍDLO

Romantická atmosféra, dobré jídlo a dobré víno. Tohle může být valentýnský, ale i běžný večer, který si chcete užít s partnerem. A abyste věděli, jak správně spárovat víno s jídlem, tak tady je menší tahák, co k čemu patří.

Hodně se setkávám s tím, že lidé okolo mě nevědí, jak víno spárovat. Tápají, co doplnit k lehkému salátovému obědu, těžší steakové večeři nebo večerním chuťovkám. Níže se dozvíte více než jen to! Počtete si o základních informacích o vínech, odrůdách, teplotách při servírování a dalších dosti zajímavých faktech.

ALKOHOL.CZ

V České republice má 2 prodejny. Jedna sídlí v Praze, kousek od centra a ta druhá v Brně. V jejich nabídce jsou nejrůznější druhy alkoholu – gin, rum, vodka, whiskey, víno apod. Nakoupit se dá v prodejnách, či na e-shopu alkohol.cz, kde je možnost si zajistit i dopravu, která objednávku doručí co nejdříve tam, kam je potřeba.

UPOZORNĚNÍ

Ve článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let! Proto osoby mladší 18 let ho nepijí!

víno a jídlo

RŮŽOVÉ VÍNO

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Někteří lidé si dosud myslí, že růžové víno vznikne smícháním červeného a bílého. To je ale omyl! Stejně jako každé víno, tak i to rosé, se vyrábí z hroznů a má na to přesnou metodu. Nejčastější odrůdy jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon.

TEPLOTA

Při rozlévání by mělo být vychlazené na 8 až 12 stupňů. Podávat se může i s trochou ledu, ale pozor, nesmí se přechladit!

PÁROVÁNÍ

Jelikož jde o jemnější víno, odpovídají tomu i pokrmy, které se k němu hodí.

Suché a šumivé růžové víno:

  • chuťovky
  • paštiky
  • ryby
  • drůbež
  • těstoviny
  • zeleninový salát
  • jemnější sýry

Sladká růžová vína:

  • ovoce (maliny, jahody, meloun apod.)
  • lehké dezerty

Pokud chcete večeři doplnit tímto vínem, zkuste připravit špagety s rajčaty, bazalkou, česnekem a olivovým olejem.

Ochutnala jsem vynikající růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe z roku 2016 z vinařství Skoupil. Na lahvi jste si mohli všimnout označení Frizzante, což znamená, že víno je jemně perlivé. Chuť je osvěžující s ovocným nádechem.

víno a jídlo

BÍLÉ VÍNO

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Bílé víno není vyráběno pouze z bílých hroznů, ale i z růžových, červených či modrých. Mezi nejznámější odrůdy patří Chardonnay, Neuburské, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

TEPLOTA

Teplota vína při rozlévání by měla mít 9 až 11 stupňů. Nikdy by neměla klesnout pod 6 stupňů!

víno a jídlo

PÁROVÁNÍ

Bílé víno má podobný charakter jako to růžové, takže i hodící se jídla jsou podobná.

Lehká bílá vína:

  • jemné i výraznější sýry
  • ryby
  • mořské plody
  • zeleninový salát
  • drůbež

Aromatická bílá vína:

  • výraznější sýry
  • korýši
  • ořechy
  • exotické pokrmy
  • uzeniny
  • houby
  • zeleninový salát
  • smetanová omáčka

Pokud chcete večeři doplnit tímto vínem, tak zkuste připravit těstoviny se smetanovou omáčkou, ricottou a sušenými rajčaty.

Také jsem ochutnala bílé víno z odrůdy Tramín z roku 2016 z vinařství Kraus. Chuť vína je výraznější s nádechem citrusů a květů.

víno a jídlo

ČERVENÉ VÍNO

ZÁKLADNÍ INFORMACE

A co to červené? Je to víno, které se vyrábí pouze z modrých hroznů. Má charakteristické aroma a ve společnosti je nejčastěji vnímáno jako těžké a aromatické, což není vždycky pravda. Ty nejznámější odrůdy jsou Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Rulandské modré.

TEPLOTA

Červené víno by mělo být podáváno s teplotou 16 až 19 stupňů. Nikdy by nemělo mít méně jak 12 stupňů!

víno a jídlo

PÁROVÁNÍ

K tomuto druhu vína se servírují odlišné, ale i stejné pokrmy jako u předešlých dvou.

Lehká červená vína:

  • jemnější sýry
  • drůbež
  • uzeniny
  • houby
  • luštěniny
  • hovězí
  • jehněčí

Aromatická červená vína:

  • výrazné sýry
  • hovězí
  • jehněčí
  • zvěřina
  • rajčata
  • feferonky

Červené víno se hodí k večeři s hovězím steakem s pečenými bramborami na rozmarýnu nebo pečenému jehněčímu. A pokud chcete těstoviny, tak rozhodně špagety s rajčatovou omáčkou, jenž jsou doplněné parmazánem.

Líbí se vám etiketa na lahvi? Alkohol.cz má pro vás speciální nabídku! Vyberte si oblíbenou odrůdu vína a vytvořte si vlastní valentýnskou láhev, se kterou okouzlíte. Ať už drahou polovičku, kamaráda nebo sebe. #pijuslaskou

Doufám, že pro vás bude článek přínosem a správně se připravíte na večeři, piknik nebo večerní domácí pohodu. Nebo jen zabodujete před svými kamarády. Párujete víno s jídlem? A jaké máte nejraději?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s ALKOHOL.cz (alkohol.cz)

6 komentářů u “VÍNO A JÍDLO

  1. Úprimne, ja sa vždy trochu bojím variť s vínom, vôbec neviem prečo…ale je to veľmi pekný ( a nápomocný ) článok, možno tomu predsa dám šancu :)

  2. Originální článek :) Já si víno čas od času dám, ale s jídlem ho většinou nekombinuji. Většinou sáhnu zrovna po tom, na které mám zrovna chuť. Z červených je můj favorit modrý portugal a u bílého mám oblíbenců hned několik. Růžové nevyhledávám.

    1. Moc děkuji :) Tak to určitě zkus někdy nakombinovat, stojí to za to! Tak to já mam radši růžové než červené, ale taky záleží na situaci a příležitosti :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek