víno a jídlo

VÍNO A JÍDLO

Romantická atmosféra, dobré jídlo a dobré víno. Tohle může být valentýnský, ale i běžný večer, který si chcete užít s partnerem. A abyste věděli, jak správně spárovat víno s jídlem, tak tady je menší tahák, co k čemu patří.

Hodně se setkávám s tím, že lidé okolo mě nevědí, jak víno spárovat. Tápají, co doplnit k lehkému salátovému obědu, těžší steakové večeři nebo večerním chuťovkám. Níže se dozvíte více než jen to! Počtete si o základních informacích o vínech, odrůdách, teplotách při servírování a dalších dosti zajímavých faktech. Vína jsou připravena, jdeme na to!

víno a jídlo

RŮŽOVÉ VÍNO

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Někteří lidé si dosud myslí, že růžové víno vznikne smícháním červeného a bílého. To je ale omyl! Stejně jako každé víno, tak i to rosé, se vyrábí z hroznů a má na to přesnou metodu. Nejčastější odrůdy jsou Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon.

TEPLOTA

Při rozlévání by mělo být vychlazené na 8 až 12 stupňů. Podávat se může i s trochou ledu, ale pozor, nesmí se přechladit!

víno a jídlo

PÁROVÁNÍ

Jelikož jde o jemnější víno, odpovídají tomu i pokrmy, které se k němu hodí.

Suché a šumivé růžové víno:

  • chuťovky
  • paštiky
  • ryby
  • drůbež
  • těstoviny
  • zeleninový salát
  • jemnější sýry

Sladká růžová vína:

  • ovoce (maliny, jahody, meloun apod.)
  • lehké dezerty

Pokud chcete večeři doplnit tímto vínem, zkuste připravit špagety s rajčaty, bazalkou, česnekem a olivovým olejem.

Na ochutnávku jsem dostala od Alkohol.cz vynikající růžové víno z odrůdy Zweigeltrebe z roku 2016 z vinařství Skoupil. Na lahvi jste si mohli všimnout označení Frizzante, což znamená, že víno je jemně perlivé. Chuť je osvěžující s ovocným nádechem.

víno a jídlo

BÍLÉ VÍNO

ZÁKLADNÍ INFORMACE

Bílé víno není vyráběno pouze z bílých hroznů, ale i z růžových, červených či modrých. Mezi nejznámější odrůdy patří Chardonnay, Neuburské, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Ryzlink vlašský, Sauvignon nebo Veltlínské zelené.

TEPLOTA

Teplota vína při rozlévání by měla mít 9 až 11 stupňů. Nikdy by neměla klesnout pod 6 stupňů!

víno a jídlo

PÁROVÁNÍ

Bílé víno má podobný charakter jako to růžové, takže i hodící se jídla jsou podobná.

Lehká bílá vína:

  • jemné i výraznější sýry
  • ryby
  • mořské plody
  • zeleninový salát
  • drůbež

Aromatická bílá vína:

  • výraznější sýry
  • korýši
  • ořechy
  • exotické pokrmy
  • uzeniny
  • houby
  • zeleninový salát
  • smetanová omáčka

Pokud chcete večeři doplnit tímto vínem, tak zkuste připravit těstoviny se smetanovou omáčkou, ricottou a sušenými rajčaty.

Od Alkohol.cz jsem také ochutnala bílé víno z odrůdy Tramín z roku 2016 z vinařství Kraus. Chuť vína je výraznější s nádechem citrusů a květů.

víno a jídlo

ČERVENÉ VÍNO

ZÁKLADNÍ INFORMACE

A co to červené? Je to víno, které se vyrábí pouze z modrých hroznů. Má charakteristické aroma a ve společnosti je nejčastěji vnímáno jako těžké a aromatické, což není vždycky pravda. Ty nejznámější odrůdy jsou Cabernet Sauvignon, Frankovka, Merlot, Modrý Portugal, Svatovavřinecké nebo Rulandské modré.

TEPLOTA

Červené víno by mělo být podáváno s teplotou 16 až 19 stupňů. Nikdy by nemělo mít méně jak 12 stupňů!

víno a jídlo

PÁROVÁNÍ

K tomuto druhu vína se servírují odlišné, ale i stejné pokrmy jako u předešlých dvou.

Lehká červená vína:

  • jemnější sýry
  • drůbež
  • uzeniny
  • houby
  • luštěniny
  • hovězí
  • jehněčí

Aromatická červená vína:

  • výrazné sýry
  • hovězí
  • jehněčí
  • zvěřina
  • rajčata
  • feferonky

Červené víno se hodí k večeři s hovězím steakem s pečenými bramborami na rozmarýnu nebo pečenému jehněčímu. A pokud chcete těstoviny, tak rozhodně špagety s rajčatovou omáčkou, jenž jsou doplněné parmazánem.

víno a jídlo

Líbí se vám etiketa na lahvi? Alkohol.cz má pro vás speciální nabídku! Vyberte si oblíbenou odrůdu vína a vytvořte si vlastní valentýnskou láhev, se kterou okouzlíte. Ať už drahou polovičku, kamaráda nebo sebe. #pijuslaskou

Doufám, že pro vás bude článek přínosem a správně se připravíte na večeři, piknik nebo večerní domácí pohodu. Nebo jen zabodujete před svými kamarády. Jen nezapomeňte, že víno je od 18 let! Párujete víno s jídlem? A jaké máte nejraději?

S láskou ♥ Linda

Příspěvek vytvořen 120

6 komentářů u “VÍNO A JÍDLO

  1. Úprimne, ja sa vždy trochu bojím variť s vínom, vôbec neviem prečo…ale je to veľmi pekný ( a nápomocný ) článok, možno tomu predsa dám šancu :)

  2. Originální článek :) Já si víno čas od času dám, ale s jídlem ho většinou nekombinuji. Většinou sáhnu zrovna po tom, na které mám zrovna chuť. Z červených je můj favorit modrý portugal a u bílého mám oblíbenců hned několik. Růžové nevyhledávám.

    1. Moc děkuji :) Tak to určitě zkus někdy nakombinovat, stojí to za to! Tak to já mam radši růžové než červené, ale taky záleží na situaci a příležitosti :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek