velikonoční beránek

VELIKONOČNÍ BERÁNEK

Velikonoční beránek je tradiční sladké pečivo, které se peče na oslavu Velikonoc a jara. Připravuje se v několika druzích, ale ten nejznámější je s vanilkovou příchutí a posypkou z moučkového cukru. Pokud chcete jednoduchý recept, tak vyzkoušejte tento!

KDE SE VZAL?

I beránek má svou historii. Jako obřadní pokrm je znám už od středověku a od té doby by měl zdobit každý stůl. Židé zabíjeli beránky jako památku na vyvedení izraelského lidu z egyptského otroctví. Křesťané brali beránka jako čisté, nevinné a poslušné zvíře, které bylo obětováno na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu.

TIPY

Než budete beránka péct, tak si nechte všechny ingredience odležet alespoň hodinu při pokojové teplotě. Těsto pak bude mít hezčí konzistenci. Jinak do něj můžete přidávat i různé přísady jako rozinky, ořechy, mandle, čokoládu nebo kandované ovoce.

Hodně se mě lidé ptají, odkud že mám tu formu. Dostala jsem ji od partnera a je z Tescoma. Forma je keramická a beránek se mi z ní vždycky krásně vyklopil.

PŘIPRAVÍME SI
  • 4 vejce
  • 250 g krupicového cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 35 g kokosového oleje (slunečnicového)
  • 150 ml mléka
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • moučkový cukr na posyp

POSTUP

Na pracovní desku si připravíme kuchyňského robota či ruční šlehač a všechny odvážené suroviny. Oddělíme si žloutky a bílky. Bílky necháme chvíli prošlehat, přisypeme k nim cukr a šleháme, dokud se nevytvoří krásná bílá pěna.

Za stálého šlehání vlíváme v rozmezí 3 minut rozpuštěné máslo s kokosovým olejem, žloutky, vanilkový extrakt, mléko a necháme směs pořádně prošlehat.

velikonoční beránek

Mezitím si rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Formu vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Smícháme mouky s kypřícím práškem a postupně zašleháváme do tekuté směsi.

velikonoční beránek

Vzniklé těsto vlijeme do formy a dáme péct na 50 minut. Upečeného beránka necháme vychladnout a poté ho vyklopíme z formy a posypeme moučkovým cukrem či přelijeme čokoládou.

velikonoční beránek

Já ho mám takhle nejraději – klasického s moučkovým cukrem a bez čokolády. Nejvíce si ho vychutnám s horkým kakaem nebo dobrou kávou. A co vy? Pečete na Velikonoce beránka? A jakého máte nejraději? Anebo si raději dopřejete pořádný kynutý MAZANEC?

S láskou ♥ Linda

18 komentářů u “VELIKONOČNÍ BERÁNEK

    1. Tak ho určitě příští rok zkuste. Je na tom super to, že si ho můžeš udělat podle sebe, takže klidně přidat čokoládu nebo třeba kandované ovoce :)

    1. Tak to já mám mazanec ráda, ale beránek je beránek. Mám ráda jak je to těsto lehké a ne takové hutné jako to kynuté :)

    1. Jee, strašně moc děkuji! To máš pravdu, ale já tu čokoládovou polevu moc nemusím, ale s ořechy bych si ho klidně dala! :) :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek