Velikonoční beránek je tradiční sladké pečivo, které se peče na oslavu Velikonoc a jara. Připravuje se v několika druzích, ale ten nejznámější je s vanilkovou příchutí a posypkou z moučkového cukru. Pokud chcete jednoduchý recept, tak vyzkoušejte tento!
KDE SE VZAL?
I beránek má svou historii. Jako obřadní pokrm je znám už od středověku a od té doby by měl zdobit každý stůl. Židé zabíjeli beránky jako památku na vyvedení izraelského lidu z egyptského otroctví. Křesťané brali beránka jako čisté, nevinné a poslušné zvíře, které bylo obětováno na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu.
TIPY
Než budete beránka péct, tak si nechte všechny ingredience odležet alespoň hodinu při pokojové teplotě. Těsto pak bude mít hezčí konzistenci. Jinak do něj můžete přidávat i různé přísady jako rozinky, ořechy, mandle, čokoládu nebo kandované ovoce.
Hodně se mě lidé ptají, odkud že mám tu formu. Dostala jsem ji od partnera a je z Tescoma. Forma je keramická a beránek se mi z ní vždycky krásně vyklopil.
Kokosový olej lze zaměnit za slunečnicový, nebo místo oleje přidejte cca 30 g másla. Jak kokosový olej, tak máslo předem rozehřejeme. Slunečnicový olej nikoliv!
PŘIPRAVTE SI (na 1 formu)
- 4 vejce
- 250 g cukru krystal
- 1 kypřící prášek
- 250 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo, kokosový olej)
- 35 g kokosového oleje
- 150 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
- půl lžičky vanilkového extraktu
- moučkový cukr na posyp
POSTUP
Na pracovní desku si připravte kuchyňského robota či ruční šlehač a všechny odvážené suroviny. Oddělte žloutky a bílky. Bílky nechte chvíli prošlehat, přisypte k nim cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří krásná bílá pěna.
Za stálého šlehání vlívejte v rozmezí 3 minut rozpuštěné máslo s kokosovým olejem, žloutky, vanilkový extrakt, mléko a nechte směs pořádně prošlehat.
Mezitím si rozehřejte troubu na 180 stupňů. Formu vymažte tukem a vysypte polohrubou moukou. Smíchejte mouky s kypřícím práškem a postupně zašlehávejte do tekuté směsi.
Vzniklé těsto vlijte do formy a pečte cca 50 minut. Upečeného beránka nechte vychladnout a poté ho vyklopte z formy a posypte moučkovým cukrem či přelijte čokoládou.
Já ho mám takhle nejraději – klasického s moučkovým cukrem a bez čokolády. Nejvíce si ho vychutnám s horkým kakaem nebo dobrou kávou. A co vy? Pečete na Velikonoce beránka? A jakého máte nejraději? Anebo si raději dopřejete pořádný kynutý MAZANEC?
S láskou ♥ Linda
This looks incredible! *_*
Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Thank you very much! :)
Great Blog!
Regards.
couponsvolcano.com
codeswodes.com
Mallofdiscount.com
Thank you very much! :)
Mňamky, ten sa ti skutočne vydaril ◡‿◡✿
Blog de la Licorne
Jee, děkuji moc! :)
jéé ten sa ti podaril :)
WHEN PIGS FLY
Jee, moc děkuji! :)
Jee, my teda doma beránka neděláme, ale tenhle vypadá skvěle, hned bych si kousek vzala.
Tak ho určitě příští rok zkuste. Je na tom super to, že si ho můžeš udělat podle sebe, takže klidně přidat čokoládu nebo třeba kandované ovoce :)
Tak ten se ti vážně povedl :) My beránka děláme a moc ráda si ho dám. Mazanec u mě ale i přesto vyhrává :)
Tak to já mám mazanec ráda, ale beránek je beránek. Mám ráda jak je to těsto lehké a ne takové hutné jako to kynuté :)
Ten je krásný! Beránka i mazanec děláme na Velikonoce pravidelně :)
Moc děkuji! :) To je dobře, oboje je vynikající :)
Tak ten se Ti teda povedl, šikulka! :) Mě nejvíce chutná od babičky s mletými vlašskými oříšky a politý čokoládou :) Přece jsou Velikonoce jen jednou do roka :D
WantBeFitM
Jee, strašně moc děkuji! To máš pravdu, ale já tu čokoládovou polevu moc nemusím, ale s ořechy bych si ho klidně dala! :) :D
Ten se povedl!! :)
Nela z blogu Růžová rtěnka
Moc děkuji!! :)