VÁNOČNÍ ŠTOLA

K Vánocům tradičně patří různé druhy cukroví, vánočka, ale i štola, kterou si každým rokem oblíbí čím dál tím více lidí. I já jsem letos zanevřela nad klasickou vánočkou a upekla štolu. Ta by se sice správně měla péct několik týdnu dopředu, aby se uležela, ale nalijeme si čistého vína, kdo by to tak dlouho vydržel ji nesníst? A tak si jí upečeme týden dopředu, kdy se nám stihne uležet a my to vydržíme ji neujídat.
Štola je sladký moučník původem z Německa. První zmínka o ní je z roku 1329, kdy byla věnována biskupovi Jindřichovi I. jako vánoční dar. Dlouhou dobu se pekla jako církevní postní jídlo. V dnešní době známe několik podob a druhů štol a tou vůbec nejznámější je ta drážďanská.

Připravíme si (na 1 ks):

  • 500 g hladké mouky
  • 115 g krystalového cukru (třtinového)
  • 42 g droždí (1 kostka)
  • 210 g másla
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 120 g sekaných mandlí
  • 150 ml mléka
  • citronovou kůru z 1 citronu
  • 300 g kandovaného ovoce (cca 3 balení)
  • 100 g rozinek
  • 2 lžíce rumu
  • 0, 5 lžičky vanilkového extraktu
  • 200 g marcipánu
  • moučkového cukru na posyp
  • 4 lžíce másla na potření

Postup:
Nejdříve si  všechny suroviny odvážíme a necháme cca hodinku při pokojové teplotě. Pak si z části mléka, mouky, cukru a kostky droždí uděláme kvásek a abych to opět nemusela celé vypisovat, tak v odkazu najdete postup, jak na to.
Do misky si pak dáme zbytek mouky do které vmícháme špetku soli, cukr, teplé mléko, rozpuštěné vlažné máslo, vejce, rum, vanilkový extrakt a nakynutý kvásek. Vše pořádně propracujeme rukama nebo v kuchyňském robotu a dáme kynout na teplé místo.
Po nakynutí do těsta zapracujeme citronovou kůru, kandované ovoce, rozinky a nasekané mandle. Když se nám vše spojí v jeden celek, tak necháme odpočívat v teple.
Troubu si rozehřejeme na 170 stupňů. Vezmeme si marcipán, který nejdříve vytvarujeme do tvaru válečku a lehce zploštíme. Po nakynutí těsto lehce prohněteme a rozválíme do tvaru obdélníku, kdy doprostřed umístíme marcipán. Těsto si teď přes marcipán přehodíme z jedné strany na druhou, aby nám to utvořilo menší hrbolky a pod utěrkou necháme kynout dalších 25 minut. Štolu vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut a dozlatova. Pro jistotu upečení kontrolujeme špejlí.

Ihned po vyndání z trouby ji pomažeme rozpuštěným máslem a zlehka posypeme moučkovým cukrem. Po vychladnutí posypeme znova. Celé to pak zabalíme do potravinové folie či alobalu a necháme aspoň tři dny uležet.

Jinak tohle je zřejmě poslední článek před Vánoci, takže Vám přeji krásné Vánoce a užijte si svátky!

S láskou 
  Linda

30 komentářů u “VÁNOČNÍ ŠTOLA

  1. Jééj, také jsem letos poprvé pekla a do 5 dní jsem ji snědla :D :D Ale tak já jsem pekla zdravější, tak jsem se bála trvanlivosti :) Během týdne také na ní vydám recept, tak se určitě můžeš podívat :) A moc se ti povedla, klidně bych si ji hned dala znova :) Krásný zbytek večera ♥

    WantBeFitM

  2. Štolu jsem měla jen kupovanou a ta tvoje vypadá parádně a chutně :-) vždycky mě překvapilo, jak je těžká na váhu, i když jsem měla v ruce jen malého prcka. Když tak ale koukám, co v ní všechno je – marcipán, kandované ovoce a další, tak se vůbec nedivím :-)
    All my cosmetics

  3. Nikdy jsem štolu nedělala. Tohle bylo pro mě to něco co je podobné vánočce ale je to těžké jako kámen :D mnozí mi říkali, že je to šíleně sladké a já to nikdy neochutnala. Tak možná se k ní někdy dostanu a to tedy ne k té z obchodu určitě. :)

  4. O stole som ešte nepočula, nepoznám to. No vyzerá vynikajúco a nevidím dôvod prečo nevyskúšať niečo nové. Bohužiaľ som pred vianocami nestihla ani len ozdobiť perníky a tak je možné že to nechám na medzisviatkove obdobie či novoročné. Veď je predsa jedno kedy si zamaskrtime…

  5. _______________________________________________________________________________________Tak kdo stolu ještě nezkusil nebo ji nezná, tak příští Vánoce povinně upece, protože to stojí za to! Já jsem ji letos pekla také poprvé a určitě ji příště upecu znova. A moc děkuji za pochvalu. Snedla se opravdu rychle a moc chutnala :)_______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek