Je to jedno z nejoblíbenějších a nejvyužívanějších koření. Můžeme ji ochutnat, ale i cítit skoro všude. Je to ale opravdu ta pravá vanilka, nebo jen její levnější náhražka? A víte jaký je rozdíl mezi extraktem a aroma?
Vanilka je součástí plodu orchideje vanilovník, kde ji najdeme uvnitř tobolek (u nás známé jako lusky). Řadí se mezi koření, které má intenzivní aroma a výraznou chuť. Používá se na výrobu vanilkového cukru, sladkých pokrmů nebo do různých nápojů.
PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ
Vanilka pochází z Mexika, kde ji využívali už Aztékové a to do pokrmů, ale hlavně k léčitelství, kdy věřili, že podporuje činnost srdce a organismu. Během 16. století se dostalo koření i do Evropy, kde se díky své chuti rychle rozšířilo. Dnes se pěstuje hlavně na Madagaskaru, Réunionu, Tahiti, Srí Lance, Bahamách, Zanzibaru, Seychelách a Mexiku.
CO SE KONZUMUJE?
Když se před vás dostane vanilková tobolka (lusk), tak si vezměte menší nožík a prkénko. Lusk chytněte a opatrně rozřízněte podélně od jednoho konce k druhému. Špičkou nože vyškrábněte vnitřek a ten už pak můžete použít do jakéhokoliv receptu.
VANILKOVÝ EXTRAKT, NEBO AROMA?
Tohle jsou dva pojmy, které si lidé velmi často pletou a zaměňují je. Tady je menší objasnění.
Vanilkový extrakt je koncentrovaný výtažek z vanilky, který vzniká naložením lusků (tobolek) do vysokoprocentního alkoholu.
Vanilkové aroma pouze voní jako vanilka a často je vyráběno na bázi slunečnicového oleje.
Z toho vyplývá, že extrakt je lepší než aroma. Takže pokud chcete její opravdovou chuť, tak sáhněte po tobolkách nebo samotném extraktu.
CO OBSAHUJE?
Antimykotické látky, které napomáhají v boji s plísněmi a houbovým onemocněním. Využívá se tedy v léčbě kožních problémů – např. ekzému. Navíc má protizánětlivé účinky, takže ji v klidu můžete využít třeba při horečce.
Používá se také na uvolnění mysli při depresích, na uklidnění nervů a při únavě. Vanilka je také velmi silné afrodiziakum, a tak zvyšuje erotické nabuzení.
PLUSY
+ skvělá chuť a vůně
+ protizánětlivé účinky
+ uklidňuje nervy
+ zlepšuje chuť k jídlu
+ podporuje trávení
MÍNUSY
– velmi intenzivní aroma
– cena
CO S NÍ?
Vanilku můžete využít snad do jakéhokoliv sladkého pokrmu. Přidává se do krémů, čokolády, buchet či dortů. Nejoblíbenější je ve zmrzlině, pudinku, cukroví a dezertu creme brulee. Hodně oblíbená je v nealkoholických, ale i alkoholických nápojích jako vánoční vaječný likér. Často se přidává jako příchuť do kávy.
Já jsem použila vanilkový lusk (tobolku) už několikrát. Ráda si s ním připravuji pravý DOMÁCÍ VANILKOVÝ PUDINK. Jenže pak přijede návštěva a to radši sáhnu po DOMÁCÍCH SUŠENKÁCH S ČOKOLÁDOU. A když už se blíží Vánoce, tak začnu na konci listopadu chystat svůj oblíbený DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR.
I když může být pro někoho už nudná, tak věřte, že není. Na vanilce je hodně zajímavých věcí a dají se s ní vytvářet zajímavá chuťová spojení. Věděli jste o ní všechno? A vyzkoušeli jste některý pokrm či se na něj chystáte?
S láskou ♥ Linda
To je super článek! Člověk na to naráží pořád, ale ani tak dobrou půlku věcí jsem tak úplně nevěděla. :D Nebo jsem leccos zapomněla. :D Protože si nepamatuji u takovém spektru využití – kromě čistě dochucovací funkce. To je bezva! Budu na to pamatovat, až mě někdy zase přepadne chvíle temné nálady, haha. :-) Ale vážně, super věc!
Lolo, moc děkuju! Já jsem některé věci věděla, ale ne všechny a i pro mě jsou některé z nich novinky, ale myslím, že je to dost zajímavé :) Tak to je super, to jsem moc ráda, díky! :)
Skvělé informace o vanilce. :)
Moc děkuji :)
Vida, nikdy mi nedošlo, že o vanilce vlastně nic nevím. Díky za doplnění vzdělání. :)
Nejsem úplně fanda vanilkového čehokoliv – a že vanilkové je všechno od zmrzliny po zákusky. Ale když člověk výjimečně narazí na opravdu vanilkovou zmrzlinu, stojí za to.
Některé informace byly i pro mě nové, ale člověk se má pořád co učit :) To já vanilku můžu v jakékoliv podobě, ale každý má své oblíbené příchutě. Každopádně ta pořádná vanilková zmrzlina je parádní :)
No, teraz už tú chuť na vanilkovú zmrzlinu isto nezaženiem :-D
No tak to je jedině dobře, že si tohle z článku odnášíš :D
To je tak voňavý článek! Já vanilku miluji. Na vaření používám přírodní extrakt z Vanilkového obchodu, je to na dávkování jednodušší, než si sama vyškrabávat lusky. Vanilku ovšem zbožňuji hlavně v parfémech a doma do aromalampy. Určitě se hodí připlatit si za přírodní kvalitní éterický olej, ze kterého nebolí hlava a naopak mile překvapí svými aromaterapeutickými účinky.
Tak to je jedině dobře, že ji miluješ! Je to super, když se používá opravdová vanilka než její náhražka. Jinak souhlasím s tebou – kvalitní vanilkový éterický olej je skvělý :)