vanilka

VANILKA

Je to jedno z nejoblíbenějších a nejvyužívanějších koření. Můžeme ji ochutnat, ale i cítit skoro všude. Je to ale opravdu ta pravá vanilka, nebo jen její levnější náhražka? A víte jaký je rozdíl mezi extraktem a aroma?

Vanilka je součástí plodu orchideje vanilovník, kde ji najdeme uvnitř tobolek (u nás známé jako lusky). Řadí se mezi koření, které má intenzivní aroma a výraznou chuť. Používá se na výrobu vanilkového cukru, sladkých pokrmů nebo do různých nápojů.

PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ

Vanilka pochází z Mexika, kde ji využívali už Aztékové a to do pokrmů, ale hlavně k léčitelství, kdy věřili, že podporuje činnost srdce a organismu. Během 16. století se dostalo koření i do Evropy, kde se díky své chuti rychle rozšířilo.

Dnes se pěstuje hlavně na Madagaskaru, Réunionu, Tahiti, Srí Lance, Bahamách, Zanzibaru, Seychelách a Mexiku.

vanilka

CO SE KONZUMUJE?

Když se před vás dostane vanilková tobolka (lusk), tak si vezměte menší nožík a prkénko. Lusk chytněte a opatrně rozřízněte podélně od jednoho konce k druhému. Špičkou nože vyškrábněte vnitřek a ten už pak můžete použít do jakéhokoliv receptu.

VANILKOVÝ EXTRAKT NEBO AROMA?

Tohle jsou dva pojmy, které si lidé velmi často pletou a zaměňují je. Tady je menší objasnění.

Vanilkový extrakt je koncentrovaný výtažek z vanilky, který vzniká naložením lusků (tobolek) do vysokoprocentního alkoholu.

Vanilkové aroma pouze voní jako vanilka a často je vyráběno na bázi slunečnicového oleje.

Z toho vyplývá, že extrakt je lepší než aroma. Takže pokud chcete její opravdovou chuť, tak sáhněte po tobolkách nebo samotném extraktu.

vanilka

CO OBSAHUJE?

Antimykotické látky, které napomáhají v boji s plísněmi a houbovým onemocněním. Využívá se tedy v léčbě kožních problémů – např. ekzému. Navíc má protizánětlivé účinky, takže ji v klidu můžete využít třeba při horečce.

Používá se také na uvolnění mysli při depresích, na uklidnění nervů a při únavě. Vanilka je také velmi silné afrodiziakum, a tak zvyšuje erotické nabuzení.

PLUSY

+ skvělá chuť a vůně

+ protizánětlivé účinky

+ uklidňuje nervy

+ zlepšuje chuť k jídlu

+ podporuje trávení

MÍNUSY

– velmi intenzivní aroma

– cena

CO S NÍ?

Vanilku můžete využít snad do jakéhokoliv sladkého pokrmu. Přidává se do krémů, čokolády, buchet či dortů. Nejoblíbenější je ve zmrzlině, pudinku, cukroví a dezertu creme brulee. Hodně oblíbená je v nealkoholických, ale i alkoholických nápojích jako vánoční vaječný likér. Často se přidává jako příchuť do kávy.

Já jsem použila vanilkový lusk (tobolku) už několikrát. Ráda si s ním připravuji pravý DOMÁCÍ VANILKOVÝ PUDINK. Jenže pak přijede návštěva a to radši sáhnu po DOMÁCÍCH SUŠENKÁCH S ČOKOLÁDOU. A když už se blíží Vánoce, tak začnu na konci listopadu chystat svůj oblíbený DOMÁCÍ VAJEČNÝ LIKÉR.

vanilka

I když může být pro někoho už nudná, tak věřte, že není. Na vanilce je hodně zajímavých věcí a dají se s ní vytvářet zajímavá chuťová spojení. Věděli jste o ní všechno? A vyzkoušeli jste některý pokrm či se na něj chystáte?

S láskou ♥ Linda

9 komentářů u “VANILKA

  1. To je super článek! Člověk na to naráží pořád, ale ani tak dobrou půlku věcí jsem tak úplně nevěděla. :D Nebo jsem leccos zapomněla. :D Protože si nepamatuji u takovém spektru využití – kromě čistě dochucovací funkce. To je bezva! Budu na to pamatovat, až mě někdy zase přepadne chvíle temné nálady, haha. :-) Ale vážně, super věc!

    1. Lolo, moc děkuju! Já jsem některé věci věděla, ale ne všechny a i pro mě jsou některé z nich novinky, ale myslím, že je to dost zajímavé :) Tak to je super, to jsem moc ráda, díky! :)

  2. Vida, nikdy mi nedošlo, že o vanilce vlastně nic nevím. Díky za doplnění vzdělání. :)
    Nejsem úplně fanda vanilkového čehokoliv – a že vanilkové je všechno od zmrzliny po zákusky. Ale když člověk výjimečně narazí na opravdu vanilkovou zmrzlinu, stojí za to.

    1. Některé informace byly i pro mě nové, ale člověk se má pořád co učit :) To já vanilku můžu v jakékoliv podobě, ale každý má své oblíbené příchutě. Každopádně ta pořádná vanilková zmrzlina je parádní :)

  3. To je tak voňavý článek! Já vanilku miluji. Na vaření používám přírodní extrakt z Vanilkového obchodu, je to na dávkování jednodušší, než si sama vyškrabávat lusky. Vanilku ovšem zbožňuji hlavně v parfémech a doma do aromalampy. Určitě se hodí připlatit si za přírodní kvalitní éterický olej, ze kterého nebolí hlava a naopak mile překvapí svými aromaterapeutickými účinky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek