VAJEČNÝ LIKÉR Z KOKOSOVÉHO MLÉKA

Stejně jako cukroví, tak i vaječňák patří k vyhledávaným pochoutkám v předvánočním čase. Verze se smetanou či kondenzovaným mlékem jsou klasika, ale co takhle zkusit vaječný likér z kokosového mléka? To totiž dokonale nahradí ingredience s laktózou, a tak si ho mohou dopřát i ti, co mají intoleranci či alergii. A navíc vás ta jemná kokosová příchuť na konci každého loku jen tak neomrzí.

CO OBSAHUJE?

Kokosové mléko se vyrábí ze zralých kokosů speciálním druhem odšťavňování. Nejenže se přidává do dezertů a omáček, ale navíc je přínosný pro zdraví. Pomáhá tělu udržovat správnou hladinu cukru v krvi, je bez laktózy (ideální pro laktózovou intoleranci či alergii na ni), je bohatý na vápník a fosfor, pomáhá předcházet anémii, snižuje vysoký krevní tlak, napomáhá imunitě a pomáhá při regulaci hmotnosti.

TIPY
  1. při vaření používejte výhradně kovovou mísu, která rovnoměrně rozloží teplo a navíc je potřeba při tzv. vodní lázni
  2. hotový likér proceďte přes jemné síto klidně 2., docílíte tím co nejjemnější struktury
  3. dříve jsem dělala klasický VAJEČNÝ LIKÉR s kondenzovaným mlékem, ale s laktózovou intolerancí jsem musela přistoupit na tuto alternativu, ve které ho kokosové mléko skvěle nahradilo
UPOZORNĚNÍ

V receptu je použit alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let! Proto osoby mladší 18 let z něho vynechají rum!


PŘIPRAVTE SI (na cca 1,2 litru)
  • 6 žloutků
  • 300 ml rumu
  • 180 g cukru krystal
  • 1 vanilkový lusk
  • 300 ml bezlaktózového mléka
  • 450 ml kokosového mléka (K-Bio)
POSTUP

Do kovové mísy vlijte kokosové a bezlaktózové mléko. Přidejte žloutky s cukrem a směs prošlehejte metličkou, aby se vše spojilo. Z vanilkového lusku vyškrábněte semínka a společně s luskem je vložte do vniklé směsi.

Do kastrůlku, který je o trochu větší než kovová mísa, dejte vařit vodu a v bodu varu ji do něj vložte. V tzv. vodní lázni směs za stálého míchání provařte a to do té doby, dokud prst snese teplotu a vydrží v tekutině. Když vás to začne pálit, přendejte mísu do nádoby se studenou vodou, vyndejte vanilkový lusk a vmíchejte rum. Likér nechte vychladnou, přeceďte přes sítko a naplňte jím čisté lahve. 

Vaječňák uchovávejte v lednici. Jeho trvanlivost je cca 1 měsíc. Je lepší ho nechat uležet, aby se všechny chutě navzájem spojily. Proto ho po uvaření nechte minimálně týden odpočívat.

Vaječný likér bude skvělý jedlý dárek pro kolegy z práce, kamarády, ale i rodinu. A je jedno, zda připravíte ten podle klasického receptu, který najdete o něco výše v TIPECH či tento s kokosovým mlékem. Protože s oběma uděláte radost. A třeba já pak moc ráda sleduji, jak si obdarovaní na likéru pochutnávají a pochvalují si ho! Vyzkoušejte ho taky a uvidíte, jak rychle při ochutnávce zmizí…

S láskou ♥ Linda

1 komentář na “”

  1. S tím kokosovým mlékem je to dobrý tip. :) Vaječný likér si občas dám ráda, ale nejvíce mi chutnal od ségry, co dělala z ledových kaštanů. :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *