Zbylo vám pečené kuře od oběda? Nebo nevíte co z drůbežího, které máte doma? Vyzkoušejte trhané kuřecí maso, do kterého se zamilujete! A s čím si ho dáte záleží jen a jen na vás. Pro gurmány to může být bramborová kaše a vynikající bílé víno. Pro příznivce lehkých jídel to může být zeleninový salát a sklenice domácí limonády.
KDE SE VZALO?
Nejznámější trhané maso je to vepřové a hovězí. V průběhu času si lidé oblíbili i kuřecí nebo kachní. První dva zmíněné druhy patří mezi základy amerického barbecue. Každé maso, které chcete takto upravovat, je připravené v tu chvíli, kdy jde trhat samotnými prsty.
TIPY
Kuřecí není třeba předem marinovat, stačí mu pak dát řádnou péči před samotnou přípravou.
Důležité je, aby při pečení v troubě byla v jakékoliv kovové nádobě či pekáčku voda. Ta napomáhá masu, aby se lépe propeklo a bylo křehké.
Omáčku nesolte! Samotná sójovka je slaná a zbytečně by se pokazila chuť.
Maso se dá kombinovat s bramborovou kaší, plackami, rýží, bagetou, ale i zeleninovým salátem. Při servírování ho klidně doplňte GUACAMOLE, budete příjemně překvapeni!
VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH
Ideální víno, které se hodí ke kořeněnému drůbežímu masu a skvěle tak doplní a pozvedne jeho chuť, je Muškát moravský, jež má vynikající ovocný nádech. Při rozlévání by měl mít správně 10-12 stupňů. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!
A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Při každém pití vína byste měli dbát na to, aby se lilo do čistých sklenic a nejlépe bez otisků a dalších nečistot. Sklenice by se měla plnit do 1/3 až 1/4 a při popíjení se drží vždy za stopku!
UPOZORNĚNÍ
V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!
PŘIPRAVTE SI (na 2 porce)
- 2 kuřecí prsa (cca 450 g)
- 65 ml sójové omáčky (Pearl River Bridge – tmavá)
- 1 lžíci octa
- 1,5 lžíce cukru krystal
- 1 stroužek česneku
- 1 lžičku strouhaného zázvoru
- sůl
- olivový olej
- 1 malou cibuli
- 2 lžičky BBQ koření na kuře
POSTUP
Kuřecí maso očistěte a na několika místech lehce nakrojte. V míse smíchejte BBQ koření a sůl, ve kterých ho obalte. V hrnci rozpalte olivový olej a obě prsa opečte dozlatova (cca 5 minut).
Rozehřejte si troubu na 150 stupňů. Cibuli nakrájejte nadrobno a společně s opečeným masem a výpekem z něj vložte do pekáčku. Zalijte trochou vody a pečte hodinu. Na dno trouby nezapomeňte dát kovovou misku nebo pekáč s vodou!
Během této hodiny maso alespoň jednou otočte. Po upečení nechte kuřecí chvíli vychladnout a poté ho rukami natrhejte na jemné kousky (po vláknech).
Pánev, ve které jste opékali maso, rozehřejte a vlijte na ni sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor, ocet, cukr, prolisovaný česnek a přilijte část výpeku s cibulkou. Nechte chvíli provařit. Natrhané maso dejte do připravené omáčky, promíchejte, případně dochuťte a můžete servírovat.
Z kuřecího masa máte rázem vynikající a šťavnatou pochoutku, která předčí každý sušší steak nebo pečený plátek. Navíc jeho příprava není náročná, a tak ho podle postupu zvládne opravdu každý. Ochutnali jste někdy trhané maso? A připravili byste si ho doma?
S láskou ♥ Linda
Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)
To vypadá hodně dobře. :) Já měla akorát hamburger s trhaným hovězím a byl výborný. Trhané kuřecí jsem ještě neměla.
Tak to určitě vyzkoušej, stojí to za to :)
Mňam tohle by mě moc chutnalo. A víno miluji, my s přítelem jezdíme do sklípků a letos jsme byli i na noci otevřených sklípků a dokonce i momentálně jedno z vin, které jsme si přivezli popíjím. :)
http://somethingbykatep.blogspot.com/
Tak to je super, jsem ráda, když lidi párují jídlo a víno. Na noc otevřených sklípků jsem chtěla, ale bohužel mi to nevyšlo, tak snad příští rok :)
Mňam, maso vypadá suprově, to je něco pro mě, někdy musím vyzkoušet :)
Maso a víno? Tak to už nic víc nepotřebuji :D Recept vypadá moc dobře, určitě trhané kuřecí vyzkouším :)
Úúú, spravila si mi veľkú chuť! :)
Sabi z blogu Beautiful savage
To musím vyzkoušet! Párkrát jsem už trhací maso dělala a moc mi to chutná. Jak jsi to ale dělala Ty, jsem ještě nezkoušela, tak to musím napravit :) Myslím, že to oslní i přítele!
WantBeFitM
Budu moc ráda, když vyzkoušíš můj recept a jsem zvědavá, která úprava ti bude více chutnat. To jsem zvědavá, ale myslím, že mu to chutnat bude :)
To musím určitě někdy zkusit :) trhané maso jsem nikdy neměla, ale vždycky si na to dělám zálusk a říkám si, že to příště už fakt musím vyzkoušet :)
Belle âme
jéé, přesně tenhle recept už hrozně dlouho hledám :) mňam, ukládám na pozděj! ♥
Sarushef blog
Tak to je super, že jsem ti kápla do noty. Určitě ho brzy vyzkoušej, je to opravdu vynikající :)
Teda to bych si hned dala!!! <3
Wow, tak to vypadá nádherně!! Miluju kuřecí maso a kaši, moc se mi recept líbí až mám z toho hlad. 😀 Někdy určitě vyzkouším!
Fakt? Tak to jsem ráda, že fotky a recept tohle vzbuzuje. Budu moc ráda, když to vyzkoušíš :)
tak toto musím vyskúšať ! môj chlap miluje kuracie maso
WHEN PIGS FLY
Tak to určitě vyzkoušej. Jestli miluje kuřecí maso, tak mu tohle bude chutnat! :)
_________________________________________________________________________________________________________
Moc děkuji za komentáře, jsem ráda, že se vám recept líbí a že ho chcete vyzkoušet. A zároveň budu moc ráda, když mi napíšete, jak se vám recept povedl a jak vám chutnalo :)
_________________________________________________________________________________________________________