trhané kuřecí maso

TRHANÉ KUŘECÍ MASO

Zbylo vám pečené kuře od oběda? Nebo nevíte co z drůbežího, které máte doma? Vyzkoušejte trhané kuřecí maso, do kterého se zamilujete! A s čím si ho dáte záleží jen a jen na vás. Pro gurmány to může být bramborová kaše a vynikající bílé víno. Pro příznivce lehkých jídel to může být zeleninový salát a sklenice domácí limonády.

KDE SE VZALO?

Nejznámější trhané maso je to vepřové a hovězí. V průběhu času si lidé oblíbili i kuřecí nebo kachní. První dva zmíněné druhy patří mezi základy amerického barbecue. Každé maso, které chcete takto upravovat, je připravené v tu chvíli, kdy jde trhat samotnými prsty.

TIPY

Kuřecí není třeba předem marinovat, stačí mu pak dát řádnou péči před samotnou přípravou.

Důležité je, aby při pečení v troubě byla v jakékoliv kovové nádobě či pekáčku voda. Ta napomáhá masu, aby se lépe propeklo a bylo křehké.

Omáčku nesolte! Samotná sójovka je slaná a zbytečně by se pokazila chuť.

Maso se dá kombinovat s bramborovou kaší, plackami, rýží, bagetou, ale i zeleninovým salátem.

VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH

Ideální víno, které se hodí ke kořeněnému drůbežímu masu a skvěle tak doplní a pozvedne jeho chuť, je Muškát moravský, jež má vynikající ovocný nádech. Při rozlévání by měl mít správně 10-12 stupňů. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!

A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Při každém pití vína byste měli dbát na to, aby se lilo do čistých sklenic a nejlépe bez otisků a dalších nečistot. Sklenice by se měla plnit do 1/3 až 1/4 a při popíjení se drží vždy za stopku!

trhané kuřecí maso

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVÍME SI (na 2 porce)
  • 2 kuřecí prsa (cca 450 g)
  • 65 ml sójové omáčky
  • 1 lžíci octa
  • 1,5 lžíce cukru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžičku strouhaného zázvoru
  • sůl
  • olivový olej
  • 1 malou cibuli
  • 2 lžičky BBQ koření na kuře

POSTUP

Kuřecí maso očistíme a na několika místech lehce nakrojíme. V míse smícháme BBQ koření a sůl, ve kterých ho obalíme. V hrnci rozpálíme olivový olej a obě prsa opečeme dozlatova (cca 5 minut).

trhané kuřecí maso

Rozehřejeme si troubu na 150 stupňů. Cibuli nakrájíme nadrobno a společně s opečeným masem vložíme do pekáčku. Zalijeme trochou vody a pečeme hodinu. Na dno trouby nezapomeneme dát kovovou misku nebo pekáč s vodou!

trhané kuřecí maso

Během této hodiny maso alespoň jednou otočíme. Po upečení necháme kuřecí chvíli vychladnout a poté ho rukami natrháme na jemné kousky (po vláknech).

trhané kuřecí maso

Pánev, ve které jsme opékali maso, rozehřejeme a vlijeme na ni sójovou omáčku, nastrouhaný zázvor, ocet, cukr, prolisovaný česnek a přilijeme část výpeku s cibulkou. Necháme chvíli provařit. Natrhané maso dáme do připravené omáčky, promícháme, případně dochutíme a můžeme servírovat.

trhané kuřecí maso

Z kuřecího masa máte rázem vynikající a šťavnatou pochoutku, která předčí každý sušší steak nebo pečený plátek. Navíc jeho příprava není náročná, a tak ho podle postupu zvládne opravdu každý. Ochutnali jste někdy trhané maso? A připravili byste si ho doma?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)

11 komentářů u “TRHANÉ KUŘECÍ MASO

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek