tapiokový pudink

TAPIOKOVÝ PUDINK

Tapiokový pudink je jednoduchá a zdravá snídaně, která zasytí, zachutná a navíc je cenově dostupná. Teda pokud si uděláte domácí, protože ten kupovaný je zbytečně drahý a ještě ho není tolik, jako když ho uvaříte sami. A jak na něj? Jednoduše! Bude vám stačit 5 minut.

CO OBSAHUJE?

Tapioka pochází z kořene manioku, který pěstovali už Mayové. Používá se výhradně v Jižní Americe a Asii jako škrob při vaření. Dále se využívá jako zavářka do polévek, na zahuštění omáček či při pečení moučníků. U nás není zas tak známá, ale ve světě je na stejné úrovni jako rýže nebo těstoviny.

Je bez cholesterolu a nezdravých tuků, neobsahuje alergeny, obilniny, luštěniny ani lepek, takže je vhodná pro vegany, vegetariány, celiaky a lidi, co dodržují paleo stravu. Zároveň obsahuje dostatek železa, fosforu a omega 3 a 6 kyselin. Má v sobě docela dost sacharidů, které zasytí na delší dobu.

TIPY

Tapioku nechte nabobtnat přes noc. Pokud však zapomenete a chcete si pudink udělat během dne, budou jí stačit 3 hodiny.

V receptu lze klasické mléko vyměnit za kokosové, sójové nebo třeba kozí.

Pokud nevíte, kde sehnat tapiokové perly, tak zajděte do jakékoliv zdravé výživy nebo prodejny s asijskou kuchyní. Prodávají je také ve Sklizenu a zahlédla jsem je i v prodejnách Albert.

PŘIPRAVÍME SI (na 4 porce)
  • 100 g tapiokových perel (sklizeno.cz)
  • 160 ml kokosového mléka
  • 3,5 lžíce javorového sirupu (medu)
  • 200 ml mléka
  • 300 ml vody
  • špetku soli
  • ovoce

POSTUP

Tapiokové perly vsypeme do cedníku a propláchneme pod studenou vodou. Následně je vložíme do mísy, zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Nejlepší je to nechat přes noc, pokud to však nejde, stačí alespoň 3 hodiny.

tapiokový pudink

Po uplynutí doby vložíme nabobtnalou tapioku do hrnce, zalijeme mlékem a dochutíme špetkou soli a javorovým sirupem. Směs přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme max. 5 minut. Pudink začne houstnout a měl by mít konzistenci jako ten klasický.

tapiokový pudink

Když bude hotový, můžeme ho začít vrstvit do sklenic. Vždy je dobré ho nakombinovat s čerstvým ovocem, čokoládou, ořechy nebo třeba kokosem. Já jsem do receptu použila rozmixované kanadské borůvky se lžící javorového sirupu.

tapiokový pudink

Po naplnění skleniček necháme pudink vychladnout a ztuhnout. Pokud ho nechceme ihned jíst, tak ho nezapomeneme vložit do lednice, aby se nezkazil.

tapiokový pudinktapiokový pudink

Tapiokový pudink jsem si zamilovala asi před půl rokem, kdy jsem ho často kupovala. Ale jsem ráda, že jsem přešla na domácí verzi. Ráda totiž zkouším různé kombinace a chutě. Ochutnali jste někdy tapioku? A chutná vám?

S láskou ♥ Linda

3 komentáře u “TAPIOKOVÝ PUDINK

  1. Normálně Lindi, předevčírem jsem ho vařila a skoro úplně stejně jako ty! Potřebovala jsem dodělat kokosové mléko a zrovna mě napadla tapioka :) Já ještě ráda přidávám tvarohovou nebo jogurtovou vrstvu. Super rychlý, levný a moc dobrý recept!

    WantBeFitM

  2. Tak dlouho jsem přemýšlela, že bych se do toho někdy pustila i sama, ale vždy mě odradila právě mylná představa, že to bude asi časově náročnější a ono ne! :) Jsem ráda, že jsem u tebe zrovna narazila na tenhle článek. V práci si hrozně ráda dávám tapiokový pudink, ale přesně jak říkáš, jsou zbytečně předražené :O
    Lola-J.cz

  3. Už som s ním mala tú česť a celkom mi chutil. :) Je to pre mňa desiata alebo olovrant, ktorý mi dodá energiu v škole alebo v práci. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek