tapas

TAPAS

Ke každému posezení s přáteli a rodinou patří nejen dobré pití, ale i jídlo. Jedno z mých oblíbených pohoštění je ve španělském stylu, ke kterému neodmyslitelně patří vychlazená sangría a stůl plný tapas. Jaké druhy však vybrat? Tady je malá nápověda, díky níž ohromíte každého gurmána!

KDE SE VZALO?

Tapas je velmi známá a oblíbená součást španělské kuchyně. Jsou to malé pokrmy, které lidé ujídají během popíjení vína. Nejoblíběnější jsou šunky, salámky, sýry, zelenina, ovoce, ořechy, olivy, slané dobroty, ale i složitější chuťovky, pomazánky, FLATBREAD a kombinace nejrůznějších surovin. Stejně tak mohou být studené, ale i teplé. Postupem času se tapas rozšířilo po celém světě v několika různých formách.

eDELIKATESY.cz

Je španělský obchod a bistro, které vám nabídne spousty španělských delikates od oliv, přes chorizo až po kvalitní víno. V jejich obrovském výběru najdete jen to nejlepší, a tak si můžete dopřát malý luxus ze Španělska každý den. V prodejně se dá nejen posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít kávu, ale i si vychutnat oblíbenou sangríi. Pokud milujete španělské dobroty, stejně jako já, tak zajděte do jejich prodejny v ulici Vyšehradská na Praze 2 nebo koukněte na e-shop edelikatesy.cz.

Ke každému tapas patří sklenka dobrého vína. Ke všem zmíněným delikatesám se bude skvěle hodit sangría z červeného vína či sangría z bílého vína s přírodními výtažky citrusů a tropického ovoce. Jejich chuť je sice výrazná a plná, ale i přesto stále osvěžující. Před servírováním ji nezapomeňte vychladit!

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

CO DO NĚHO PATŘÍ?
  • salámek Fuet iberico
  • šunku – jamón serrano
  • ovčí sýr s černým lanýžem či tradiční
  • solené mandle
  • zelené olivy
  • pšeničné tyčinky
  • chipsy s bílým lanýžem
  • olivový olej
  • dip
  • pomelo či jiné ovoce, zeleninu
  • sangríi z červeného či bílého vína
JAK HO SESTAVIT?

Základem tapas je sušená šunka nakrájená na tenké plátky. Její označení je jamón serrano a málokdo ví, co to znamená. Jamón znamená, že bylo použito maso z vepřové kýty a serrano značí, že byla šunka vyrobena z bílého domácího prasete.

Další klasikou, která nesmí mezi tapas chybět, jsou olivy. Rozhodně doporučuji tyto velké, které jsou velmi chutné a díky přírodnímu nálevu okusíte jejich opravdovou chuť. Navíc obsahují vitamíny A a E, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a železo.

tapas

Kromě šunky bývá na prkénku i salámek. Fuet iberico je tradiční španělský salám vyrobený z masa iberických vepřů. Ti jsou krmeni pouze žaludy, a tak je chuť masa opravdu zvláštní, vlastně zvláštně dobrá. Tuk z iberického prasete je navíc pro lidský organismus zdravý a dokonce se přirovnává k účinkům olivového oleje.

Zdravé jsou i ořechy, a proto na stůl přidávám mandle, jejichž obliba je mezi ořechy asi největší. Výtečné jsou solené mandle od firmy De Juan, která dováží ořechy, suché plody a fíkový chléb již od roku 1980.

tapas

Ač mám částečnou intoleranci laktózy, tak jsem s pomocí prášku mohla ochutnat ovčí sýry! Tradiční sýr, idiazábal ahumado, je španělský sýr z ovčího nepasterizovaného mléka, který má lahodnou a jemnou chuť. Svou konzistencí nejvíce připomíná italský parmazán.

Pro opravdové gurmány je tu idiazábal s černým lanýžem. Díky lanýži má velmi výraznou a specifickou chuť i vůni, což ocení opravdu ti, kteří mají lanýže rádi. Já osobně jsem se do té chuti zamilovala a užila si jí o dost víc než u tradičního idiazábalu. Skvěle bude chutnat s červeným vínem či sangríí.

tapas

U žádného občerstvení nesmí chybět ani chipsy. Se zajímavou chutí, se kterou rozhodně překvapíte, budou chipsy s bílým lanýžem od firmy SAL DE IBIZA, jež se zaměřuje na výrobky se 100% mořskou solí. 

Ručně vyráběné pšeničné tyčinky se budou skvělě hodit k sušené šunce, jogurtovému dipy, pestu či k olivovému oleji. Určitě oceníte chuť máslové pěny v kombinaci s mořskou solí z pobřeží Francie.

tapas
A NA ZÁVĚR…

Ze všech těch dobrot mě nejvíce oslovil ovčí sýr s lanýži, jamón serrano, olivy a chipsy s bílým lanýžem. Ač jsou všechny chuťově velmi výrazné, tak ve vzájemné kombinaci s červenou sangríí je to gurmánský zážitek! Kdo by neměl rád několik delikates se sklenkou dobrého vína, že? Máte rádi tapas? A jaké si nejčastěji připravujete?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s eDELIKATESY (edelikatesy.cz)

5 komentářů na “TAPAS”

  1. Ani jsem nevěděla, že takhle to pohoštění má i nějaké speciální jméno :) Ovčí sýr jsem také ochutnala, ale bohužel mě moc nechutnal. Jsou velmi výrazné. Za to oříšky zobeme doma moc rádi.

    WantBeFitM

    1. Linda Pazderová

      Já to vím díky tomu, že jsem na střední měla španělštinu a tam jsme to probírali :) To je stejně jako kozí sýr. Málokdo je má rád, protože mají specifickou a výraznou vůni. Ale oříšky jsou super.

  2. O tomhle už jsem hodně slyšela, ale zase takovéhle chuťovky my neděláme my raději pomazánku s jednohubkami a dozdobit a k tomu víno. Jinak bych snědla všechno až na tu sušenou šunku. Myslím, že jsem ji jednou jedla a byla na mě nic moc. Ale kdyby mi tapas někdo připravil určitě ráda ochutnám :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *