tapas

TAPAS

Ke každému posezení s přáteli a rodinou patří nejen dobré pití, ale i jídlo. Jedno z mých oblíbených pohoštění je ve španělském stylu, ke kterému neodmyslitelně patří vychlazená sangría a stůl plný tapas. Jaké druhy však vybrat? Tady je malá nápověda, díky níž ohromíte každého gurmána!

KDE SE VZALO?

Tapas je velmi známá a oblíbená součást španělské kuchyně. Jsou to malé pokrmy, které lidé ujídají během popíjení vína. Nejoblíběnější jsou šunky, salámky, sýry, zelenina, ovoce, ořechy, olivy, slané dobroty, ale i složitější chuťovky, pomazánky, FLATBREAD a kombinace nejrůznějších surovin. Stejně tak mohou být studené, ale i teplé. Postupem času se tapas rozšířilo po celém světě v několika různých formách.

eDELIKATESY.cz

Je španělský obchod a bistro, které vám nabídne spousty španělských delikates od oliv, přes chorizo až po kvalitní víno. V jejich obrovském výběru najdete jen to nejlepší, a tak si můžete dopřát malý luxus ze Španělska každý den. V prodejně se dá nejen posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít kávu, ale i si vychutnat oblíbenou sangríi. Pokud milujete španělské dobroty, stejně jako já, tak zajděte do jejich prodejny v ulici Vyšehradská na Praze 2 nebo koukněte na e-shop edelikatesy.cz.

Ke každému tapas patří sklenka dobrého vína. Ke všem zmíněným delikatesám se bude skvěle hodit sangría z červeného vína či sangría z bílého vína s přírodními výtažky citrusů a tropického ovoce. Jejich chuť je sice výrazná a plná, ale i přesto stále osvěžující. Před servírováním ji nezapomeňte vychladit!

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVTE SI
  • salámek Fuet iberico
  • šunku – jamón serrano
  • ovčí sýr s černým lanýžem či tradiční
  • solené mandle
  • zelené olivy
  • pšeničné tyčinky
  • chipsy s bílým lanýžem
  • olivový olej
  • dip
  • pomelo či jiné ovoce, zeleninu
  • sangríi z červeného či bílého vína
POSTUP

Základem tapas je sušená šunka nakrájená na tenké plátky. Její označení je jamón serrano a málokdo ví, co to znamená. Jamón znamená, že bylo použito maso z vepřové kýty a serrano značí, že byla šunka vyrobena z bílého domácího prasete.

Další klasikou, která nesmí mezi tapas chybět, jsou olivy. Rozhodně doporučuji tyto velké, které jsou velmi chutné a díky přírodnímu nálevu okusíte jejich opravdovou chuť. Navíc obsahují vitamíny A a E, antioxidanty, nenasycené mastné kyseliny, vlákninu a železo.

tapas

Kromě šunky bývá na prkénku i salámek. Fuet iberico je tradiční španělský salám vyrobený z masa iberických vepřů. Ti jsou krmeni pouze žaludy, a tak je chuť masa opravdu zvláštní, vlastně zvláštně dobrá. Tuk z iberického prasete je navíc pro lidský organismus zdravý a dokonce se přirovnává k účinkům olivového oleje.

Zdravé jsou i ořechy, a proto na stůl přidávám mandle, jejichž obliba je mezi ořechy asi největší. Výtečné jsou solené mandle od firmy De Juan, která dováží ořechy, suché plody a fíkový chléb již od roku 1980.

tapas

Ač mám částečnou intoleranci laktózy, tak jsem s pomocí prášku mohla ochutnat ovčí sýry! Tradiční sýr, idiazábal ahumado, je španělský sýr z ovčího nepasterizovaného mléka, který má lahodnou a jemnou chuť. Svou konzistencí nejvíce připomíná italský parmazán.

Pro opravdové gurmány je tu idiazábal s černým lanýžem. Díky lanýži má velmi výraznou a specifickou chuť i vůni, což ocení opravdu ti, kteří mají lanýže rádi. Já osobně jsem se do té chuti zamilovala a užila si jí o dost víc než u tradičního idiazábalu. Skvěle bude chutnat s červeným vínem či sangríí.

tapas

U žádného občerstvení nesmí chybět ani chipsy. Se zajímavou chutí, se kterou rozhodně překvapíte, budou chipsy s bílým lanýžem od firmy SAL DE IBIZA, jež se zaměřuje na výrobky se 100% mořskou solí. 

Ručně vyráběné pšeničné tyčinky se budou skvělě hodit k sušené šunce, jogurtovému dipy, pestu či k olivovému oleji. Určitě oceníte chuť máslové pěny v kombinaci s mořskou solí z pobřeží Francie.

tapas
A NA ZÁVĚR…

Ze všech těch dobrot mě nejvíce oslovil ovčí sýr s lanýži, jamón serrano, olivy a chipsy s bílým lanýžem. Ač jsou všechny chuťově velmi výrazné, tak ve vzájemné kombinaci s červenou sangríí je to gurmánský zážitek! Kdo by neměl rád několik delikates se sklenkou dobrého vína, že? Máte rádi tapas? A jaké si nejčastěji připravujete?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s eDELIKATESY (edelikatesy.cz)

4 komentáře na “TAPAS”

  1. Ani jsem nevěděla, že takhle to pohoštění má i nějaké speciální jméno :) Ovčí sýr jsem také ochutnala, ale bohužel mě moc nechutnal. Jsou velmi výrazné. Za to oříšky zobeme doma moc rádi.

    WantBeFitM

  2. O tomhle už jsem hodně slyšela, ale zase takovéhle chuťovky my neděláme my raději pomazánku s jednohubkami a dozdobit a k tomu víno. Jinak bych snědla všechno až na tu sušenou šunku. Myslím, že jsem ji jednou jedla a byla na mě nic moc. Ale kdyby mi tapas někdo připravil určitě ráda ochutnám :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *