švestková povidla

ŠVESTKOVÁ POVIDLA

Když se řekne švestková povidla, tak si každý vybaví tmavou mazlavou hmotu, která nesmí chybět v kynutých buchtách a neobešly by se bez ní ani vdolky. Spousta lidí zná jen ta kupovaná, ale víte, že se jednoduše dají udělat i ta domácí? Jejich příprava snad už nemůže být snažší a výtečná chut‘ je zaručena!

KDE SE VZALA?

Povidla jsou jedním z oblíbených způsobů, jak zpracovat přebytek ovoce. Můžou být borůvková, hrušková, jablečná, třešňová, ale přeci jen ta nejznámější jsou klasická švestková. Vařit se začala někdy v 16. století a to po celé střední a východní Evropě.

Každá rodina vnímala jejich přípravu jako událost, při které se všichni sešli a společnými silami je uvařili. Většinou používali speciální povidlový kotel, ve kterém švestky vařili do té doby, než vyprchala všechna voda. Dříve byla povidla, stejně jako med, používána jako sladidlo.

TIPY

Při přípravě použijte pekáč či plech s vysokým okrajem. Během pečení švestky pouští šťávu a hrozilo by, že vyteče do trouby.

V průběhu celého pečení švestky NEMÍCHEJTE! I když na ně nasypete cukr a chtěli byste, tak si zapamatujte, že NE!

Hotová povidla uchovávejte v suchu, nevystavujte je slunečnímu záření a pokud je otevřete, tak je dejte do lednice, kde vydrží opravdu dlouho.

Kdo by neměl rád DOMÁCÍ BUCHTY S POVIDLY, že? Naplňte je domácími švestkovými povidly. Návštěva, kolegové, ale i rodina a kamarádi budou koukat!

PŘIPRAVTE SI (na 2 skleničky)
  • 1 kg švestek
  • 250 g cukru krystal
  • 3 lžíce rumu
  • půlku lžičky mleté skořice (Vitana)
  • 1 lžíci octa
  • 4 pecky
POSTUP

Nejprve troubu rozehřejte na 250 stupňů. Švestky omyjte, vypeckujte a každou půlku ještě překrojte na půl. Takto připravené je vložte do pekáče (doporučuji s vyšším okrajem), dejte mezi ně 4 pecky ze švestek, zalijte octem a hlavně je NEMÍCHEJTE! Takto je vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut.

švestková povidla

Po uplynutí doby švestky zasypte polovinou cukru (125 g), opět NEMÍCHEJTE a vložte zpět do trouby na 15 minut. Následně zasypte zbytkem cukru (125 g) a BEZ MÍCHÁNÍ pečte dalších 15 minut.

švestková povidla

Pekáč vyndejte z trouby a odstraňte pecky. Poté vše přendejte do misky, přisypte mletou skořici s rumem a celé to rozmixujte ponorným mixérem. Připravené čisté sklenice plňte horkou směsí až po okraj, uzavřete víkem a otočte dnem vzhůru.

švestková povidla

Takto je nechte vychladnout, nejlépe do druhého dne, a poté je přendejte někam do sucha, kde na ně nebude svítit sluníčko a budou ve stabilní teplotě (nemusí být nutně v chladu).

švestková povidla

Hotová povidla doporučuji nechat uležet alespoň 3 dny a poté je můžete používat, jak je vám libo. Skvěle s nimi budou chutnat nejen kynuté buchty, ale i vdolky, lokše, tvarohové taštičky, ale i koláčky s pořádnou vrstvou drobenky. Máte rádi povidla? A dělali jste někdy domácí?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u „ŠVESTKOVÁ POVIDLA

  1. Jak dlouho vydrží? Nezkazí se, když nedojde k plnění sklenic ihned po bodu varu, ale až po rozmixování, kdy musí zákonitě trochu zchladnout?

    Loni jsem poprvé zkoušela dělat domácí marmelády, ale povidla jsem ještě nezkoušela. Tak doufám, že letos narazím na švestky, abych je mohla taky prubnout.

    1. Když budou zavřená, tak vydrží opravdu dlouho. Tím, jak je otočíš dnem vzhůru, tak se víčko zatáhne a povidla to zakonzervuje a tím, jak je tam ještě alkohol, tak je to úplně bez obav :) Nezkazí se, i když se neplní sklenice ihned po bodu varu, stačí jen to, že jsou horká. A určitě se bát nemusíš, protože já jsem před rokem dělala švestkové chutney a to takhle drží do teď :))
      Tak to doufám, že je vyzkoušíš :) Marmelády jsou také fajn, loni jsem dělala rybízovou a ta je pak super na Vánoce na linecké :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *