slaný karamel

SLANÝ KARAMEL

Populárnější dochucovadlo či sladkost asi nenajdete. Je čím dál tím víc vyhledávaný a zařazovaný do různých jídel. A není divu! Jeho krémová struktura a sladká chuť se štiplavým koncem, zákonitě zachutná každému. A vy si ho můžete s pár surovinami uvařit doma! Vytvořte si opravdu vynikající slaný karamel.

KDE SE VZAL?

Kde jinde by mohl mít svůj původ, než ve Francii. Konkrétně v Bretani. Ta je známá svým opravdu slaným máslem, takže se při výrobě karamelu vůbec nemusí používat sůl.

TIPY

Po celou dobu vaření dávejte pozor na to, aby se karamel nepřipálil. Takže je lepší mít rozpálenou plotnu na míň stupňů než na víc. Při míchání používejte metličku, abyste měli jistotu, že se celá směs dostatečně spojí.

Slaný karamel uchovávejte v lednici a do sklenice sahejte, pokud možno, pouze čistou lžící.

Pokud máte opravdu slané máslo, nemusíte používat sůl.

S čím bude opravdu vynikající? Co třeba s FRANCOUZSKÝM TOASTEM nebo čokoládovým BROWNIES?

PŘIPRAVTE SI (na 1 sklenici)
  • 160 ml smetany ke šlehání (bez laktózy – bezlaktózová smetana)
  • 250 g cukru krystal (bez hrudek!)
  • 80 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo DeLacto)
  • 1 lžičku soli

POSTUP

Cukr vsypte do hrnce a položte na plotnu, kterou rozpalte na střední plamen (u elektrických varných desek cca stupeň 5). Průběžně ho míchejte a dávejte pozor, aby se nepřipálil. Když bude zcela rozpuštěn, což může trvat klidně i 10 minut, tak ho odstavte z plotny.

slaný karamel

Smetanu ohřejte a vlijte do hrnce s rozpuštěným cukrem. Opět postavte na plotnu, ale tentokrát na nižší stupeň (u elektrických varných desek cca stupeň 3, 4) a snažte se míchat. Směs začne tuhnout, což je v pořádku, a nyní musíte počkat, dokud po prohřátí nebude opět tekutá.

slaný karamel

Když už je vše zcela rozpuštěné a nevidíte ani jednu hrudku, přisypte sůl a vložte máslo, které za občasného promíchání rozpusťte. Hotovou směs ihned nalijte do čistých sklenic, uzavřete je, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

slaný karamel

Nejenže je dobrý jako zpestření dezertu, zmrzliny, snídaně nebo třeba smaženého banánu, ale je to i milý dárek pro někoho blízkého. Sama plánuji, že někoho z mých přátel a rodiny touto dobrotou obdaruji. Kdo by nechtěl slaný karamel, že? A na co byste si ho dali vy?

S láskou ♥ Linda

12 komentářů na “SLANÝ KARAMEL”

    1. Linda Pazderová

      Já ho také miluju, je božský :P A hlavně na něm je super, že je jednoduchý, tak doufám, že jsi ho vyzkoušela :))

    1. Linda Pazderová

      To teda, také jsem jich o Vánocích pár rozdala :)) Joo, v téhle kombinaci je skvělý, stejně jako na francouzském toastu nebo lívancích :P

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *