REBARBOROVÝ KOLÁČ

REBARBOROVÝ KOLÁČ

Sezóna rebarbory je v plném proudu, a tak ani já jsem nezahálela a upekla tento vynikající rebarborový koláč. Ten je doplněn o jahody a mandlovou drobenku, která je pro ty, co se bojí kyselé chuti. Chuťově je koláč vyvážený, takže není ani kyselý a ani přeslazený, a proto jistě potěší každého.

CO OBSAHUJE?

Reveň kadeřavá nebo také rebarbora je rostlina, z níž se konzumují pouze řapíky listů, které musí být tepelně opracované. Rostlina pochází z Číny a od 18. století se rozšířila po celém světě. Je bohatá na vápník, hořčík, draslík a obsahuje i další prospěšné látky jako sodík, jód a železo.

TIPY

Pokud vás nepřesvědčila ani ta mandlová drobenka a stále se bojíte, že bude koláč moc kyselý, tak si před jeho naplněním oloupejte rebarboru, nakrájejte ji a obalte v cukru. Jestli jste se rozhodli koláč upéct, ale zjistili jste, že vám chybí máslo, tak ho vyměňte za olej. Jen ho dejte o něco méně než másla – cca o 10-15 g.

PŘIPRAVÍME SI (na formu ⌀ 28 cm)
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 150 g krystalového cukru (třtinového)
  • 85 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • půlku balíčku kypřícího prášku
Náplň
  • 1 velký stonek rebarbory
  • 20 g krystalového cukru (třtinového)
  • 100 g jahod
Mandlová drobenka
  • 25 g másla
  • 50 g krystalového cukru (třtinového)
  • 50 g mandlové moučky (grizly.cz)

POSTUP
Těsto

Suché suroviny smícháme dohromady a postupně do nich přidáme rozehřáté máslo, vejce a mléko. Hotovou směs položíme na pomoučněný vál a rukami cca 5 minut propracováváme. Pokud bude potřeba přidat mouku, tak ji opatrně přisypáme. Když těsto přestane lepit, k ruce si vezmeme váleček a vyválíme cca 1 cm tlustou placku, kterou vložíme do vymazané formy na koláč a necháme chvíli odpočívat.

REBARBOROVÝ KOLÁČ

Náplň

Mezitím si oloupeme rebarboru, jahody zbavíme lístků, nakrájíme a omyjeme. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky a obalíme v cukru.  Teď si rozehřejeme troubu na 170 stupňů a veškeré suroviny na náplň navrstvíme na těsto ve formě.

REBARBOROVÝ KOLÁČ

Mandlová drobenka

Pokud zůstane trocha těsta, tak si můžeme vytvořit spletené okraje jako jsou na fotkách. Poslední krok, který nám zbývá, je mandlová drobenka. Ta je opravdu jednoduchá. Takže všechny tři ingredience prošleháme vidličkou dohromady, rozprostřeme na koláč a vložíme do trouby na 35 minut.

REBARBOROVÝ KOLÁČ

Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout! Líbí se vám? A máte rádi rebarboru? Nebo je na vás až moc kyselá?

S láskou ♥ Linda

22 komentářů u “REBARBOROVÝ KOLÁČ

  1. Tak ten vypadá moc chutně, nechceš mi kousek poslat? :-D rebarboru jsem ještě nikdy neochutnala, ale hodně jsem o ní četla, tak mě docela láká. Kdysi rostla babičce na zahradě a ani ona s ní nějak nekouzlila. Teď nevím, kde bych ji sehnala :-)
    All my cosmetics

  2. Koláč s rebarborou, jéé! To je dobrota, to já můžu. :-) Však už nám na zahrádce pěkně roste, brzo se dočkám. :-) A v kombinaci s jahodami by to mohla být fakt paráda. :-)

  3. Musím sa priznať, ešte nikdy som nejedla rebarborový koláč hoci som o ňom toľko počula. A keďže ja som za skúšanie nových vecí a chutí, vyskúšam. Vyzerá to jednoducho snáď by mohol vyjsť aj mne. A moji chlapi pojedia. Sladké oni môžu…

  4. _______________________________________________________________________________________
    Jsem ráda, že se Vám koláč líbí a řad z Vás ho chce vyzkoušet. Určitě si ho doma upečte. Je to jednoduché a opravdu dobré, jistě Vám to bude chutnat, i když jste rebarboru nikdy neměli. Tak šup šup pro rebarboru na zahrádku nebo do supermarketu a upečte si ke kávě tuhle dobrotu :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek