REBARBOROVO-JAHODOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU DROBENKOU

Sezóna rebarbory je v plném proudu, a tak ani já jsem nemohla zahálet a upekla jsem z ní tenhle vynikající koláč. Pro ty, co se bojí kyselé chuti, jsem přidala jahody a mandlovou drobenku, kterou jste mohli vidět třeba u borůvkových muffinů.
Chuťově je koláč vyvážený, takže není ani kyselý a ani přeslazený, a proto jistě potěší každého.

Reveň kadeřavá nebo-li rebarbora je rostlina, z níž se konzumují pouze řapíky listů, které musí být tepelně opracované. Rostlina pochází z Číny a od 18. století se rozšířila po celém světě. Je bohatá na vápník, hořčík, draslík a obsahuje i další prospěšné látky jako sodík, jód a železo.

Pokud Vás nepřesvědčila ani ta mandlová drobenka a stále se bojíte, že bude koláč na Vás moc kyselý, tak si před jeho naplněním oloupejte rebarboru, nakrájejte jí a obalte v cukru.

Jestli jste se rozhodli koláč upéct, ale zjistili jste, že Vám chybí máslo, tak ho vyměňte za olej. Jen ho tam dejte o něco méně než másla – cca o 10-15 g.

Připravíme si (na formu ⌀ 28 cm):


Těsto:

  • 350 g hladké mouky
  • 150 g krystalového cukru (třtinového)
  • 85 g másla
  • 3 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1/2 sáčku kypřícího prášku


Náplň:
  • 1 velký stonek rebarbory
  • 20 g krystalového cukru (třtinového)
  • 100 g jahod


Mandlová drobenka:
  • 25 g másla
  • 50 g krystalového cukru (třtinového)
  • 50 g mandlové moučky
Postup:
Suché suroviny smícháme dohromady a postupně do nich přidáme rozehřáté máslo, vejce, mléko a promícháme. Hotovou směs si položíme na pomoučněný vál a rukami cca 5 minut propracováváme. Pokud bude potřeba přidat mouku, tak ji opatrně přisypáváme.
Když těsto přestane lepit, k ruce si vezmeme váleček a vyválíme cca 1 cm tlustou placku, kterou si vložíme do vymazané formy na koláč a necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si oloupeme rebarboru, jahody zbavíme lístků, nakrájíme a omyjeme je. Očištěnou rebarboru nakrájíme na kostičky a obalíme v cukru. 
Teď si rozehřejeme troubu na 170 stupňů a veškeré suroviny na náplň navrstvíme na těsto ve formě.
Pokud Vám zbylo trochu těsta, tak si klidně můžete vytvořit spletené okraje jako mám já.
Poslední krok, který nám zbývá, je mandlová drobenka. Ta je opravdu jednoduchá. Takže všechny tři ingredience prošleháte vidličkou dohromady, rozprostřete na koláč a šup s tím na 35 minut do trouby.
Hotový koláč můžete posypat moučkovým cukrem a s chutí do toho! Líbí se Vám? Máte rádi rebarboru nebo je na Vás až moc kyselá?
S láskou 
  Linda

22 komentářů u “REBARBOROVO-JAHODOVÝ KOLÁČ S MANDLOVOU DROBENKOU

  1. Tak ten vypadá moc chutně, nechceš mi kousek poslat? :-D rebarboru jsem ještě nikdy neochutnala, ale hodně jsem o ní četla, tak mě docela láká. Kdysi rostla babičce na zahradě a ani ona s ní nějak nekouzlila. Teď nevím, kde bych ji sehnala :-)
    All my cosmetics

    1. Já jsem jí vždycky jedla v koláči. To s tou tepelnou úpravou jsem přečetla v pár článcích na internetu. ale jestli ti po tom nic nebylo, tak můžeš být v klidu :D

  2. Koláč s rebarborou, jéé! To je dobrota, to já můžu. :-) Však už nám na zahrádce pěkně roste, brzo se dočkám. :-) A v kombinaci s jahodami by to mohla být fakt paráda. :-)

  3. Musím sa priznať, ešte nikdy som nejedla rebarborový koláč hoci som o ňom toľko počula. A keďže ja som za skúšanie nových vecí a chutí, vyskúšam. Vyzerá to jednoducho snáď by mohol vyjsť aj mne. A moji chlapi pojedia. Sladké oni môžu…

  4. _______________________________________________________________________________________
    Jsem ráda, že se Vám koláč líbí a řad z Vás ho chce vyzkoušet. Určitě si ho doma upečte. Je to jednoduché a opravdu dobré, jistě Vám to bude chutnat, i když jste rebarboru nikdy neměli. Tak šup šup pro rebarboru na zahrádku nebo do supermarketu a upečte si ke kávě tuhle dobrotu :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek