QUICHE SE ŠPENÁTEM A SLANINOU

Jestli jste to ještě neochutnali, tak jste o tom minimálně slyšeli. Osobně jsem to znala jen z doslechu a časem i někde viděla. Ano, opět moje další kuchařská premiéra, která se povedla. Nechci se chválit, ale pošmákli jsme si všichni. Dělala jsem variantu se špenátem a slaninou, která určitě nebyla naposledy a hlavně vyzkouším další možné variace na tento slaný koláč.

Jen takovou menší poznámkou k článku je, že v létě vyrážím s přáteli do Francie, takže tohle je další jídlo, které tam chci na 100% ochutnat.

Quiche je původem z Francie a jeho předchůdce pochází již z 16. století. Dříve se však místo těsta křehkého používalo těsto chlebové. Původní a originální náplň je složena z vajec, smetany a slaniny, ale v dnešní době se meze nekladou, a tak můžeme ve světě vidět nespočet různých druhů.

Připravíme si (na formu ⌀ 28 cm):


Těsto:

  • 175 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 5 lžic studené vody


Náplň:
  • 120 g tvrdého sýru
  • 200 g špenátu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 80 g slaniny
  • 2 vejce + bílek
  • sůl
  • pepř
Postup:
Nejdříve se vrhneme na přípravu těsta. Já jsem si opět vzala na pomoc kuchyňského robota, ale pokud ho nemáte, tak Vám postačí i ruce. Do mísy nasypeme mouku a přidáme máslo (nerozpuštěné!), vodu, žloutek a sůl. Ingredience chviličku propracujeme a to tak, aby to mělo strukturu lehce podobnou drobence. Teď odkládám i já robota a budu používat ruce.

Na pomoučněný vál si dáme směs a propracujeme tak, aby se těsto spojilo. Dávejte však pozor, abyste to s tím propracováním nepřehnali. Vzniklé těsto rozválíme na placku a vyskládáme ho do máslem vymazané formy na koláč. Dno lehce propícháme vidličkou a uložíme do lednice na 15 minut.

Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a jdeme udělat náplň. Část sýru nastrouháme a část nakrájíme na kostičky. Slaninu jsem opekla v kontaktním grilu a nakrájela na kostičky, ale klidně jí můžete vyškvařit na pánvi.

Špenát spaříme vařící vodou, lehce ho pokrájíme a přimícháme k sýru a slanině. Vejce vyšleháme společně s bílkem, který nám zbyl od toho odděleného žloutku do těsta. A teď už jen přilijeme smetanu, osolíme a opepříme.

Těsto dáme péct na 20 minut a až poté vlijeme náplň. Pěkně rovnoměrně ji rozprostřeme a pečeme asi 25 minut na 180 stupňů. Koláč necháme vychladnout a můžeme se do něj pustit.
S láskou 
  Linda 

50 komentářů u “QUICHE SE ŠPENÁTEM A SLANINOU

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek