POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Červená řepa – někomu se po názvu této zeleniny udělají osypky, někteří se zaradují. Ať už patříte do jedné nebo do druhé skupiny, tak vězte, že se do ní zamilujete. Nejenže vás pomazánka z červené řepy překvapí chuťově, ale také tím, jak zdravá vlastně je! 

CO OBSAHUJE?

Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny a to díky obsahu několika zdraví prospěšných látek. A které to jsou? Křemík, draslík, vláknina, provitamín karoten, vápník, hořčík, sodík, železo, zinek, kyselina listová, antioxidanty, vitamíny B a C a další.

A na co jsou všechny ty látky dobré? Na posílení cév, svalů, kůže; odvádí z těla vodu a kyselé látky; napomáhají při trávení; detoxikují organismus; zlepšují činnost mozku; snižují hladinu cholesterolu; zpomalují stárnutí a posilují kosti. A samozřejmě by seznam mohl pokračovat. Takže co? Není dokonalá?

TIPY

Sezóna červené řepy začíná v červnu a trvá až do podzimu. Ale i tak si pomazánku můžete doma udělat, jelikož v dnešní době je červená řepa dostupná celoročně. Takže si tuhle ideální snídani, svačinu nebo lehkou večeři můžete udělat kdykoliv!

Namažte si jí na DOMÁCÍ HOUSKY, které upečete během chviličky.

PŘIPRAVTE SI (na 1 porci)
  • 1 větší červenou řepu
  • 5 lžic bílého jogurtu (bez laktózy – bezlaktózový jogurt)
  • 1 lžičku chia semínek (Country life)
  • sůl
  • pepř
  • 1 menší hrst vlašských ořechů
  • půl stroužku česneku

pomazánka z červené řepy

POSTUP

Nejdříve si v osolené vodě uvařte červenou řepu, což bude trvat cca 45 minut. Po změknutí ji vyndejte a nechte vychladnout. Poté ji oloupejte, překrojte na půl a znovu na půl a vložte do mísy.

pomazánka z červené řepy

Tam k ní přidejte vlašské ořechy, česnek, sůl a pepř a rozmixujte do jemné konzistence. Mixér vypněte a do směsi vmíchejte (stačí lžící) jogurt, chia semínka a popřípadě ještě dochuťte solí a pepřem.

pomazánka z červené řepy

Hotovou směs dejte vychladit do lednice a připravte si pečivo, na které ji budete mazat. Pomazánku z červené řepy můžete ozdobit, ale zároveň i dochutit kozím sýrem, vlašskými ořechy, avokádem či řeřichou.

pomazánka z červené řepy

Tak jak se vám pomazánka líbí? Doufám, že ti, kteří by červenou řepu nesnědli, změnili názor a já je přesvědčila, že stojí za to vyzkoušet tuhle dobrotu. Já osobně jsem s řepou měla problém, ale stačilo si ji přizpůsobit a dochutit podle svého a sním ji v pohodě. A co vy? Už jste někdy takovou pomazánku jedli?

S láskou ♥ Linda

12 komentářů na “POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY”

    1. Linda Pazderová

      Se sterilovanou řepou jsem to nezkoušela, ale myslím, že by to nemuselo být špatné. Jen bude pomazánka trošku do kysela :)

    1. Linda Pazderová

      Tak budu ráda, když babičce ukážeš recept a vyzkouší ho. A uvidíš, třeba ti pomazánka také zachutná :)

    1. Linda Pazderová

      Moc děkuji a budu ráda, když recept vyzkoušíš. Pomazánka je opravdu jednoduchá a hlavně vynikající! :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *