POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY

Červená řepa – někomu se po názvu této zeleniny udělají osypky, někteří se zaradují. Ať už patříte do jedné nebo do druhé skupiny, tak vězte, že se do ní zamilujete. Nejenže vás pomazánka z červené řepy překvapí chuťově, ale také tím, jak zdravá vlastně je! 

CO OBSAHUJE?

Červená řepa patří mezi jeden z nejzdravějších druhů zeleniny a to díky obsahu několika zdraví prospěšných látek. A které to jsou? Křemík, draslík, vláknina, provitamín karoten, vápník, hořčík, sodík, železo, zinek, kyselina listová, antioxidanty, vitamíny B a C a další.

A na co jsou všechny ty látky dobré? Na posílení cév, svalů, kůže; odvádí z těla vodu a kyselé látky; napomáhají při trávení; detoxikují organismus; zlepšují činnost mozku; snižují hladinu cholesterolu; zpomalují stárnutí a posilují kosti. A samozřejmě by seznam mohl pokračovat. Takže co? Není dokonalá?

TIPY

Sezóna červené řepy začíná v červnu a trvá až do podzimu. Ale i tak si pomazánku můžete doma udělat, jelikož v dnešní době je červená řepa dostupná celoročně. Takže si tuhle ideální snídani, svačinu nebo lehkou večeři můžete udělat kdykoliv!

PŘIPRAVÍME SI (na 1 porci)
  • 1 větší červenou řepu
  • 5 lžic bílého jogurtu
  • 1 lžičku chia semínek (countrylife.cz)
  • sůl
  • pepř
  • 1 menší hrst vlašských ořechů
  • 1/2 stroužku česneku

pomazánka z červené řepy

POSTUP

Nejdříve si v osolené vodě uvaříme červenou řepu, což bude trvat cca 45 minut. Po změknutí ji vyndáme a necháme vychladnout. Poté ji oloupeme, překrojíme na půl a znovu na půl a vložíme do mísy.

pomazánka z červené řepy

Tam k ní přidáme vlašské ořechy, česnek, sůl a pepř a rozmixujeme do jemné konzistence. Mixér vypneme a do směsi vmícháme (stačí lžící) jogurt, chia semínka a popřípadě ještě dochutíme solí a pepřem.

pomazánka z červené řepy

Hotovou směs dáme vychladit do lednice a připravíme si pečivo, na které ji budeme mazat. Pomazánku z červené řepy můžeme ozdobit, ale zároveň i dochutit kozím sýrem, vlašskými ořechy, avokádem či řeřichou.

pomazánka z červené řepy

Tak jak se vám pomazánka líbí? Doufám, že ti, kteří by červenou řepu nesnědli, změnili názor a já je přesvědčila, že stojí za to vyzkoušet tuhle dobrotu. Já osobně jsem s řepou měla problém, ale stačilo si ji přizpůsobit a dochutit podle svého a sním ji v pohodě. A co vy? Už jste někdy takovou pomazánku jedli?

S láskou ♥ Linda

12 komentářů u “POMAZÁNKA Z ČERVENÉ ŘEPY

    1. Se sterilovanou řepou jsem to nezkoušela, ale myslím, že by to nemuselo být špatné. Jen bude pomazánka trošku do kysela :)

    1. Tak budu ráda, když babičce ukážeš recept a vyzkouší ho. A uvidíš, třeba ti pomazánka také zachutná :)

    1. Moc děkuji a budu ráda, když recept vyzkoušíš. Pomazánka je opravdu jednoduchá a hlavně vynikající! :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek