pesto z lichořeřišnice

PESTO Z LICHOŘEŘIŠNICE

Podzim už přišel a nyní je čas na poslední sklizeň a zpracování úrody ze zahrádky. Jednou z rostlin, kterou si můžete natrhat, je lichořeřišnice. Z ní se dají použít jak květy, tak semena, ale i listy. Vyzkoušejte si doma vytvořit pesto z lichořeřišnice, ve kterém je plno vitamínů a prospěšných látek!

CO OBSAHUJE?

Její listy jsou bohaté na vitamín C a semena na železo a fosfor. Na tělo působí antibioticky a pomáhá s dýchacími a urologickými problémy, se záněty vaječníků a prostaty a dobře působí proti vypadávání vlasů.

A odkud pochází? Do 17. století se vyskytovala hlavně v Jižní Americe, kde ji prioritně využívali k léčbě infekcí. Postupem času se začala rozšiřovat do Evropy, kde našla uplatnění jako lék na močové cesty.

TIPY

Pokud se rozhodujete, jaký olej použít, tak sáhněte po slunečnicovém, nebo namíchejte půl na půl slunečnicový a olivový. Chuť bude o dost lepší, než když byste použili pouze olivový olej.

Kromě listů lichořeřišnice klidně přidejte také její květy, nebo i jiné JEDLÉ KVĚTY.

Lněné semínko lze vyměnit za jakákoliv jiná semena nebo ořechy. Vyzkoušejte třeba vlašské ořechy, piniové ořechy či slunečnicová semínka.

PŘIPRAVÍME SI (na 1 menší sklenici)
  • 25 g listů lichořeřišnice (i květů)
  • 20 g bazalky
  • 5 g pažitky
  • 10 g lněných semínek
  • sůl
  • 85 ml slunečnicového oleje (olivového)
  • 1 stroužek česneku

POSTUP

Lichořeřišnici, bazalku i pažitku očistíme a vložíme do misky. Stroužek česneku oloupeme a přihodíme k bylinkám. K ruce si připravíme sůl, olej a lněná semínka. Vezmeme tyčový mixér a bylinky s česnekem rozmixujeme na jemno. 

pesto z lichořeřišnice

Přisypeme lněná semínka, sůl a zalijeme olejem. Směs zlehka promícháme, případně dochutíme a vlijeme do čisté sklenice. Uchováváme ho v uzavřené nádobě v lednici.

pesto z lichořeřišnicepesto z lichořeřišnice

A kam pesto použít? Vynikající je s pečivem, zamíchané v těstovinách, nebo třeba v rizotu. Každé jídlo nejenže hezky provoní, ale i skvěle dochutí. Jelikož je připravované za studena, zachovává si plno prospěšných látek a vitamínů. Zkoušeli jste udělat domácí pesto? A z jakých bylinek?

S láskou ♥ Linda

3 komentáře u “PESTO Z LICHOŘEŘIŠNICE

  1. Lichořeřišnici mám (i přes to krkolomné jméno :)) moc ráda, pomohla mi před lety od chronického zánětu močového měchýře, na který přestala účinkovat antibiotika.

    Varianta čerstvé bylinky v pestu je velmi zajímavá, zvlášť teď v chřipkové sezóně!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek