Podzim už přišel a nyní je čas na poslední sklizeň a zpracování úrody ze zahrádky. Jednou z rostlin, kterou si můžete natrhat, je lichořeřišnice. Z ní se dají použít jak květy, tak semena, ale i listy. Vyzkoušejte si doma vytvořit pesto z lichořeřišnice, ve kterém je plno vitamínů a prospěšných látek!
CO OBSAHUJE?
Její listy jsou bohaté na vitamín C a semena na železo a fosfor. Na tělo působí antibioticky a pomáhá s dýchacími a urologickými problémy, se záněty vaječníků a prostaty a dobře působí proti vypadávání vlasů.
A odkud pochází? Do 17. století se vyskytovala hlavně v Jižní Americe, kde ji prioritně využívali k léčbě infekcí. Postupem času se začala rozšiřovat do Evropy, kde našla uplatnění jako lék na močové cesty.
TIPY
Do pesta nakombinujte směs olivového a slunečnicového oleje. Dobrou volbou je i samotný slunečnicový.
Kromě listů lichořeřišnice klidně přidejte také její květy, nebo i jiné JEDLÉ KVĚTY.
Lněné semínko lze vyměnit za jakákoliv jiná semena nebo ořechy. Vyzkoušejte třeba vlašské ořechy, piniové ořechy či slunečnicová semínka.
PŘIPRAVTE SI (na 1 menší sklenici)
- 25 g listů lichořeřišnice (i květů)
- 20 g bazalky
- 5 g pažitky
- 10 g lněných semínek
- sůl
- 45 ml slunečnicového + 40 ml olivového oleje (nebo 85 ml slunečnicového oleje)
- 1 stroužek česneku
POSTUP
Lichořeřišnici, bazalku i pažitku očistíme a vložíme do misky. Stroužek česneku oloupeme a přihodíme k bylinkám. K ruce si připravíme sůl, olej a lněná semínka. Vezmeme tyčový mixér a bylinky s česnekem rozmixujeme na jemno.
Přisypeme lněná semínka, sůl a zalijeme olejem. Směs zlehka promícháme, případně dochutíme a vlijeme do čisté sklenice. Uchováváme ho v uzavřené nádobě v lednici.
A kam pesto použít? Vynikající je s pečivem, zamíchané v těstovinách, nebo třeba v rizotu. Každé jídlo nejenže hezky provoní, ale i skvěle dochutí. Jelikož je připravované za studena, zachovává si plno prospěšných látek a vitamínů. Zkoušeli jste udělat domácí pesto? A z jakých bylinek?
S láskou ♥ Linda
Lichořeřišnici mám (i přes to krkolomné jméno :)) moc ráda, pomohla mi před lety od chronického zánětu močového měchýře, na který přestala účinkovat antibiotika.
Varianta čerstvé bylinky v pestu je velmi zajímavá, zvlášť teď v chřipkové sezóně!
Lichořeřišnice je fakt skvělá ve všech ohledech a hodně zdravá, což jsi také zjistila :))
Je to skvělé a já takhle zpracovávám opravdu vše, co je na zahrádce nebo zbyde, vždycky se nějaké to pesto hodí :))
Vypadá to výborně! Škoda, že v okolí jsem nikde lichořeřišnici nenašla, ráda bych ho vyzkoušela.
Zkus se poptat u známých, sousedů. Občas se lichořeřišnice rozroste tolik, že už to pro někoho může být spíš jako plevel a rádi se jí zbaví :)
To je skvělý recept, já lichořeřišnici ještě nezkoušela :)
Mooc děkuji, rozhodně doporučuji ho vyzkoušet :)