perníková káva

PERNÍKOVÁ KÁVA

Někteří mají už napečeno, ale já se teprve chystám. A první co každý rok peču, jsou perníčky, a to proto, aby se do Vánoc měly čas uležet. Co si letos připravit ještě něco lepšího? Perníková káva s perníčkem je ideální na zahřátí a navození pořádné vánoční atmosféry.

KDE SE VZAL?

Do Čech se perník dostal někdy ve 14. století a patřil mezi luxusní záležitosti. Hlavní složkou byl med, pepř a další perníkové koření, které bylo, a je opravdu výrazné chuti. První zmínky o něčem podobném perníku jsou známé již ze Starého Egypta, kde se však receptura značně lišila.

TIPY

Tyto perníčky upečte s předstihem. Není to kvůli změknutí, protože při použití tohoto receptu budou měkké hned, ale je to kvůli chuti, aby se měla čas rozležet.

Připravené těsto nechte odpočinout alespoň jeden den, bude se s ním pak lépe pracovat.

DORTISIMO.CZ

Na e-shopu, který je specialista na cukrářské potřeby, najdete nepřeberné množství různých ozdob, potřeb na pečení, zdobítek, fondánů, potravinářských barviv, potahovacích hmot, vykrajovátek a dalších.

Objednat si je můžete z webové stránky dortisimo.cz, nebo dojít do jedné z kamenných prodejen, které najdete v Praze, Brně a Hradci Králové.

PŘIPRAVÍME SI
Těsto na perníčky (1-2 plechy)
  • 200 g hladké mouky
  • 60 g moučkového cukru
  • 30 g tuku (máslo, sádlo apod.)
  • 80 g medu
  • půlka balení prášku do perníku
  • 1 vejce
Poleva
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 2 lžičky vanilkového pudinku (prášku)
  • šťáva z půlky citronu
  • gelové barvivo

nebo

  • 500 g královské glazury
  • 85 ml vody
  • gelové barvivo
Káva (pro 1 osobu)
  • 3 lžíce mléka
  • půl lžičky perníkového koření
  • 2,5 lžičky cukru krystal
  • 2 šálky kávy (cca 120 ml)
  • vyšlehanou smetanu ke šlehání (31%)
  • posypku a perníček
POSTUP
Těsto

Tuk necháme změknout při pokojové teplotě a následně ho smícháme s ostatními surovinami. Použít můžeme kuchyňský robot, nebo ruku. Vzniklé těsto zabalíme do potravinové fólie a vložíme do lednice, alespoň na 1 den, odpočinout.

Po uplynutí doby těsto vyndáme a dáme na pomoučněný vál. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Těsto vyválíme, vykrájíme vybranými vykrajovátky a dáme na plech, který je vyložený pečicím papírem. Potřeme vejcem a dáme péct dozlatova, což je cca 10 minut. Po vychladnutí můžeme zdobit.

perníková káva

Poleva

Pokud budeme dělat klasickou cukrovou polevu, tak stačí dát všechny ingredience do misky a promíchat metličkou. Pokud však budeme dělat polevu z královské glazury, tak ji dáme do mísy společně s vodou a šleháme šlehačem 2 minuty. Poté vmícháme barvivo.

perníková káva

Káva

Do hrnce dáme ohřát mléko a vmícháme perníkové koření s cukrem. Až bude směs horká a neudržíme v ní prst, tak ji slijeme do hrnečku a zalijeme kávou. Na vrch dáme šlehačku, posypku nebo rozdrobený perník a zapíchneme perníček.

perníková káva

Jak vidíte, tak zdobení perníčků není můj šálek kávy, ale snažila jsem se a chtěla hlavně vytvořit něco, co není zas tak obvyklé. A hlavně vám navodí tu správnou atmosféru. Ochutnáte perníkovou kávu?

 S láskou ♥ Linda


Výzva s Dortisimo (dortisimo.cz)

35 komentářů na “PERNÍKOVÁ KÁVA”

  1. Jeé :) To by se hodilo na nějaké posezení :) Ale ten kokosový cukr, bych potřebovala asi někde sehnat o něm jsem snad ještě neslyšela.
    Ale asi v neděli vyzkouším :)

  2. To je paráda. Dáváš nám tu na obdiv samé dobroty! Někdy si to budu muset vše vypsat, udělat si čas a vyzkoušet to :). Ale stejně to chutná nejlépe od někoho druhého vždy :D.

    1. Jee to je od tebe hezké. Jsem ráda že se ti líbí mé recepty :) Určitě vyzkoušej, stojí to za to. S tím že od druhého je to lepší máš pravdu, třeba od mojí mamky je všechno nejlepší :D

  3. _______________________________________________________________________________________ Tak doufám, že jste kávu vyzkoušeli a naladili se tak na tohle krásné předvánoční období. Káva je v soutěži na FB dortisimo.cz, tak uvidíme jak s receptem dopadnu, ale přála bych si vyhrát, kdo ne? :D
    Jinak moc děkuji za pochvaly a taky za to, že jste to moje zdobení perníčků nezkritizovali :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *