PEČENÁ DÝNĚ S ČESNEKOVÝM DIPEM

Zdravíčko!
Dýňová sezóna právě začala a my se tak můžeme setkat s nespočtem receptů jak ji uvařit nebo upéct.
A abych tady nepsala jako ostatní kuchtíci recept na nějakou hokaido polévku, kterou teď vidím na internetu úplně všude a která zas není takový majstrštyk (každému to prostě nechutná), tak já jsem si připravila pečenou hokaido. Je to jednoduchý a hlavně rychlý recept, který si prostě zamilujete.

Dýně Hokaido je hodně specifická. Použít ji můžeme i se slupkou, takže nás nečeká žádné otravné loupání. Můžeme z ní dělat polévky, dezerty a nebo si ji dát místo brambor jako přílohu. A aby toho nebylo málo, tak je ještě k tomu obsahuje spoustu vitamínů a potřebných látek a pomáhá při hubnutí.

Připravíme si:


Dýně:

  • sůl
  • pepř
  • sušené oregano
  • olivový olej


Dip:
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • půl lžičky kari
  • 1 lžičku sójové omáčky
  • sůl
  • pepř
Postup:
Dýni oloupeme, zbavíme semínek a nakrájíme do tvaru hranolek, kostiček nebo půlměsíčků. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů na horkovzdušné pečení. Pekáček vysteleme pečícím papírem a vyskládáme do něj nakrájenou dýni. Osolíme, opepříme, posypeme sušeným oreganem a pokapeme olivovým olejem. Pekáček dáme do trouby a pečeme do měkka (cca 25 minut).
Mezitím si uděláme jednoduchý dip, který se hodí také k pečeným bramborám nebo grilovanému masíčku. Do misky si vyklopíme zakysanou smetanu a k ní přihodíme kari, sůl a pepř. Stroužek česneku si prolisujeme a společně se sójovou omáčkou vmícháme do smetany. Pak už jen dochutíme a dáme do ledničky na 20 minut vychladit. A teď už jen bon appétit!
S láskou 
  Linda 

29 komentářů u “PEČENÁ DÝNĚ S ČESNEKOVÝM DIPEM

  1. Tak to zní fakt parádně, já si dneska zrovna dělala pečené brambory, ale dýni, to by mě asi nenapadlo. A zrovna mám jednu doma. A s tím dipem, mňam :))

  2. Pečenou dýni zbožňuji, jen ji krájím na tenké plátky. A pravda, že s česnekem je nejlepší, Já si ho dávám s česnekovým dresinkem z Kauflandu :-) rodičům se na zahradě přemnožily Hokaida, takže je jíme pořád, třeba i jako přílohu místo brambor. Já ji mám ale ráda jen tak samotnou :-)
    All my cosmetics

  3. Jéé, tohle je jedna z těch zdravých alternativ když chci mlsat večer u filmu! Dýni jsem na tenhle způsob ještě nezkoušela, vím, že se to takhle dělá i s jinou zeleninou, my doma děláme jen dýňovou polévku. Recept si ukládám a vyzkouším!

  4. ________________________________________________________________________________________Jsem moc ráda, že se Vám moje recepty líbí a ještě radši budu, když je vyzkoušíte. Nebo aspoň tenhle na pečenou dýni, jelikož v takovéhle úpravě je opravdu dobrá. A moc děkuji za Vaše komentáře, které mi vždycky udělají radost :)
    _______________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek