naked cake

NAKED CAKE

Dorty jsou pro mě srdeční záležitost a strašně ráda je peču. Ať už tyhle velké k narozeninám, tak ty menší ke kávě. Hodně často slýchávám otázku, jak že to dělám? A tady je odpověď. Jednoduchý návod na naked cake krok za krokem. Tak pojďte  na něj!

KDE SE VZAL?

Naked cake neboli naháč. Dort, který si plno lidí oblíbilo a který si od roku 2014 drží své pomyslné prvenství mezi nejoblíbenějšími dorty na svatbách. Často se zdobí ovocem, květinami, lístečky, ale i makronkami nebo čokoládou. Podívat se také můžete na MÉHO PRVNÍHO NAHÁČE.

TIPY

Jak rozkrojit korpus? Hodně častý dotaz, na který je velmi jednoduchá odpověď. Vezmeme si párátka, dentální nit a pravítko. Kolem dokola v menších rozestupech si zapícháme párátka, aby byla zespoda nahoru v cca 1,5 cm výšce. Pak už stačí vzít nit za oba konce a táhnout přes korpus k sobě. Hlavně pak nezapomeňte vyndat všechna párátka!

PŘIPRAVTE SI (na formu ⌀ 28 cm)
Těsto
  • 6 vajec
  • 240 g cukru krystal
  • 6 lžic oleje
  • 240 g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 3 lžíce holandského kakaa (Kávoviny)
Krém
  • 250 ml smetany ke šlehání (bez laktózy – bezlaktózová smetana)
  • 200 g mascarpone (bez laktózy – bezlaktózové mascarpone, tvaroh)
  • 1 lžička vanilkového extraktu
Zdobení
  • 500 g jahod
  • 100 g čokolády

nahatý dort

POSTUP
Těsto

Nejdříve si odvážte všechny potřebné suroviny a rozehřejte troubu na 180 stupňů. Jde se na těsto! Oddělte bílky od žloutků. Bílky lehce prošlehejte kuchyňským robotem či šlehačem a přisypte cukr. Vyšlehejte do konzistence, která bude připomínat těsto.

naked cake

Pokračujte ve šlehání a přilijte olej. Po spojení se přidájí žloutky, které se musí se směsí spojit. Kuchyňský robot nebo šlehač vypněte. V druhé misce smíchejte mouku, kypřící prášek a holandské kakao. Tuto sypkou směs budete opatrně vmíchávat do té tekuté. Na míchání bude nejlepší použít metličku nebo stěrku.

Formu vymažte máslem, vysypte hladkou moukou a těsto do ní vlijte. Pečte cca 45 minut a po dopečení nechte chladnout v troubě při otevřených dvířkách.

naked cake

Krém

Krém je velmi jednoduchý. Ze smetany vyšlehejte šlehačku. Do ní postupně po lžících zašlehávejte mascarpone. Do hotové směsi vmíchejte vanilkový extrakt a dejte na hodinku vychladit do lednice.

nahatý dort

Zdobení

Část jahod omyjte, rozkrojte na půl a odřízněte stopky. Zbylé jahody pouze omyjte. Čokoládu nastrouhejte a teď to celé jde poskládat a nazdobit.

Vychladlý korpus rozkrojte a zarovnejte nedokonalosti. Na jednu placku rozprostřete krém, poklaďte rozpůlené jahody a posypte částí nastrouhané čokolády. Přiložte na to druhou část korpusu a celé to zopakujte, akorát rozprostřete celé jahody. Dort nechte odpočinout v chladu (alespoň ty 2 hodinky) a je hotovo!

naked cake

Snažila jsem se to popsat co nejjednodušeji a troufnu si říct, že podle návodu to zvládne každý! Stačí, když se budete držet popisu a zdobení. Tak doufám, že ho vyzkoušíte a někoho tím překvapíte. Líbí se vám? A už jste nějaký dort někdy pekli?

S láskou ♥ Linda

18 komentářů na “NAKED CAKE”

  1. Sepsala jsi to krásně, myslím, že to podle Tvého návodu zvládne určitě každý :) Já jsem si loni pekla sama sobě dort k 20tinám – jablečný a povedl se na výbornou! Teda chuťově, vzhledem vypadal jak kus h*vna, ale protože byl jen pro mě, nijak jsem to neřešila :D :D

    WantBeFitM

    1. Linda Pazderová

      To jsi mě moc potěšila. Určitě to zvládne každý :) Tak ono vždycky nejde o to, aby to vypadalo, ale hlavně aby to chutnalo a když ti chutnal, tak je to dobře :)

  2. Líbí se mi, že používáš suroviny, které jsou běžně dostupné a většinou je má každý doma. Mám takové „obyčejné“ recepty mnohem raději než ty, kde musím nějakou speciálnost shánět. Dort je nádherný i na pohled a chuťově to bude určitě něco :)

    1. Linda Pazderová

      Moc děkuji! A byl moc dobrý :) Snažím se vařit, ale i tvořit z jídel a věcí, které najde každý doma a které jsou běžně dostupné. Taky nemám ráda, když chci něco uvařit a v receptu jsou speciální suroviny, které se nedají jen tak sehnat :D

  3. Trošku hodně mě láká vyzkoušet recept s bezlepkovou moukou :D Vypadá úžasně, musel určitě rychle zmizet. S pečením dortů mám trošku zkušenost… Jelikož je mamka bezlepkář, tak od doby, kdy bezlepkovou dietu začala držet, tak pečeme doma :) První dort byl trošku fiasko, do polevy jsme zapomněly dát smetanu a celý dort se málem rozpadl :D Nakonec ale dobrý, smetanu jsme přidaly a dort vydržel.

    1. Linda Pazderová

      Určitě vyzkoušej s bezlepkovou moukou, také to půjde. Zmizel rychle a všem chutnal, tak jsem měla radost :) Jinak to tvoje první pečení mě pobavilo. Já když si vzpomenu na první dort, tak se červenám studem :D

  4. Všimla jsem si , že poslední dobou, lidé používají na dorty mascarpone, pamatuji si moje mládí, že my i okolí kolem nás, dělali máslové krémy a zničeho nic jsme všichni přešli na mascarpone. Mě máslový krém nikdy nechutnal a mamce jsem to vždy kritizovala :(
    Tvůj dortík vypadá lákavě :)

    1. Linda Pazderová

      Také jsem si toho všimla a myslím, že je to lepší. Osobně ty máslové nemám ráda, jelikož se mi většinou srazil a chuťově je lepší ten s mascarpone :)

  5. Linda Pazderová

    _________________________________________________________________________________________________________
    Moc děkuji za vaše komentáře a že se vám dort líbí. Budu moc ráda, když ho vyzkoušíte a klidně se pochlubíte :) Jsem moc ráda, že jsem některé z vás k pečení inspirovala :) Kdybyste měli jakýkoliv dotaz, tak se na mě obraťte! S pečením mám zkušenosti, takže ráda pomůžu :)
    _________________________________________________________________________________________________________

    1. Linda Pazderová

      Moc děkuji! Určitě vyzkoušej, není úplně jako klasický dort. Jak krém, tak korpus jsou lehčí, takže ti po něm nebude těžko :)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *