meruňkové knedlíky

MERUŇKOVÉ KNEDLÍKY

Ke každému létu patří kynuté jahodové knedlíky, borůvkové blbouny a meruňkové knedlíky. Třetí zmíněné mám ze všech nejraději, a tak jsem připravila můj oblíbený recept, podle kterého vařím už pár let. Žádné složitosti v něm hledat nemusíte, protože smíchat všechny suroviny, vytvarovat knedlíky a uvařit je, zvládne každý.

KDE SE VZALY?

Že jsou sladké knedlíky typicky česká záležitost, o tom není pochyb. Nejčastěji se připravují z kynutého, tvarohového a bramborového těsta, ale oblíbené jsou také z krupicového či žemlového.

A právě z tvarohového těsta s přidanou namáčenou žemlí se meruňkové knedlíky připravovaly i ve slavném prvorepublikovém restaurantu a hotelu Šroubek v Praze. V kuchyni meruňky vypeckovali a místo pecek vložili kostku cukru. Po uvaření se knedlíky mastily máslem a sypaly tvarohem.

TIPY

Knedlíky vkládejte do vroucí vody pomocí naběračky. Bude to šetrnější a neponičíte tvar. Po 10 minutách je vyndejte pomocí naběračky ven.

Pokud nesníte všechny knedlíky, tak se je nebojte vložit do igelitového pytlíku a zamrazit je. Až vás bude v zimě honit mlsná, tak jako když najdete.

Nemáte rádi meruňky? A co takhle TVAROHOVÉ KNEDLÍKY S TŘEŠNĚMI?

PŘIPRAVTE SI (na cca 10 ks)
  • 175 g jemného tvarohu (bez laktózy – bezlaktózový tvaroh DeLacto)
  • 40 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo, ghí)
  • 1 vejce
  • 175 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • meruňky

POSTUP

Do mísy vložte změklé máslo s vajíčkem a prošlehejte ručním mixérem či kuchyňským robotem (pokud nemáte ani jedno, tak postačí metlička). Tvaroh nastrouhejte na jemno a vmíchejte ke vzniklé směsi. V druhé míse smíchejte všechny sypké suroviny (hladká mouka, sůl a cukr).

Směs suchých ingrediencí postupně vmíchávejte do těch tekutých a hotové těsto propracujte na pomoučněném vále. Vypracujte hladké a konzistentní těsto, které se bude lehce lepit. Dejte ho zpět do mísy a nechte odpočinout. Mezitím omyjte a vypeckujte meruňky.

Do hrnce nalijte vodu, lehce osolte a přiveďte k varu. Namočte si ruce ve studené vodě, aby se na ně těsto nelepilo a rozdělte ho na menší kousky (cca 25 g). Každý kousek těsta rozválejte, vložte vypeckovanou meruňku a zabalte. Knedlík lehce obalte v hladké mouce a dotvarujte.

meruňkové knedlíky

Až se začne vařit voda, opatrně do ní vložte knedlíky a vařte cca 10 minut. Hotové by měly vyplouvat nahoru. Servírujte s nastrouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem.

meruňkové knedlíky

V letní sezóně jsou to jedny z nejoblíbenějších pokrmů. Řada Čechů si je nenechá ujít a alespoň jednou za léto si je dopřejí. Nejčastěji a také nejraději je mají s máslem, cukrem a nastrouhaným tvarohem. Hodně oblíbené bývají i s mákem, skořicí či přelité smetanou. A jak je máte rádi vy?

S láskou ♥ Linda

4 komentáře u „MERUŇKOVÉ KNEDLÍKY

  1. Mňaaaam, ty vypadají úžasně. ♥ Já většinou dělám knedlíky jen z ovesných vloček a tvarohu. :) To taková dobrota není, ale hlavně, že jsou zdravější. :D :D :D

  2. No pane jo, ty vypadají skvěle a takové velké meruňky :) Letos u nás domácí nebudeme. Nějak nám to moc hnije a ještě zelené na stromku. Ale už jsem si je jen tak ochutnala a jsou skvělé. ale škoda, že si z nich neukuchtím. Když, ale děláme meruňkové knedlíky děláme je jedině z kynutého těsta.

  3. Vím, že tvarohové se dělají hodně, ale já mám radši kynuté. :) Nejlépe s jahodami nebo meruňkami. A buď tvaroh nebo kakao, záleží na co mám zrovna chuť. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *