MAZANEC

Tradiční sladký bochánek, který se každoročně peče ve všech domácnostech. Mazanec patří k Velikonocům stejně, jako k Vánocům vánočka. Jak ale upéct krásně nadýchaný, měkký a vláčný kousek? Základem jsou kvalitní suroviny, péče a potřebný čas, který přípravě a samotnému pečení dáte. Pak vám zaručeně vyjde vynikající mazanec, který nepopraská a měkký vydrží několik dní. Takže jak na něj? Čtěte níže!

KDY SE PEČE?

První zmínka o mazanci pochází již z 15. století, kdy se pekly i mimo Velikonoce. Použité ingredience vždy závisely na společenském postavení. Takže zatímco chudí lidé ho znali jen jako kynuté těsto, tak ti bohatí si ho dopřávali s rozinkami a mandlemi, jako ho známe my. Podle tradicí by se měl péct na Bílou sobotu, kdy končí postní doba. Avšak v dnešní době se na to nehledí a lidé ho pečou i dříve či později.

TIPY
  1. mouku prosejte, aby byla nakypřená a těsto lépe kynulo
  2. nezapomeňte na alobal, jinak se mazanec připálí
  3. před samotným pečením vyndejte všechny suroviny na kuchyňskou linku a nechte cca 20 minut při pokojové teplotě
  4. na Velikonoce se kromě mazance peče i VELIKONOČNÍ BERÁNEK

PŘIPRAVTE SI
  • 300 g hladké mouky
  • 60 g cukru krystal
  • 60 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo DeLacto)
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 100 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
  • 10 g vanilkového cukru
  • 30 g rozinek
  • 3 g soli
  • půlka lžičky citronové kůry
  • 2 lžičky rumu
  • 20 g mandlí
  • vejce na potření
POSTUP

Mléko ohřejte na takovou teplotu, aby jste v něm udrželi prst. Část přelijte do misky, rozdrobte droždí, zasypte částí mouky (cca 4 lžíce) a zamíchejte. Kvásek zasypte částí cukru (cca 1 lžíce), přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo. Mezitím do misky prosejte zbytek mouky a přisypte cukru, sůl, vanilkový cukr, citronovou kůru a promíchejte. V suchých ingrediencích udělejte důlek, do kterého vlijte teplé mléko, rozpuštěné máslo, vejce a rum.

Rozinky dejte do cedníku a zalijte vařící vodou, abyste je spařili. Díky tomu budou měkké a zároveň o trochu zvětší objem. Vsypte je k ostatním ingrediencím. Kvásek, který v mezičase kynul, taktéž přidejte do mísy a promíchejte. Vyndejte na pomoučněný vál a pořádně propracujte. Mělo by vám vzniknout hladké a pružné těsto, které se nelepí, ale není ani tolik tuhé. Vložte ho do mísy a dejte kynout na teplé místo cca na hodinu.

Po uplynutí doby těsto opět propracujte na pomoučněném vále, vytvarujte bochánek a vložte na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte utěrkou a dejte kynout na cca 30 minut. Mezitím rozehřejte troubu na 180 stupňů. Nakynutý mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mandlemi. Pečte 20 minut, poté přikryjte alobalem a pečte dalších 15 minut. Upečený mazanec nechte vychladnout v otevřené troubě s lehce povytáhnutým plechem.

Existuje několik způsobů, jak si mazanec vychutnat. Třeba jen s moučkovým cukrem, s vrstvou másla či ovocným džemem. A já k tomu ještě miluji hrnek horkého kakaa. Vždycky, když ho peču, tak mi to připomene, že už je tu jaro. Že nás čeká krásné počasí, rozkvetlé kytky, hodně tulipánů a narcisů, zelená tráva a plno pozitivní energie, jelikož skončila zima a už to bude jen hezčí. Máte to tak i vy? A s čím si mazanec nejraději vychutnáte?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře na “”

  1. Ten se povedl, vypadá nádherně ❤! Už se těším, až mazanec budu péct. Minulý rok jsem ho musela upéct 2x, jednou na Velikonoce a pak v průběhu roku, protože jsem na něj dostala strašnou chuť 😅🙈. Mazanec si nejraději vychutnám s vrstvou másla 😊.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *