MANDLOVÉ MLÉKO

Není na škodu si jednou za čas vyzkoušet i jiné mléko než to kravské, které mnohdy nepůsobí úplně nejlépe na naše trávení. Mandlové mléko je nejenže lehčí a stravitelnější, ale navíc obsahuje plno vitamínů a má několik příznivých účinků. Je vhodné pro vegetariány, vegany, ale i ty, kteří, stejně jako já, musí vyhledávat potraviny, jež neobsahují laktózu. A to víte, že pomáhá proti překyselení organismu?

CO OBSAHUJE?

Mandle! A ty jsou plné antioxidantů, především vitamínu E, díky němuž se posílíte vůči stresu a zároveň ochráníte své buňky před poškozením. Navíc obsahují vitamíny D a B a i minerály jako hořčík, sodík, vápník, draslík a fosfor. Plusem je i to, že neobsahují nasycené tuky, cholesterol a mají nižší energetickou hodnotu. A ano, mandlové mléko si můžete zakoupit v obchodě, ale nikdy nebude obsahovat tolik ořechů a nebude mít tu poctivou chuť. Proč? Protože většina z nich obsahuje maximálně 40 g mandlí a zbytek je jen voda s obsahem aromat a ostatních látek, které prodlužují trvanlivost.

TIPY
  1. mandle je nutné nechat odmočit minimálně 4 hodiny, nejlépe však 12 hodin (doporučuji přes noc)
  2. čím vícekrát přelijete hotové mléko přes síto, tím jemnější bude
  3. na špetku soli nezapomeňte, zvýrazní chuť mléka
  4. kousky mandlí schovejte na BORŮVKOVÉ MUFFINY s mandlovou drobenkou

PŘIPRAVTE SI (na cca 1,2 l)
  • 200 g neloupaných mandlí (Farmland)
  • 1 l vody
  • špetku soli
POSTUP

Neloupané mandle vložte do mísy, zalijte studenou vodou a nechte odmočit 12 hodin, což doporučuji udělat přes noc. Pokud však na mléko spěcháte, tak se mandle musí nechat odmočit minimálně 4 hodiny. Po uplynutí doby je sceďte, vložte do stolního mixéru, zalijte litrem studené vody, přidejte špetku soli a mixujte 1 až 2 minuty. Ořechy by měly být rozemleté na jemno. Lze použít i tyčový mixér, avšak to bude trochu namáhavější a zdlouhavé, než vše rozmixujete do jemna.

Vzniklé mléko lijte přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili namleté kousky. Čím vícekrát přelijete přes síto, tím více kusů mandlí odstraníte a mléko tak bude mít stejnou konzistenci, jako znáte ta rostlinná z obchodu. Hotové přelijte do čistých lahví a uložte do chladu do lednice, kde vydrží až 4 dny.

Namleté kousky mandlí, které vám zbydou, rozhodně nevyhazujte! Dají se využít jako drobenka na koláč, přísada do sušenek nebo do těsta na banánový chlebíček. Pokud je nevyužijete hned, tak je vložte do sáčku a dejte zamrazit.

Mandlové mléko má všetranné využití. Dá se použít do kávy, kaší, smoothie, lívanců, chia pudinku, tapiokového pudinku, ale i na sladké pečení. Při jeho konzumaci určitě pocítíte, že je lehčí a také to, že jídla s ním jsou nejen stravitelnější, ale zároveň vám po nich nebude tak těžko jako po těch, které by obsahovaly to kravské. Už jste někdy měli mandlové mléko? A nahrazujete jím klasické kravské?

S láskou ♥ Linda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *