lívance

LÍVANCE

Vždycky jsem milovala ty vysoké lívance, které mi dělávala babička i maminka a já je do sebe s chutí cpala posypané skořicovým cukrem či namazané marmeládou. Pokaždé mi vrtalo hlavou, jak je udělají tak vysoké a jsem ráda, že už to vím a mohu se s vámi o to podělit.

KDE SE VZALY?

Lívance se připravují ve všech koutech světa. Jedná se o jeden z vůbec nejstraších pokrmů, který vznikl kombinací několika surovin a následným opečením, což se datuje do doby neolitu – 8000-5000 let před naším letopočtem. Postupně se pak rozšířily po celém světě a každý národ je podává s něčím jiným – Češi s marmeládou, Američané s javorovým sirupem a v Itálii do nich přidávají ricottu.

TIPY

Lívance opékejte na oleji či másle. Pokud chcete docílit zajímavé chuti, tak vyzkoušejte kokosový olej.

Pokud chcete stejně vysoké lívance, jako jsou na fotkách, tak stačí, když těsto do lívanečníku vlijete až po okraj.

Chcete lívance s něčím netradičním? Co takhle domácí SLANÝ KARAMEL? Dali byste si?

PŘIPRAVTE SI (na cca 10 ks)
  • 135 g hladké mouky
  • 170 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko Meggle)
  • 2 vejce
  • 1 lžíci cukru
  • špetku soli
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 1 lžičku citronové kůry

POSTUP

Mléko odměřte a s pomocí metličky do něj zašlehejte vejce, sůl, cukr a nastouhanou kůru z citronu. Do druhé mísy prosyjte mouku společně s kypřícím práškem a po částech vmíchejte do mléčné směsi.

Vzniklé těsto nechte cca 15 minut odpočívat. Rozpalte lívanečník, vymažte ho olejem a vlijte těsto, které opečte z obou stran do zlatova.

lívancelívance

Lívance můžete podávat s marmeládou, skořicovým cukrem, javorovým sirupem, jogurtem, ovocem, lískooříškovým krémem, tvarohem nebo třeba směsí jablek se skočicí. Fantazii se meze nekladou!

lívancelívance

Jejich příprava je jednoduchá a je na ně potřeba jen pár ingrediencí, které má každý doma. Proto jsou tak oblíbené, zvláště ke snídani. Už jste někdy lívance připravovali? A s čím si nejraději dáte?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u „LÍVANCE

  1. Babička nám je dělala z droždí. Jednou jsem si koupila v Lidlu ty americké lívance. Není to ono, ještě jsem si to pokapala javorovým sirupem.
    Jako milovnice všeho sladkého tenhle recept musím zkusit, já je vždy jedla jen z drždí. Klasické lívance potřené máslem a posypané skořicovým cukrem.
    Jinak moc hezky fotíš.

    1. Je pravda, že asi úplně ty nejklasičtější se dělají z droždí, ale kvůli úspoře času se přešlo na ty z kypřícího prášku. Kupované nemám moc ráda a je vlastně jedno odkud jsou, vždycky jsou takové nějaké a na poctivé domácí nemají.
      Určitě vyzkoušej a napiš, jak jsi s nimi byla spokojená :))
      Jee, děkuji, moc jsi mě potěšila :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *