LEMON CURD

Jemný citronový krém neboli lemon curd překvapí kombinací sladké a kyselé chuti, která potěší vaše chuťové pohárky. Jeho použití je různé, ale skvěle se hodí do sladkých koláčů či tartaletek a na cukroví, lívance a palačinky. Dochutit může i jogurt a makovec či poslouží jako náplň do makronek. Ideální je také jako jedlý dárek, který navíc vypadá hezky!

KDE SE VZAL?

Lemon curd je původem z Anglie a jeho historie sahá až do samotného začátku 19. století, kdy se podával s malými koláčky k odpolednímu čaji. Lahodný citronový krém získal oblibu i v USA, kde ho velmi často kombinují se sněhovými pusinkami či s koláčem se sněhovou čepicí.

TIPY
  1. dobu, při které je směs ve vodní lázni, nepřesáhněte a dodržte opravdu maximálně 8 minut, jelikož by žloutky následně prošly varem a směs už by neměla hladkou a jemnou strukturu, ale naopak se srazila
  2. ideální žloutky budou z velkých vajec velikosti L
  3. z tohoto receptu zbyde pár bílků, které se vám budou hodit na výtečné KOKOSKY
  4. při vaření používejte výhradně kovovou mísu, která rovnoměrně rozloží teplo a navíc je potřeba při tzv. vodní lázni

PŘIPRAVTE SI (na cca 250 g)
  • 50 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo K-free)
  • 2 lžíce nastrouhané citronové kůry (cca z 1 citronu)
  • 85 ml citronové šťávy (cca ze 2 citronů)
  • 3 větší žloutky
  • 80 g cukru krupice
POSTUP

Citrony důkladně omyjte a na jemném struhadle nastrouhejte žlutou část kůry, které by měly být 2 vrchovaté lžíce. Poté z nich vymačkejte šťávu, kterou následně proceďte, aby v ní nezůstaly žádné nečistoty jako třeba pecky. Šťávu i s kůrou vložte do kovové mísy a přidejte k nim žloutky s cukrem. Vše promíchejte metličkou.

Připravte si tzv. vodní lázeň, kdy v hrnci, který je o trochu větší než kovová mísa, nechte vařit vodu. Když začne voda vřít, vložte mísu a směs míchejte dokud nezačne houstnout (cca 8 minut). Poté misku vyndejte a vložte do ní na kousky nakrájené máslo. To do směsi zašlehávejte, dokud se nerozpustí.

Hotovým krémem naplňte čisté sklenice a po vychladnutí je vložte do lednice. Tam vydrží deset dnů až dva týdny, ale pokud chcete, aby krém vydržel déle, tak ho stačí zavařit jako jiné džemy, zavařeniny či ovocné pomazánky.

Jeho příprava je opravdu jednoduchá a rychlá, takže se není čeho bát! Během necelé půl hodinky máte hotovo a výtečný citronový krém je na světě. Zkoušeli jste někdy lemon curd? Ať už kupovaný či uvařený doma, jak vám chutnal? A dali byste si ho znovu třeba s lívanci nebo palačinkami?

S láskou ♥ Linda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *