květinová kuchařka

KVĚTINOVÁ KUCHAŘKA

Člověk by si měl vážit přírody a využívat to, co nám dává. Zakomponovat do svého jídelníčku rostliny, které jsou mnohdy zdravější, než si myslíme. A že nevíte, co jíst a co ne? Nevadí! Květinová kuchařka obsahuje každou rostlinku, kterou můžeme v klidu přidat do jídla.

KDO STOJÍ ZA KVĚTINOVOU KUCHAŘKOU?

Jana Vlková je velká milovnice jedlých květin a býlí. Vystudovala ekologii na Přírodověděcké fakultě UK a když se k tomu přidala její vášeň pro jídlo, vaření a gastronomii, tak z toho vzniklo několik kuchařek o jedlých květinách.

Vydala několik knih, je autorkou blogu Kytky k jídlu a dokonce vede kurzy, ve kterých vás naučí s jedlými rostlinami vařit, ale i je sbírat. Takže s Květinovou kuchařkou se nemusíte bát, že byste utrhli a použili nesprávnou část rostlin.

květinová kuchařka

NAKLADATELSTVÍ SMART PRESS

Vydat knihu nelze jen tak a s tím Janě pomohlo nakladatelství Smart Press, jenž se zaměřuje na české autory, kteří mají co nabídnout a na českém trhu představují jedinečná témata a originální zpracování. V nabídce nakladatelství Smart Press lze najít originální české kuchařky, ale i další výjimečné knihy.

Bylo založeno v roce 2005 Martinou Boledovičovou. Pod jejich záštitou vydali své knihy třeba La Buchta, Martin Škoda, Jana Florentýna Zatloukalová, Josef Formánek, Veronika Koko Kokešová, Luba Skořepová a další.

CO V KVĚTINOVÉ KUCHAŘCE NAJDEME?

Devadesát devět jedlých květin, které znáte, ale které také neznáte, nebo o nich nevíte, že se dají jíst. Jsou rozděleny do čtyř částí podle toho, kdy rostou. Navíc se dozvíte, kam a kdy na sběr květů vyrazit, co si vzít s sebou a kde rostliny rozhodně nesbírat.

květinová kuchařka

Informace o květinách jsou doplněny jejich ilustracemi, jako z herbáře, a na každé z nich je názorně označeno, která část rostliny se k vaření používá.

A co by to bylo za kuchařku bez receptů? Mezi chutnými recepty, se kterými opravdu zaujmete každého, komu byste některý z nich uvařili, najdete polévky, saláty, hlavní jídla, chuťovky, ale i dezerty.

Kniha zaujme také obalem a krásnými fotkami barevných květin, které jsou pastvou pro oči. Názor si udělejte sami a dejte knize šanci vás přesvědčit, že darů přírody by se mělo využít a že to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

květinová kuchařka

I já si oblíbila tuto tématiku (JEDLÉ KVĚTY) a soustředím se na ni od minulého roku. Stále mě překvapuje, co všechno se dá z přírody využít a jak dobře to chutná. Máte rádi jedlé květy a znáte Květinovou kuchařku? Koupili jste si některou knihu z nabídky nakladatelství Smart Press?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s nakladatelstvím Smart Press (smartpress.cz)

4 komentáře u „KVĚTINOVÁ KUCHAŘKA

  1. Tak to je opravdu zajímavé téma. Jako malá jsem sbírala na zahradě kdeco a jedla to. Třeba šťovík jsem hodně jedla, babička z něj děla skvělou polévku. Nikdy by mě nenapadlo, že může být více kytek než jen nějaké bylinky, které by se mohli jíst. Rozhodně je to zajímavá kniha.

    1. To je právě to, co se mi líbí. Malé děti to sbírají a normálně jedí, ale v dospělosti se k tomu vrátí málokdo. Mě tahle tématika hodně oslovila a ráda si do svého jídelníčku přidám jakoukoliv kytku, která je jedlá a chci, aby tomu dali šanci i ostatní :)

  2. Kuchařka vypadá úžasně. Sama miluji divoké rostliny, bylinky a i květy, ráda je jím i samotné. Kniha vypadá moc hezky, líbí se mi barvy a fotky, krása!

  3. Opravdu zajímavá kuchařka, ještě jsem o ní vůbec neslyšela :) Vím, že jsou některé květy jedlé (třeba jako sedmikrásky), ale nijak je do svého jídelníčku nezařazuji, což je možná škoda ;) Ale když je jedlými květy ozdoben dort, či jiný zákusek, vždy vypadají výborně.

    WantBeFitM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *