květákový krém

KVĚTÁKOVÝ KRÉM

Polévky nepatří jen do studených měsíců, můžete si na nich pochutnat kdykoliv během roku. Pokud máte rádi krémové polévky, tak si květákový krém určitě zamilujete. Jeho jemná chuť se ve spojení se sušenou šunkou, slunečnicovými semínky a olivovým olejem, promění v neodolatelný gastronomický zážitek.

CO OBSAHUJE?

Možná jste to nevěděli, ale květák patří mezi velmi zdravou zeleninu. Obsahuje malé množství sacharidů a skoro žádný tuk. Často je využíván k pročištění organismu, jelikož urychluje vylučování přebytečné vody z těla. Využít ho lze i jako prevenci rakoviny a to díky obsahu antikarcinogenů.

A jaké obsahuje vitamíny? Provitamín A, vitamíny B, E a také C. Z minerálů má v sobě draslík, sodík, vápník, hořčík, fosfor, železo, chrom, zinek, meď a také mangan.

TIPY

Pokud zrovna nemáte vývar, stačí použít vodu, o to víc, ale budete krém dochucovat. V žádném případě nepoužívejte bujón ani jiné náhražky!

Jestli nejste příznivci sušené šunky nebo slunečnicových semínek, můžete použít i klasické krutony.

PŘIPRAVÍME SI (na 4 porce)
  • 1 květák (cca 650 g)
  • 150 ml smetany ke šlehání 31%
  • 2 větší brambory
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 700 ml vývaru (vody)
  • bobkový list
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • pražená slunečnicová semínka
  • sušenou šunku (schwarzwaldskou nebo parmskou)
  • olivový olej

POSTUP

Cibuli očistíme a nakrájíme nadrobno. Květák taktéž, ale rozdělíme ho na větší kusy. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek prolisujeme nebo nastrouháme. Tím končí příprava a začíná se vařit!

Hrnec dáme na sporák, necháme chvíli zahřát a vložíme máslo. To necháme zpěnit a přidáme cibuli, kterou opékáme cca 5 minut. Poté přihodíme česnek, jeden bobkový list a opékáme cca 1 minutu. Následně vložíme květák a brambory, promícháme, zalijeme vývarem (vodou) a přivedeme k varu.

květákový krém

Za občasného míchání vaříme 20 minut. Poté vyndáme bobkový list, vezmeme tyčový mixér a rozmixujeme do hladkého krému. Směs osolíme, opepříme a přilijeme smetanu. Cca 5 minut necháme opět provařit, případně dochutíme.

květákový krém

Na závěr si nakrájíme sušenou (schwarzwaldskou nebo parmskou) šunku na menší proužky, připravíme pražená slunečnicová semínka a olivový olej. Polévku nandáme do misky či hlubokého talíře, posypeme semínky a šunkou a lehce zakapeme olivovým olejem.

květákový krém

K tomuto receptu mě inspirovalo jídlo v Chateau Mcely, kde jsme něco podobného měli k večeři a opravdu nás spojení těchto chutí zaujalo. Tohle sice není ten stejný recept, ale věřím, že skoro stejně tak dobrý. Milujete krémové polévky? A už jste někdy jedli květákový krém?

S láskou ♥ Linda

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek