Koprová omáčka – buď ji milujete, anebo nenávidíte. Nic mezitím není. Já patří mezi příznivce koprovky, takže si jí s chutí dám kdykoliv. U nás doma není moc oblíbená, a tak alespoň jednou do roka mám zelenou kartu a mohu jí uvařit. To už mám teď za sebou a tímto vám představuji recept na svoji koprovou omáčku, kterou už takto dělám pár let a i přítel, který patřil mezi její odpůrce, se ji naučil jíst.
KDE SE VZALA?
Pokrm je po technické stránce původem z Francie, kde začali vařit omáčky, jejichž základem je vývar. A to právě koprovka je. Ale recept na ni je náš. Je to naše poctivá česká klasika. A i ti, co jedí zdravě, tak si ji mohou dopřát! Stačí používat kvalitní suroviny. Potom si i tohle jídlo můžete dát bez výčitek.
TIPY
Jako přílohu si ke koprové omáčce můžete dát brambory či knedlíky. A právě ty jsem zvolila já. Jsou rádoby karlovarské, akorát se liší v pár detailech. Pokud chcete zdravější alternativu než tu, co tu mám já, tak nahraďte 1/2 mouky špaldovou a místo klasického bílého pečiva použijte to celozrnné.
Ke knedlíkům či bramborám se servíruje ještě plátek hovězího masa, to potom do omáčky použijeme hovězí vývar. Pokud však nejste zas takový fanoušek tohoto druhu masa, tak si k omáčce uvařte vejce. V tom případě si připravte kuřecí či zeleninový vývar.
PŘIPRAVÍME SI (cca na 3 porce)
Omáčka
- 30 g másla
- 30 g hladké mouky
- 500 ml vývaru (hovězí x kuřecí x zeleninový)
- 200 ml smetany ke šlehání
- 1,5 lžíce octa (itesco.cz)
- 2 lžíce krystalového cukru
- kopr
- sůl
Knedlíky
- 2 vejce
- 320 g hrubé mouky
- 3 rohlíky (housky)
- 350 ml mléka
- sůl
POSTUP
Knedlíky
Nejdříve si nakrájíme pečivo na kostičky. Smícháme společně mouku a sůl a v druhé misce prošleháme mléko se žloutky. Tekutou směs přimícháme k té suché a z bílků si vyšleháme sníh.
Do směsi mouky, soli, mléka a žloutků přihodíme nakrájené pečivo, promícháme a na závěr postupně vmícháváme sníh. Vzniklé těsto vyndáme z mísy, na pomoučněném válu zlehka propracujeme a vytvarujeme dvě šišky. Ty vložíme do vroucí osolené vody a necháme je vařit přesně 25 minut. Po vyndání položíme na prkénko a propícháme vidličkou či špejlí, aby vyšla pára!
Omáčka
Suroviny si předem připravíme a odvážíme. Na rozpálené plotýnce si v hrnci necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a šleháme cca 20 sekund. Teď si k ruce vezmeme vývar, který za stálého míchání postupně přiléváme do hrnce.
Směs necháme provařit na mírném ohni cca 15-20 minut a po celou dobu kontrolujeme, aby se nám omáčka nepřichytla. Kdyby se to začalo chytat, tak stáhneme plotnu o stupeň. A nezapomínáme to celé občas promíchat.
Po uplynutí doby provaření přilijeme smetanu, promícháme a necháme opět provařit, teď však stačí cca 5 minut. A jdeme na dochucení! Přidáme ocet, sůl, cukr a na závěr nasekaný kopr. Já nechávám omáčku na mírném ohni asi 10 minut ještě prohřát, popř. dochutím a podávám společně s knedlíky a vařeným vejcem. Nebo třeba s hovězím masem a bramborami.
Když to tak shrnu, tak omáčky mám opravdu ráda, ale rozhodně je nejím denně. Je pravda, že jsem na nich vyrůstala a jedla je jak doma, tak ve škole, ale teď si je uvařím, jen když mám na některou chuť. A jak to máte s omáčkami vy? Dáte si je s chutí třeba dvakrát do týdne, nebo jen jednou za čas? A co vy a koprovka? Na které straně jste – milovníci nebo odpůrci?
S láskou ♥ Linda
Já jsem teda milovník ♥ Zrovna nedávno jsme ji s přítelem dělali, zdravě a teda s vajíčkem :) Akorát se ji ještě musím naučit dochutit, trošku jsem to přehnala s octem :D :D
WantBeFitM
Když jsem s koprovkou začínala, tak jsem to taky vždycky přehnala s octem, ale časem jsem to už doladila :D Ale stejně mám nejraději koprovku druhý den, když se odleží :)
Určitě ji podle tebe někdy vyzkouším :) já ji miluju od mamky, ale ze školní jídelny to byl vždycky hnus :D
Tak to budu moc ráda! Jojo od mamky je všechno vždycky nejlepší :)
takuto omacku tusim poznam iba zo skolskej jedalne. doma ju mama nikdy nevarila a mne vzdy uplne stacilo, ze som sa jej najedla v skole. ale odkedy nechodim do skolskej jedalne (aj ked vlastne terajsia kantina, kam chodim na obed z prace, by sa mozno skolskou jedalnou dala skoro nazvat, akurat je drahsia), tak mi taketo privarky celkom v mojom jedalnicku chybaju. mozno raz vyskusam tento tvoj recept :)
Tak to já jsem byla zvyklá z domova, takže jí vařím i teď. Určitě to vyzkoušej, třeba ti zrovna zachutná :)
A já budu asi ta výjimka. Koprovku moc nemusím, ale sním ji. Raz do roka ji taky doma dělám, aby se neřeklo. Jinak celkově mám omáčky docela ráda. :-)
welcometomyworld
Všichni kolem mě nesnáší koprovku a já jsem jako: YAAAS dejte jí sem.
ALE! Zvykla jsem si na ni od babičky, která ji dělá fakt výbornou, takže když si jí dám někde jinde, jsem pak strašněj kritik. :D
Dokonalý tabu
Já jí mám ráda tam, kde mi chutná. Když mi nechutná, tak jí nejím a jsem taky strašným kritikem :D
Ja jsem přesně ten, co ji nemá rád :D už od základky a možná taky proto, v jídelně nikdy moc dobrá nebyla :D
Maris Novotná
Já mám s koprovkou historii :D, ale miluju jííí!! <3. Tvůj recept vypadá fakt dobře!
Já jí miluju od taťky i mamky :D. Mamka jí teda nesnáší, ale přesto jí umí uvařit fakt dobře a bez ochutnání ! :D
Shard of Dreams
Tak to má tvoje mamka můj obdiv, protože já když něco nejím, tak se mi to ani nechce vařit, protože bych to nedochutila :D
Já ji miluji už od mala. Máš nádherně zpracovaný článek a ty fotky? Bomba!
By Barbora
Jee to jsi mě moc potěšila a děkuji za pochvalu fotek, to mě vždycky moc potěší :)
Vypadá fakt fantasticky a ten recept je super, podle toho bych ji zvládla i já, haha. Já volím většinou brambory, jsou přecijen méně pracné než domací knedlíky a asi i o něco zdravější :) ale super tip!
The Linheart
Strašně moc děkuji, to mě vždycky potěší :) Určitě bys to zvládla, zas tak těžký to není :) To máš pravdu. Já to znám jen s knedlíky. S bramborami jsem to nikdy neochutnala, ale určitě vyzkouším :)
Koprovko naprosto zbožňuji, takže děkuju!
Praguetales
Jak knedlíky, tak i omáčku bych si velmi ráda dala :) Též patřím k těm co tento pokrm zbožňují :)
Kdybych to, ale udělala příteli, tak by se moc vábně na to nekoukal.
To jsem na tom stejně :D Ale jednou za rok to sní :D
Koprovka je fajn. :) Ale více ulítávám na koprové polévce. :)
Medvědova slečna
Ty jo tak tu neznám a ani jsem jí neochutnala, ale vyzkouším, díky za tip :)
Určitě nenávidím víc ☺
Nemám rád kopr
pozdravy
lili
Tiež si myslím, že ho ľudia buď milujú alebo neznášajú. :D A ja sa radím k tej prvej skupine, takže si mi týmto postom spravila obrovskú chuť na takúto mňamku. :)
Sabi z blogu Beautiful savage
Přesně, buď ji miluješ nebo nenávidíš :D já patřím k těm co jí milují, je to moje nejoblíbenější omáčka! :)
MyGoldenMind
Když jsem byla malá, tak jsem ji nenáviděla, ale teď jí miluju :)
I já to mám s pár jídly takhle. Třeba se svíčkovou. Dříve jsem jí nemusela, ale teď jí mám ráda :D
Já koprovku můžu :-) je to rychlé, levné… dřív jsem ji nemusela, ale když si ji dochutím podle sebe, můžu se po ní utlouct :-) mamka dělá všechny omáčky hodně sladké. Třeba do rajské dá spoustu cukru, skořice a chutná mi to pak jako perník :-) a já jsem spíš na ty kyselejší…
All my cosmetics
To máš pravdu. Jinak moje mamka taky dělá hodně sladkou rajskou a já radši kyselejší. Proto je i tahle koprovka lehce do kysela :)
Kopor milujem ale koprovku popravde velmi nie. Kopor pouzivam na salaty alebo iba tak na chlieb a skutocne si uzivam momentalnu sezonu s uhorkami. Ale tie tvoje knedliky aj s omackou vyzeraju skutocne na zahryznutie asi by som si dala povedat…
Tak vidíš, a já ho zas nepoužívám na salát, ale určitě vyzkouším. Jinak děkuji moc, to mě vždycky potěší :)
A já ji miluju! Od malička na této omáčce ujíždím a moje babička dělá tu nejlepší. Ale ráda zkusím tu tvoji! ❤️
Gabux
To budu moc ráda! Určitě ji vyzkoušej :)
Jaaa miluju koprovku a řadim se k ty populaci co by to mohla jist poraD a opravdu nechapu ty kdo koprovku nesnasi a nemuzou ji ani citit :D proste what :D :) kazdopadne to vypada jednoduse ze bych to zvladla i ja. zkusim to nekdy pritelovi uvarit a uvidime jak se bude tvářit :)
Vyzkoušej, myslím, že podle tohohle postupu to zvládne opravdu každý. Tak doufám, že bude příteli chutnat :)
_______________________________________________________________________________________
Koukám, že se nás sešlo víc milovníků než odpůrců, což je dobře. Jsem ráda, že se Vám recept na koprovku líbí a děkuji za pochvaly fotek. Dávám si na každé fotce záležet :) Jinak recept určitě vyzkoušejte. Koprovka není extra sladké, spíš lehce nakyslá, ale nebojte je prostě taková akorát, aby chutnala, tak doufám, že ji vyzkoušíte podle tohoto receptu :)
_______________________________________________________________________________________
Tak teď jsem na ni dostala solidní chuť, jak ji vidím takhle krásnou na tom talíři, s vajíčkem úplně akorát. *o*)
To ráda čtu, že fotky v článku vzbuzují chuť! Doufám, že sis ji uvařila podle receptu :)
Hello,
Oh, beautiful !
Sarah, http://www.sarahmodeee.fr/
Thank you very much, Sarah! :)
Úplně jsi mě navnadila, koprovku jsem neměla ani nepamatuju. :) A zjistila jsem, že stejně radikální jako miluju koprovku vs. nesnáším koprovku je koprovka s bramborem vs. koprovka s knedlíkem :D
To máš pravdu, stejně tak jako s masem vs. s vajíčkem. Jo jo jsou to boje :D