kokosky

KOKOSKY

Máte napečeno? Pokud ne, tak už je celkem na čase něco na ty Vánoce připravit. Já už dokončuji přípravy, a tak mi po tom všem pečení zbyla spousta bílků. A co s nimi? No přeci kokosky! Přináším vám jednoduchý recept na vynikající a vláčné kokosky, po kterých budete mít doslova nebe v hubě.

Tou hlavní součástí receptu je kokos a já vám teď o něm něco napíši. Původ kokosových palem není přesně znám, ale měla by to být buďto jihovýchodní Asie nebo severozápad Jižní Ameriky. V kokosovém ořechu je plno prospěšných látek jako draslík, vitamín C, vitamíny B, vápník, nasycené tuky a vláknina. V kuchyni z něho můžeme využít kokosovou vodu a dužinu.

Recept jsem našla v kuchařce přítelovi babičky a vyzkoušela ho. Zprvu jsem se bála, protože když něco vaříte nebo pečete poprvé, tak nevíte jak to dopadne, ale nakonec to bylo v pohodě. Byla to opravdu brnkačka.

Než se pustíte do receptu, tak ještě poslední rada na závěr, která je celkem důležitá! Píšu to tady a pak i v postupu, takže se toho držte. Než začnete kokosky připravovat, tak si bílky nechte přes noc uležet v lednici, jsou pak lepší na vyšlehání.

 PŘIPRAVÍME SI (na cca 25 – 30 ks):
  • 6 bílků
  • 360 g moučkového cukru
  • 200 g strouhaného kokosu

POSTUP:

Pokud budeme chtít udělat opravdu vynikající kokosky, tak je potřeba si bílky připravit den dopředu. Takže je v misce necháme přes noc v lednici a ráno se do toho můžeme pustit. Troubu si předehřejeme na 130 stupňů a na plotnu postavíme hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.

kokosky

Z bílků si pomocí ručního mixeru vyšleháme tuhý sníh, který v nádobě drží, i když ji otočíme dnem vzhůru. Sníh si přendáme do kovové mísy, kterou postavíme do hrnce, kde se vaří voda a v tzv. vodní lázni je 2 minuty šleháme metličkou. Důležité je, aby voda pouze lehce bublala a nestříkala všude okolo.

kokosky

Poté přisypeme část moučkového cukru, zašleháme a přesně tak to uděláme i se zbytkem cukru. Pak už směs prošleháváme ve vodní lázni cca 5 minut. Hotovo bude, když do směsi ponoříme prst a bude příjemně teplá a nebude nás to pálit. Pak mísu vyndáme a necháme, za občasného promíchání, vychladit.

kokosky

Když nám směs vychladne (nemusí být úplně ledová), tak do ní opatrně vmícháme kokos. Plech  si vyložíme pečicím papírem, na který budeme pomocí lžíce tvarovat kokosky. Ty pak dáme péct na cca 15 minut.

kokosky

Po vyndání z trouby je necháme chvíli vychladnout. Budou se pak lépe sundavat z papíru a nepoškodíme je. Pak už je dáme do krabičky a necháme pár dní uležet.

Já jsem kokosky už ochutnala a jsou vynikající. Když kousnete, tak zakřupou a uvnitř jsou krásně bílé a vláčné. Takže jsem jich pro jistotu napekla něco přes kilo. A určitě je doporučuji i vám. Jak už jsem psala, tak jsem je dělala poprvé a povedly se. A jak se líbí vám? Máte rádi kokosky? A pečete je na Vánoce?

S láskou ♥  Linda

25 komentářů u “KOKOSKY

    1. Vůni taky miluji a v jídle teď už taky. Dříve jsem měla takovou menší nesnášenlivost, takže jsem ho nemohla jíst, takže teď si to vychutnávám :)

    1. Moc děkuji. U nás je hodně jí taťka a pak jsem je pekla pro kamarádku, takže se po nich jen zaprášilo :)

  1. Kokosky a vůbec vše kokosové naprosto zbožňuju! O víkendu se chystám dělat další cukroví, tak přemýšlím, že zkusím i tvůj recept, vypadají krásně! :))

  2. ja peciem zasadne maximalne dva dni pred Vianocami, inak by sa vsetko stihlo zjest :D mam uz nejake overene recepty, ktore peciem stale, ale mozno by som prave tento mohla do svojho repertoaru pridat, lebo kokos mam celkom rada.

    1. Jo tak to my pečeme už v předstihu,ale pak musím všechno hlídat, aby nikdo neujedl :D Tak doufám, že si recept vyzkoušela a chutnalo vám :)

    1. Že jo :D Mě to tak připadalo a to jak chuťově, tak i to, že kokosky vypadají jak obláčky :)

  3. _________________________________________________________________________________________________________
    Jsem ráda, že se shodneme, že kokos je naprosto skvělý a je jedno jestli je v jídle, kosmetice nebo někde úplně jinde. Jsem ráda, že se vám recept líbí a doufám, že jste ho vyzkoušeli a povedlo se :)
    _________________________________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek