Máte napečeno? Pokud ne, tak už je celkem na čase něco na ty Vánoce připravit. Já už dokončuji přípravy, a tak mi po tom všem pečení zbyla spousta bílků. A co s nimi? No přeci kokosky! Přináším vám jednoduchý recept na vynikající a vláčné kokosky, po kterých budete mít doslova nebe v hubě.
CO OBSAHUJE?
Tou hlavní součástí receptu je kokos a já vám teď o něm něco napíši. Původ kokosových palem není přesně znám, ale měla by to být buďto jihovýchodní Asie nebo severozápad Jižní Ameriky. V kokosovém ořechu je plno prospěšných látek jako draslík, vitamín C, vitamíny B, vápník, nasycené tuky a vláknina. V kuchyni z něho můžeme využít kokosovou vodu a dužinu.
TIPY
Recept jsem našla v kuchařce přítelovi babičky a vyzkoušela ho. Zprvu jsem se bála, protože když něco vaříte nebo pečete poprvé, tak nevíte jak to dopadne, ale nakonec to bylo v pohodě. Byla to opravdu brnkačka.
Než se pustíte do receptu, tak ještě poslední rada na závěr, která je celkem důležitá! Píšu to tady a pak i v postupu, takže se toho držte. Než začnete kokosky připravovat, tak si bílky nechte přes noc uležet v lednici, jsou pak lepší na vyšlehání.
PŘIPRAVTE SI (na cca 25-30 ks)
- 6 bílků
- 360 g moučkového cukru
- 360 g strouhaného kokosu
POSTUP
Pokud budeme chtít udělat opravdu vynikající kokosky, tak je potřeba si bílky připravit den dopředu. Takže je v misce necháme přes noc v lednici a ráno se do toho můžeme pustit. Troubu si předehřejeme na 130 stupňů a na plotnu postavíme hrnec s vodou, kterou přivedeme k varu.
Z bílků si pomocí ručního mixeru vyšleháme tuhý sníh, který v nádobě drží, i když ji otočíme dnem vzhůru. Sníh si přendáme do kovové mísy, kterou postavíme do hrnce, kde se vaří voda a v tzv. vodní lázni je 2 minuty šleháme metličkou. Důležité je, aby voda pouze lehce bublala a nestříkala všude okolo.
Poté přisypeme část moučkového cukru, zašleháme a přesně tak to uděláme i se zbytkem cukru. Pak už směs prošleháváme ve vodní lázni cca 5 minut. Hotovo bude, když do směsi ponoříme prst a bude příjemně teplá a nebude nás to pálit. Pak mísu vyndáme a necháme, za občasného promíchání, vychladit.
Když nám směs vychladne (nemusí být úplně ledová), tak do ní opatrně vmícháme kokos. Plech si vyložíme pečicím papírem, na který budeme pomocí lžíce tvarovat kokosky. Ty pak dáme péct na cca 15 minut. Po vyndání z trouby je necháme chvíli vychladnout. Budou se pak lépe sundavat z papíru a nepoškodíme je. Pak už je dáme do krabičky a necháme pár dní uležet.
Já jsem kokosky už ochutnala a jsou vynikající. Když kousnete, tak zakřupou a uvnitř jsou krásně bílé a vláčné. Takže jsem jich pro jistotu napekla něco přes kilo. A určitě je doporučuji i vám. Jak už jsem psala, tak jsem je dělala poprvé a povedly se. A jak se líbí vám? Máte rádi kokosky? A pečete je na Vánoce?
S láskou ♥ Linda
Kokosky doma děláme hodně podobně a naprosto je miluju! :)
Já mám ráda vůni kokosu, ale v jídle ho moc nemusím. Kokosky se ti povedly a pro milovníky kokosu budou výborné. :-)
Povídání nejen o kosmetice
Vůni taky miluji a v jídle teď už taky. Dříve jsem měla takovou menší nesnášenlivost, takže jsem ho nemohla jíst, takže teď si to vychutnávám :)
ale pro mě jsi chutnal 😍
Miluji téměř všechno, co je kokos ❤
pozdravy
I need to try this! thanks for sharing. :)
Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram
Ty vypadají dobře. :) U nás je bohužel nikdo nejí, tak je neděláme, takže si je pak dávám, když někde jsem.
Moc děkuji. U nás je hodně jí taťka a pak jsem je pekla pro kamarádku, takže se po nich jen zaprášilo :)
Ségra chtěla dělat kokosky, tak jí ukážu tenhle recept,vypadají skvěle ♥
MyGoldenMind
Moc děkuji! Tak doufám, že je ségra podle receptu upekla a chutnaly vám :)
Kokosky a vůbec vše kokosové naprosto zbožňuju! O víkendu se chystám dělat další cukroví, tak přemýšlím, že zkusím i tvůj recept, vypadají krásně! :))
Tak doufám, že si je vyzkoušela. Moc děkuji :)
Kokosky u nás doma hrozně milujeme a pečeme většinou až poslední den :) Máme podobný recept :)
Já miluji vše kokosové, kosmetiku, cukroví, sušenky, mléko,… takže i kokosky :-)
All my cosmetics
To jsem na tom stejně. Kokos je prostě božský :)
ja peciem zasadne maximalne dva dni pred Vianocami, inak by sa vsetko stihlo zjest :D mam uz nejake overene recepty, ktore peciem stale, ale mozno by som prave tento mohla do svojho repertoaru pridat, lebo kokos mam celkom rada.
Jo tak to my pečeme už v předstihu,ale pak musím všechno hlídat, aby nikdo neujedl :D Tak doufám, že si recept vyzkoušela a chutnalo vám :)
Kokosky nám vždycky dělala babička a je pravda, že nebe v hubě to teda opravdu bylo! :D
TheWayByA
Že jo :D Mě to tak připadalo a to jak chuťově, tak i to, že kokosky vypadají jak obláčky :)
pekný opis, normálne si verím, že by som to možno zvládol aj ja :-D
Moc děkuji :) Tohle by si určitě zvládl, je to opravdu jednoduché :)
Já je akorát dělám bez cukru, ten kokos je sám o sobě dost pro mě sladký. :ú Jinak se ti moc povedly.
Somethingbykate
Jo tak to my jsme zvyklý s cukrem, ale každý dělá něco jinak. A moc děkuji :)
Krásný jako vždy, já je zkusila, ale nedopadly:D Skoro jsem si nechala udusit návštěvu:D.
Měj se, Lindi
ByGabra
Moc děkuji :) Jee jakto? To je škoda, že nedopadly, ale hlavně že návštěva přežila :D
_________________________________________________________________________________________________________
Jsem ráda, že se shodneme, že kokos je naprosto skvělý a je jedno jestli je v jídle, kosmetice nebo někde úplně jinde. Jsem ráda, že se vám recept líbí a doufám, že jste ho vyzkoušeli a povedlo se :)
_________________________________________________________________________________________________________