jedlé květy

JEDLÉ KVĚTY

Rostou okolo nás, s některými se setkáváme v zahradnictvích či květinářstvích. Všechny je bereme jako ozdobu do vázy na stůl a nevíme, jak prospěšné a zdravé vlastně jsou. Seznamte se, tady jsou jedlé květy, které si v klidu můžete přihodit na talíř a díky nimž budete zdravější!

Co dělá to zelený na talíři? Otázka, kterou položí hodně lidí, zejména mužů, když jim přinesete jídlo, které je posypné pažitkou nebo petželkou. Reakce na květy jakékoliv jedlé květiny jsou stejné, ne-li horší. Někteří jsou vůči nim nedůvěřiví, ale já si je ráda vychutnávám a pomalu začleňuji do svého běžného jídelníčku. A není to vůbec na škodu.

Věděli jste, že třeba afrikán vás rychleji zbaví alkoholu, a tak pomůže při kocovině? Že jetel a měsíček čistí krev? Nebo, že pampeliška, růže a maceška snižují obsah cukru v krvi? Pokud jste dvakrát či třikrát odpověděli NE, tak pokračujte ve čtení, ať se něco dozvíte!

jedlé květy

SEDMIKRÁSKA CHUDOBKA

Říká se, že by se každý den mělo sníst 7 sedmikrásek pro krásu a zdraví. Je na tom něco pravdy? Tahle léčivá trvalka patří mezi nejznámější květinu a vyskytuje se opravdu všude. Kvete od února do října a konzumuje se z ní pouze květ, nikoliv listy.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na vykašlávání
  • na kožní nemoci (do koupele)
  • působí protizánětlivě
  • pomáhá při onemocnění žlučníku a jater

CO S NÍ?

  • ingredience do salátů, nápojů a polévek (květ)
  • ozdoba dortů a chlebíčků (květ)
  • hlavní složka sedmikráskového medu a sirupu (květ)

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ

Neboli smetánka lékařská je léčivá bylina, která je další dobře dostupnou jedlou květinou. Kvete od března do dubna. Jíst ji však můžeme i v období mezi srpnem a zářím, kdy je na konci vegetačního období. Rostlinu můžeme konzumovat celou, ale nejčastěji se setkáme s použitím květu.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na podporu trávení
  • na močové cesty
  • na dobrou funkci jater, střev, ledvin a žaludku
  • na posílení organismu
  • snižuje hladinu cukru v krvi

CO S NÍ?

  • hlavní složka pampeliškového medu či čaje (květ)
  • ingredience do salátů, baget i nádivek (květ i listy)
  • ozdoba dortů a koláčů (květ)

JETEL LUČNÍ

Jetel uzavírá kategorii těch nejrozšířenějších jedlých květin u nás. Ten nejlepší a nejšťavnatější najdeme někde na louce nebo pastvině. Barvu má většinou bílou či nafialovělou. Kvete převážně od dubna do října a konzumují se z něj hlavně květy, ale k jídlu jsou i listy.

NA CO JE DOBRÝ?

  • na kašel
  • na kožní nemoci
  • na trávicí problémy
  • čistí krev
  • posiluje organismus
  • zlepšuje činnost jater
  • pomáhá při nepravidelné menstruaci

CO S NÍM?

  • dříve se sušil a mlel na moučku, ze které se pekl chléb (květ)
  • ozdoba na dorty i koláče (květ)
  • hlavní složka odvaru (květ)
  • ingredience do salátu či špenátu (listy)

RŮŽE

I tato romantická květina je jedlá. Avšak si dáváme pozor a pečlivě vybíráme, aby na sobě neměla chemický postřik. Nejlepší bude ta ze zahrádky či z osvědčeného zahradnictví. Na zahradě kvete od května do září. Konzumují se z ní pouze okvětní lístky.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na močové cesty
  • na záněty a bolesti
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • je antibakteriální

CO S NÍ?

  • ozdoba dortů, která navíc krásně provoní (květ)
  • ozdoba i pro drinky, cupcakes či cukrová lízátka (květ)
  • ingredience do salátů (květ)
  • hlavní složka růžového sirupu a oleje (květ)

LEVANDULE

Silně aromatická rostlina, jejíž používání se poslední roky dost rozmáhá stejně tak, jako její obliba. Dnes ji můžeme koupit v každém zahradnictví nebo si ji vypěstovat doma. Kvete od června do září. Jediné, co se z ní konzumuje, jsou její fialové květy.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na trávení
  • na nespavost
  • na játra a žlučník
  • na migrénu
  • při nachlazení

CO S NÍ?

  • při požití velkého množství způsobuje nadýmání!
  • sušenou do omáček a pod maso (květ)
  • čerstvou do salátů (květ)
  • hlavní složka LEVANDULOVÉHO SIRUPU (květ)
  • dochucovadlo a ozdoba moučníků, pudinků či krémů (květ)

MACEŠKA

Neboli violka je podle antických Řeků symbolem plodnosti a její odvar využívali jako nápoj lásky. Dá se s ní setkat ve volné přírodě (u potoků, na loukách či okrajích listnatých lesů), ale častější výskyt je na zahradě. Její kvítky jsou k vidění od března do pozdního léta. Konzumujeme z ní hlavně květ, ale bát se nemusíme ani listů.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na kožní potíže
  • na problémy se zrakem (působí dobře při zeleném zákalu)
  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • působí proti otokům
  • má protialergické účinky
  • zlepšuje ukládání vápníku v kostech

CO S NÍ?

  • ingredience do salátů, polévek, baget (listy)
  • ozdoba dortů, koláčů, chlebíčků či jednohubek (květ)
  • ozdoba cukrových lízátek (květ)

MĚSÍČEK

Léčivá rostlina, kterou většinou najdeme na zahradě. Pěstuje se jako letnička a její květy mají ty správné teplé letní barvy – oranžovou a žlutou. Kvete během léta, takže od června do srpna. Konzumují se z ní pouze květy, které jsou velmi zdravé.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na žlučník a játra
  • na trávicí soustavu
  • na vysoký krevní tlak
  • na výživu pokožky
  • přírodní antibiotikum
  • pomáhá při silné menstruaci
  • čistí krev

CO S NÍM?

  • hlavní složka měsíčkových čajů (květ)
  • ingredience salátů, polévek či pomazánek (květ)
  • ozdoba moučníků (květ)
  • hlavní složka olejů (květ)

AFRIKÁN

Květina, která je pro svou nenáročnost oblíbená u zahrádkářů. Vždycky si vzpomenu na její odér, který odpuzuje veškerý hmyz, ale i tak můžeme tuto květinu v klidu sníst. Kvete od června do září a poznáme ji podle krásné oranžové barvy. Konzumují se květy, ale i listy.

NA CO JE DOBRÁ?

  • na rychlé odstranění alkoholu z těla 
  • na trávení
  • na vykašlávání
  • na nevolnost
  • na detoxikaci organismu 
  • podporuje chuť k jídlu
  • uvolňuje svalové křeče
  • chrání zrak

CO S NÍM?

  • ingredience do salátů, omáček (květ i listy)
  • ozdoba moučníků a nápojů (květ)
  • v obchodech je součástí piškotů, majonéz, cukrářských výrobků, sodovek, ale i jogurtů (květ i listy)

DALŠÍ JEDLÉ KVĚTY
  • čekanka obecná
  • lichořeřišnice větší
  • chrpa polní
  • chryzantéma (listopadka)
  • karafiát (hvozdník zahradní)
  • pažitka pobřežní
TYTO KVĚTY NEJEZTE
  • narcis
  • azalka
  • verbena (sporýš)
  • hrachor vonný
  • oleandr obecný
  • rododendron (pěnišník)
  • lobelka drobná
  • kala (kornoutovka)
  • konvalinka vonná

Všechny jedlé květy můžeme jíst i samostatně a nemusíme je nikam přidávat. Já osobně jsem začala se sedmikráskami, pokračovala na levanduli a maceškách a teď jsem ochutnala všechny zmíněné a musím říct, že mě samotnou překvapilo, jak se dají skvěle začlenit do běžného jídelníčku. Ochutnali jste některý z květů? Nebo alespoň chcete ochutnat?

S láskou ♥ Linda

4 komentáře u “JEDLÉ KVĚTY

    1. Jsem moc ráda, že se ti článek líbí a je pro tebe přínosný! Taky mě to dříve nenapadlo, ale krásně zpestří každé jídlo :)

    1. Moc děkuji! Čaje z levandule a růže je skvělý. Med z pampelišek se dělá často. Pokud si neměla jiné jedlé květy, tak ochutnej, opravdu tě překvapí :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek