hummus z červené řepy

HUMMUS Z ČERVENÉ ŘEPY

Od té doby, co se do Česka dostala tato pomazánka z cizrny, která si získala značnou oblibu u všech generací, se vymyslelo nespočet různých variant, kombinací a příchutí. Co takhle hummus z červené řepy? Dali byste si?

CO OBSAHUJE?

Cizrna neboli římský hrách je luštětina, která obsahuje plno prospěšných látek jako železo, zinek, fosfáty, měď, mangan, hořčík, kyselinu listovou, vitamíny skupiny B, vitamín K, riboflavin a mnoho dalších. Navíc v ní najdete i proteiny a je bohatá na vlákninu. 

A díky všem těm látkám skvěle zasytí, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru i cholesterolu v krvi, snižuje vysoký krevní tlak nebo třeba zlepšuje obranyschopnost organismu.

TIPY

Červenou řepu nemusíte vařit a loupat doma. V některých obchodech ji mají vakuově balenou. Ta už je uvařená i oloupaná, a tak ji při přípravě stačí rozmixovat či nastrouhat.

Pokud řepu budete vařit i loupat doma, použijte při loupání rukavice, abyste se zbytečně nezašpinili, jelikož červená barva jde hodně špatně dolu.

PŘIPRAVÍME SI (na cca 500 g)
  • 240 g cizrny z nálevu
  • 12 lžic nálevu
  • 250 g červené řepy
  • 1,5 lžíce sezamové pasty tahini (dm.cz)
  • 1 velký stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • šťávu z půlky menšího citronu
  • sůl
  • pepř

POSTUP

Předem vymačkáme šťávu z citronu, přecedíme cizrnu (nálev však nevylijeme!) a česnek oloupeme. Červenou řepu uvaříme, necháme vychladnout, oloupeme a rozmixujeme na jemno, případně nastrouháme.

hummus z červené řepy

Pokud máme mixér, což je lepší, tak do něj vložíme cizrnu, pastu tahini, nálev, česnek, olej, sůl a pepř. Vše pořádně rozmixujeme. Do vzniklé směsi vlijeme část šťávy z citronu a vložíme rozmixovanou červenou řepu. Proženeme to ještě jednou mixérem a podle potřeby dochutíme.

hummus z červené řepy

Pokud nemáme mixér, tak cizrnu rozmačkáme vidličkou, případně mačkadlem na brambory. Poté opravdu precizně promícháme s ostatními ingrediencemi, aby se směs spojila v konzistentní pomazánku. Ta však nebude mít zas tak jemnou konzistenci, jako ta na fotkách.

hummus z červené řepy

Hummus se dá kombinovat se zeleninou, pita chlebem, klasickým pečivem či jako součást bowlu. Zkuste ho nakombinovat s AVOCADO BOWL, kterému tak dodáte zajímavou chuť. Už jste někdy připravovali domácí hummus?

S láskou ♥ Linda

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek