francouzský toast

FRANCOUZSKÝ TOAST

Je víkend a vy si chcete dopřát pořádnou snídani. Máte chuť na něco sladkého, ale už vás omrzely lívance a palačinky. Tak zkuste francouzský toast! Rychlou, jednoduchou a skvělou snídani, na kterou potřebujete pár ingrediencí! Pojďte si připravit jídlo, které si zamilujete.

KDE SE VZAL?

Existuje několik teorií o tom, odkud francouzský toast pochází. Ta nejzmiňovanější je, že se poprvé objevil v knize Apicius, která je sbírkou římských receptů ze 4. století. Takže francouzský toast nepochází z Francie. A to ani podle dalších teorií, které pojednávají o jeho původu.

TIPY

Někteří u plátků toastového chleba odkrajují kůrku. Můžete to také tak udělat, ale s kůrkou je to klasika.

NAHRAZENÍ INGREDIENCÍ

Mléko lze vyměnit za smetanu, díky které budou toasty chutnější. Pokud nemůžete, nebo nechcete mléko ani smetanu, tak sáhněte po sójovém, mandlovém, rýžovém či ovesném mléku.

PŘIPRAVÍME SI (na 1 porci)
  • 3 plátky toastového chleba
  • 1 vejce
  • půl lžičky mleté skořice
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce másla
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

Do hlubokého talíře či větší misky si rozklepneme vejce, přilijeme mléko a zašleháme vanilkový cukr společně se skořicí. Směs necháme chvíli odstát, aby se chuť skořice pořádně rozvinula.

francouzský toast

Plátek ponoříme do vaječné směsi a po 1 minutě obratíme, aby tekutina pořádně nasákla. Takto namočíme všechny plátky a rozpálíme pánev. Na ní opečeme toast z obou stran do zlatova. Každou stranu cca 1-2 minuty a dáváme si pozor, aby se nepřipálil!

francouzský toast

Hotové je vyskládáme na talíř. Banán nakrájíme na kolečka, která na toast vyskládáme a posypeme lehce nasekanými ořechy. Na závěr vše přelijeme buďto medem, nebo javorovým, agávovým či datlovým sirupem.

francouzský toast

A čím můžete francouzský toast ještě dozdobit? Vynikající je posypaný moučkovým cukrem s trochou jahod, se šlehačkou a borůvkami, s vanilkovou zmrzlinou nebo arašídovým máslem. Fantazii se meze nekladou!

Původně bylo toto jídlo označováno, jako jídlo chudých. Recept sloužil k využití starého chleba, který se namočil ve vejcích a mléku, aby změkl a  následně se na tuku opekl. Dnes je velmi oblíbený a podává se v několika vyhlášených hotelech a restauracích. Už jste ho ochutnali? A co ho takhle vyzkoušet na víkendovou snídani?

S láskou ♥ Linda

6 komentářů u “FRANCOUZSKÝ TOAST

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek