francouzský toast

FRANCOUZSKÝ TOAST

Je víkend a vy si chcete dopřát pořádnou snídani. Máte chuť na něco sladkého, ale už vás omrzely lívance a palačinky. Tak zkuste francouzský toast! Rychlou, jednoduchou a skvělou snídani, na kterou potřebujete pár ingrediencí! Pojďte si připravit jídlo, které si zamilujete.

KDE SE VZAL?

Existuje několik teorií o tom, odkud francouzský toast pochází. Ta nejzmiňovanější je, že se poprvé objevil v knize Apicius, která je sbírkou římských receptů ze 4. století. Takže francouzský toast nepochází z Francie. A to ani podle dalších teorií, které pojednávají o jeho původu.

TIPY

Někteří u plátků toastového chleba odkrajují kůrku. Můžete to také tak udělat, ale s kůrkou je to klasika. Pokud chcete výraznější a poctivější chuť, tak vyměňte mléko za smetanu ke šlehání. Toast opékejte na másle, aby byl chutnější. Pokud nemáte, klidně použijte olej.

PŘIPRAVÍME SI (na 1 porci)
  • 3 plátky toastového chleba
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 5 lžic mléka
  • 2 lžíce másla
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr

POSTUP

Do hlubokého talíře či větší misky si rozklepneme vejce, přilijeme mléko a zašleháme vanilkový cukr společně se skořicí. Směs necháme chvíli odstát, aby se chuť skořice pořádně rozvinula.

francouzský toast

Plátek ponoříme do vaječné směsi a po 1 minutě obratíme, aby tekutina pořádně nasákla. Takto namočíme všechny plátky a rozpálíme pánev. Na ní opečeme toast z obou stran do zlatova. Každou stranu cca 1-2 minuty a dáváme si pozor, aby se nepřipálil!

francouzský toast

Hotové je vyskládáme na talíř. Banán nakrájíme na kolečka, která na toast vyskládáme a posypeme lehce nasekanými ořechy. Na závěr vše přelijeme buďto medem, nebo javorovým, agávovým či datlovým sirupem.

francouzský toast

A čím můžete francouzský toast ještě dozdobit? Vynikající je posypaný moučkovým cukrem s trochou jahod, se šlehačkou a borůvkami, s vanilkovou zmrzlinou nebo arašídovým máslem. Fantazii se meze nekladou!

Původně bylo toto jídlo označováno, jako jídlo chudých. Recept sloužil k využití starého chleba, který se namočil ve vejcích a mléku, aby změkl a  následně se na tuku opekl. Dnes je velmi oblíbený a podává se v několika vyhlášených hotelech a restauracích. Už jste ho ochutnali? A co ho takhle vyzkoušet na víkendovou snídani?

S láskou ♥ Linda

6 komentářů u “FRANCOUZSKÝ TOAST

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek