flatbread

FLATBREAD

Honí vás mlsná, nemáte pečivo, nebo vymýšlíte originální pohoštění? Upečte flatbread! Já jsem ho připravila ve třech variantách ve španělském stylu s delikatesami jako chorizo, olivy, cherry rajčata či olivový olej. Fantazii ani chutím se meze nekladou, a tak je jen na vás, čím si flatbread dozdobíte.

CO OBSAHUJE?

Součástí těsta, ale i na jeho povrchu, je olivový olej. Tento tekutý zázrak patří mezi nejdražší suroviny na světě. Obsahuje vysoké množstvý mastných kyselin a vitamínů A, D, K, E. Má antioxidační účinky, snižuje hladinu cholesterolu, působí proti zácpě a nadýmání, nebo třeba podporuje funkci žlučníku. Pokud hledáte opravdu kvalitní olivový olej, tak sáhněte po tom s označením extra panenský olej (extra virgin).

eDELIKATESY.cz

Je španělský obchod a bistro, které vám nabídne spousty španělských delikates od oliv, přes chorizo až po kvalitní víno. V jejich obrovském výběru najdete jen to nejlepší, a tak si můžete dopřát malý luxus ze Španělska každý den. V prodejně se dá nejen posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít kávu, ale i si vychutnat oblíbenou sangrii. Pokud milujete španělské dobroty stejně jako já, tak zajděte do jejich prodejny v ulici Vyšehradská na Praze 2 nebo koukněte na e-shop edelikatesy.cz.

Ze všech ingrediencí jsem si oblíbila olivový olej, na jehož výrobu se používají španělské olivy Arbequina. Našli byste ho v kuchyních nejprestižnějších 3hvězdičkových Michelinových restaurací jako Ferran Adria, Arzak nebo Hotel Ritz. Jelikož je označen jako extra panenský a má minimum kyselosti (do 0,1 stupně), tak patří do skupiny nejkvalitnějších olivových olejů.

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVTE SI (na 2 kusy)
  • 200 g hladké mouky
  • špetku soli
  • 4 lžičky olivového oleje
  • 1 lžičku cukru krupice
  • 85 ml studené vody
  • 1 lžičku kypřícího prášku
POSTUP

Hladkou mouku prosyjte do mísy a přisypte k ní sůl, cukr a kypřící prášek. Sypkou směs promíchejte a vlijte do ní studenou vodu s olivovým olejem. Celou směs zamíchejte a vyndejte na pomoučněný vál. Vše propracujte, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Nechte ho 20 minut odpočívat při pokojové teplotě.

flatbread

Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Opět pomoučněte vál, těsto rozdělte na dvě části a každou z nich rozválejte na placku, která je silná cca půl centimetru. Pekáč vyložte pečicím papírem, placky na něj položte, pomažte olivovým olejem a dozdobte dle libosti.

S CHORIZEM

Na těsto rozložte plátky tradičního španělského salámu – choriza, na proužky nakrájenou cibuli, na půl rozkrojená cherry rajčátka a sušenou majoránku. Po upečení dozdobte olivami.

flatbread

S ŠUNKOU JAMÓN SERRANO

Plátky šunky rozprostřete po celém těstě, na ně na plátky nakrájené fíky a na hrubo nasekané ořechy. Po upečení dozdobte čerstvou rostlinou, třeba lichořeřišnicí.

S RAJČATY A OLIVAMI

Klasické, ale zaručeně dobré spojení cherry rajčat a oliv. Oboje překrojte na půl a společně s plátky česneku a sušenou majoránkou dejte na rozválené těsto.

flatbread

Až budete mít placky hotové, vložte je do trouby a pečte dozlatova, což bude trvat cca 20 minut. Poté je vyndejte ven, rozkrájejte na menší kousky a zakápněte olivovým olejem. Moc dobře budou chutnat s kvalitním červeným vínem, v jehož vůni ucítíte stopy dřeva a bylinek a skvěle tak doplní chuť použitých ingrediencí. Při servírování by mělo mít teplotu 18 stupňů.

flatbread

Na flatbread můžete dát své oblíbené suroviny a vymýšlet kombinace jaké vás jen napadnou. Výtečně bude chutnat i s rajčatovou salsou, sýrem či cuketou. A klidně na něj můžete rozložit i DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA. Ať ho budete servírovat při jakékoliv příležitosti, tak na každé party a oslavě rozhodně zabodujete! Už jste někdy pekli flatbread? A znáte ho?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s eDELIKATESY (edelikatesy.cz)

Jeden komentář u “FLATBREAD

  1. Víc co na tvých článcích miluju? Že se nedozvím jen recept, ale i něco o tom, co vlastně jdu péct/vařit. A to je skvělý! :) Díky za tip i recept :) Zase jsem o něco chytřejší.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *