falafel z červené řepy

FALAFEL Z ČERVENÉ ŘEPY

Představuji vám pokrm, který můžete zkombinovat s několika různými přílohami, a tak si ho lze vychutnat jako předkrm, oběd, večeři či jako chuťovku na party. Falafel z červené řepy je ideální pro ty, co mají speciální výživu, jelikož se jedná o bezlaktózové a vegetariánské jídlo.

KDE SE VZAL?

Není to tak úplně jisté. Dvě země ho totiž považují za své národní jídlo. Tou první je Izrael a tou druhou pak Egypt. Takže o jeho původu můžeme jen debatovat. Každopádně do našeho podvědomí se dostal jako tradiční pokrm z Blízkého východu.

TIPY

Červenou řepu nemusíte vařit a loupat doma. V některých obchodech ji mají vakuově balenou. Ta už je uvařená i oloupaná, a tak ji při přípravě stačí rozmixovat či nastrouhat.

Pokud řepu budete vařit i loupat doma, použijte při loupání rukavice, abyste se zbytečně nezašpinili, jelikož červená barva jde hodně špatně dolu.

PŘIPRAVTE SI (na cca 15 ks)
  • 140 g cizrny
  • 140 g červené řepy
  • půlku cibule
  • špetku mletého římského kmínu
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 1 lžičku jedlé sody
  • sůl
  • menší stroužek česneku
  • 25 g ořechů
  • 1 lžíci oleje
  • 15 g hladkolisté petržele
  • 10 g koriandru

POSTUP

Než začneme s receptem samotným, je potřeba si připravit všechny ingredience. Začneme červenou řepou, kterou uvaříme. Poté ji, stejně jako cibuli i česnek, oloupeme. Ideální je použít cizrnu z nálevu, ale samozřejmě lze pokrm připravit i z uvařené. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Následný postup záleží na tom, zda máme mixér či nikoliv.

falafel z červené řepy

Pokud máme mixér, což je lepší, tak do něj vložíme všechny ingredience a v pulzním režimu mixujeme (tlačítko na mixéru nedržíme, ale pouze mačkáme). Po chvilce vznikne hrudkovitá hmota, kterou ochutnáme, případně dochutíme.

falafel z červené řepy

Pokud nemáme mixér, tak cizrnu nasekáme na menší kousky, stejně jako koriandr s petrželí a ořechy. Červenou řepu a česnek nastrouháme. Cibuli nakrájíme na drobno. Vše smícháme dohromady a dochutíme.

Ze vzniklé hrudkovité hmoty vytvoříme malé kuličky, které vždy lehce zplácneme a vyskládáme v dostatečné vzdálenosti na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjeme je alobalem, plech vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 15 minut. Po uplynutí doby sundáme alobal, kuličky otočíme a pečeme dalších 5 minut bez alobalu. Hotový falafel vyndáme z trouby a servírujeme s jogurtovým dipem, zeleninou, tortilou či pita chlebem.

falafel z červené řepy

Jednoduché, chutné a rychlé jídlo, které zvládnete připravit během chvilky. Falafel opravdu dobře zasytí a v kombinaci s domácím dipem a zeleninou je to ideální zdravá večeře. Skvěle se hodí také do bowlu (AVOCADO BOWL)! Už jste někdy ochutnali falafel? A máte ho rádi?

S láskou ♥ Linda

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *