Když se řekne podzim, tak první, co si vybavím, jsou dýně. Každoročně jsem zásobená od mamky ze zahrádky, a tak ani letos nechybí recept s touto specifickou zeleninou. Dýňová polévka je velmi oblíbená již řadu let a snad každý ji během sezóny alespoň jednou uvaří či ochutná. Po zkoušení různých variant jsem si nakonec oblíbila tuhle „spicy“ se zázvorem a chilli. A jak na ni?
CO OBSAHUJE?
Dýně obsahuje vitamíny B1, B2 a C, ale také vlákninu, která je dobrá na trávení, a minerály jako hořčík, draslík a železo. Díky obsahu vody je skvělá na prevenci ledvin, které tak proplachuje. A na jejím seznamu nechybí ani bílkoviny.
Skvělá je také na nervy, kardiovaskulární problémy, napomáhá správnému fungování slinivky a je i močopudná, což ocení organismus, jenž tak zbaví nežádoucích bakterií a podpoří imutní systém. A v neposlední řadě ji ocení i ti, co chtějí zhubnout. Dýně odbourává tuky, a tak je ideální surovinou v jídelníčku.
TIPY
Použijte dýni hokaido, kterou nemusíte loupat, a tak strávíte u vaření méně času.
Polévku oceníte hlavně při nachlazení, jelikož pálivost chilli, zázvoru a kari pasty ve spojení se zdravou dýní a zeleninovým vývarem vás postaví na nohy.
Nemáte rádi dýňovou polévku, ale máte jednu dýni doma a nevíte co s ní? Co takhle upéct DÝŇOVÝ CHLEBÍČEK nebo si prostě jen tak vychutnat PEČENOU DÝNI S DIPEM?
PŘIPRAVTE SI (na cca 3 porce)
- cca 400 g dýně hokaido
- 1 mrkev
- čtvrt celeru
- sůl
- pepř
- 12 lžiček kokosového mléka
- 1 stroužek česneku
- olivový olej
- 1 menší cibuli
- 500 ml zeleninového vývaru
- sušené chilli
- 1 lžičku nastrouhaného zázvoru
- půlku lžičky zelené kari pasty (Cock Brand)
POSTUP
Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Dýni očistěte, vydlabejte (zbylá semínka schovejte na později) a rozkrájejte na kostičky. Mrkev i celer taktéž očistěte a nakrájejte na menší kusy. Stroužek česneku oloupejte a nakrájejte na plátky. Nyní vyložte pekáč pečicím papírem, vložte dýni s celerem, mrkví a česnekem, celé to osolte a zakápněte olivovým olejem. Vše promíchejte a pečte v troubě 30 minut.
Během toho olopejte cibuli a nakrájejte ji na drobno. Po 30 minutách by zelenina měla být měkká, a tak troubu vypněte a pekáč vyndejte ven. V hrnci rozpalte olivový olej, na kterém nechte zesklovatět cibuli (neměla by začít chytat zlatavé tóny). Přidejte kari pastu a promíchejte, aby se s cibulí spojila a provonila ji. Vložte upečenou zeleninu, opět promíchejte a zalijte vývarem.
Nyní přidejte nastouhaný zázvor, sůl a pepř a celou směs rozmixujte tyčovým mixérem. Až bude polévka jemná a bez větších kusů, tak přisypte chilli a nechte 15 minut provařit. Mezitím na pánvi rozpalte lžíci olivového oleje a vložte očištěná dýňová semínka. Opékejte je, dokud nezačnou zlátnout, avšak dávejte pozor, aby se nepřipálila! Po uplynutí 15 minut vypněte sporák, ale stále nechte hrnec s polévkou na horké plotýnce a vlijte kokosové mléko. Polévku promíchejte, případně dochuťte pepřem, solí a zázvorem a můžete podávat.
Existuje několik variant dýňové polévky, avšak tato nejenže zahřeje jako klasická polévka, ale navíc její lehce pálivá chuť rozproudí krev, a tak vám bude ještě tepleji. Navíc exotická chuť kokosového mléka, zázvoru a chilli je zaručená kombinace, jak uspět u partnera, kamarádů a rodiny. Skvěle chutná s pečivem či krutonkami. Už jste letos dělali dýňovou polévku? A jakou vaříte vy?
S láskou ♥ Linda
Pane jo tak ta vypadá lahodně… Tento recept bych mohla taky vyzkoušet :)
Dýňová polévka je moje nejoblíbenější! Nejradši ji mám ochucenou kari :)