DONUTY

Sladká laskomina, jež je známá snad všude. Má spoustu variant, příchutí, náplní a zdobení, a každý si určitě najde tu svou oblíbenou, kterou si rád dopřeje. Ač se donuty zdají na přípravu složité, tak opak je pravdou. Během dopoledne jednoduše vytvoříte dezert k odpolední kávě, mlsání pro svou návštěvu či odměnu pro kolegy v práci. Navíc na první pohled lahodí očím a skvěle se budou vyjímat na každém instagramovém postu. Jdete do toho?

KDE SE VZALY?

I když jsou donuty známé především díky Američanům, tak za jejich vznik bychom měli vděčit hlavně Nizozemcům. Ti je začali připravovat někdy v polovině 19. století a do Ameriky je přivezli až během osidlování kontinentu. Koblížky smažili na pořádné vrstvě sádla, a kdo by čekal, že už tehdy byly sladké, tak se mýlí. Cukr byl tenkrát dost drahý, a tak se donuty zdobily a plnily hlavně masem a ořechy. 

TIPY
  1. jako vykrajovátko hravě poslouží sklenice a dírku uprostřed uděláte třeba víčkem
  2. při smažení koblížky bedlivě hlídejte, velmi rádi a velmi rychle chytají barvu a mohly by se spálit
  3. mouku vždy prosejte, aby se v těstě netvořily hrudky
  4. ke sladkému se skvěle hodí káva, třeba PERNÍKOVÁ KÁVA

PŘIPRAVTE SI (na 16 ks)
Těsto
  • 450 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 7 g sušeného droždí
  • 40 g cukru krupice
  • 45 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo)
  • 2 vejce
  • 200 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
Vanilková poleva
  • 116 g cukru moučka
  • 1,5 lžíce mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
Barevná poleva
  • 116 g cukru moučka
  • 1,5 lžíce mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • gelové barvivo (Food colours)
POSTUP
Těsto

Přes jemné síto do misky prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a zlehka promíchejte. Poté přisypte balíček sušeného droždí s cukrem. K sypkým surovinám přidejte i 2 vejce a vanilkový extrakt. Do rendlíku vložte máslo a nechte na rozpálené plotně rozpustit. Po mírném vychladnutí přidejte ke směsi. Do tentýž rendlíku vlijte mléko. Nechte prohřát a to tak, abyste v něm dokázali udržet prst. Taktéž vlijte ke směsi. 

Ingredience v míse promíchejte. K tomu můžete použít kuchyňského robota, ale i obyčejnou vařečku. Směs poté vyndejte na pomoučněný vál a propracujte. Mělo by vzniknout hladké a pevné těsto. To vložte zpět do mísy, zasypte trochou hladké mouky a dejte kynout na teplé místo. Po nakynutí, což bude trvat cca hodinku, opět zpracujte a rozválejte na placku, jejíž tloušťka bude cca 1 cm.

S pomocí skleničky vykrájejte větší kolečka, do nichž udělejte menší díru. Tu můžete vykrojit třeba pomocí víčka. Připravené těsto pokládejte na lehce pomoučněný pečicí papír, přikryjte utěrkou a nechte 20 minut kynout. Pět minut před uplynutím doby těsto odkryjte a v pánvi rozpalte olej. Ten by měl být ve vrstvě cca 2 cm. Kolečka opatrně vkládejte do rozpáleného oleje a z každé strany smažte 2 minuty. Hotové je pokládejte na papírové ubrousky, aby z nich okapal přebytečný olej. Osmažené koblížky nechte vychladnout.

Poleva

Mezitím, co budou donuty chladnout, je čas udělat polevu. Její příprava je velmi jednoduchá. Do misky prosejte moučkový cukr, přidejte mléko a vanilkový extrakt (v případě barevné polevy ještě gelové barvivo). Celou směs promíchejte, nejlépe metličkou, a vychladlé koblížky v ní namáčejte. Pokud máte posypku, tak polevu posypejte, než zaschne.

Jednou ze skvělých vlastností donutů je, že jejich vzhled naláká na ochutnání i ty, kteří sladkému moc neholdují. A i když doma nemáte různobarevné posypky, tak na jejich zdobení stačí sušený kokos, namleté ořechy, nasekaná čokoláda, gumové bonbóny, čerstvé či sušené ovoce a skořicový cukr. Navíc okouzlí každou návštěvu a všichni na ně budou v dobrém vzpomínat. Už jste někdy připravovali domácí donuty?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře na “”

  1. Ořechy si do Donutu dovedu představit, ale maso ne. Já si představím vždy sladký donut. Třeba chuťově by to šlo.
    Sladké donuty jinak miluji. Na obrázku vypadají velmi chutně, hned bych se do nich zakousla.

  2. No tak nikdy by mě nenapadlo, že bych je někdy pekla, ale přítel je miluje a díky tvému receptu se do toho určitě zkusím pustit, protože ty tvoje vypadají fakt lahodně! Moc děkuji za recept :) ♥ super článek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *