DOMÁCÍ ZMRZLINA

Nejoblíbenější pochutina v těchto horkých letních dnech? Rozhodně zmrzlina! A co takhle domácí zmrzlina? Průměrný Čech sní 4 litry ročně, a tak by nebylo od věci si vyrobit svou vlastní. Stačit vám budou 2 ingredience, ze kterých jednoduše vytvoříte vynikající ledové osvěžení! V nabídce mám jahodovou a veganskou banánovou, ale použít můžete i jiné ovoce.

Její předchůdci pocházejí už ze starého Řecka a Egypta. Zde se míchal sníh či led s medem nebo ovocnou šťávou. O tom, kdo však oficiální recept na zmrzlinu vyvinul, je stále nejisto. Někteří uvádějí, že jejími tvůrci jsou Mongolové, někteří zase Číňané, ale ve výsledku je asi nejdůležitější, že se tahle dobrota dostala sem k nám do Evropy.

Zmrzliny se rozdělují do různých skupin:

  • mléčné – minimální obsah mléčného tuku je 2,5 %, rostlinný tuk neobsahují
  • smetanové – minimální obsah mléčného tuku je 8 %, rostlinný tuk neobsahují
  • s rostlinným tukem – minimální obsah rostlinného tuku je 5 %, mléčný tuk neobsahují
  • vodové – obsahují vodu a plno cukru, neobsahují tuk
  • ovocné – obsahují vodu a minimálně 10-15 % ovocné složky, neobsahují tuk
  • sorbet – obsahuje minimálně 15-25 % ovocné složky, neobsahuje tuk

domácí zmrzlina

Ovoce si do mrazáku klidně nakrájejte do zásoby, abyste pak nemuseli čekat a sáhli po něm, když budete mít chuť na zmrzlinu, která je skvělá, protože obsahuje pouze cukr z daného ovoce. Neobsahuje žádné stabilizátory, barviva a ani jiné chemické látky. A je nesmírně jednoduchá!

VEGANSKÁ BANÁNOVÁ ZMRZLINA

PŘIPRAVÍME SI (na 2 porce):
  • 2 zralé banány
  • 5 lžic sójového mléka

JAHODOVÁ ZMRZLINA

PŘIPRAVÍME SI (na 2 porce):

POSTUP:

Jahody omyjeme, osušíme, zbavíme stopek a nakrájíme (stejně tak i banán) na malé kousky. Vložíme je do krabičky a dáme do mrazáku. Tam je necháme přes noc zmrazit, takže cca 10 hodin.

domácí zmrzlina

Ráno je vyndáme a necháme trochu povolit (cca 20 minut). Přidáme k nim mléko (u veganské verze sójové) a rozmixujeme do jemna. Kdo potřebuje přisladit, může přidat stévii, agávový sirup či moučkový cukr. Sladit ale nebude potřeba, protože ovoce a mléko jsou dost sladké.

Zmrzlinu můžeme jíst ihned! Pokud ji nesníme najednou, vložíme ji do mrazáku, ale musíme počítat s tím, že už nebude tak jemná jako předtím. Každopádně nějakou chvíli tam vydrží, ale nenechte ji dlouho čekat!

domácí zmrzlina

Tahle zmrzlina se vám vyplatí! A to jak finančně, tak i z hlediska obsahu cukru (pokud tedy nepřidáte nějaký navíc), ale také chuti či jednoduchosti. Je hotová během pár minut a skvěle osvěží. Zkoušeli jste doma vytvořit zmrzlinu? A jak se vám povedla?

S láskou ♥ Linda

Příspěvek vytvořen 120

2 komentáře u “DOMÁCÍ ZMRZLINA

  1. Mně by jen zajímalo, kolik toho sněhu v tom Egyptě a Řecku měli😂😂.

    Jinak zmrzlinu miluju! V létě si jí dávám x-krát do týdne, protože to je prostě závislost. Domácí jsem zkoušela z banánů a ořechového másla. Moc dobře si pamatuju, že byla naprosto úžasná💖.

  2. Občas si v létě dělám banánové nanuky, přidávám i tvaroh, rozpuštěnou čokoládu a rýžový sirup na doslazení. Finančně se to teda nevyplatí, jak jsem minule smutně spočítala, ale rozhodně se jedná o zdravější a chutnější variantu, protože přesně vím, co jsem si do zmrzliny dala. Příště zkusím tvoji jahodou variantu. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek