DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA

DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA

Dají se koupit v obchodě, sehnat na e-shopu, nebo přivézt z dovolené. Ale napadlo vás někdy si je připravit doma? Domácí sušená rajčata se sice suší skoro 4 hodiny, ale jejich dokonalá chuť za to opravdu stojí. A navíc využijete tu hromadu rajských jablíček ze zahrady.

KDE SE VZALA?

Sušení je už od pradávna nejpoužívanější a nejzdravější metodou pro uchování potravin! Rajčata jsou chloubou Itálie, a tak ty nejlepší sušená ochutnáte právě tam. Suší se na čerstvém vzduchu, používá se místní úroda a solí se kvalitní mořskou solí. A proto jsou nejchutnější a nejlepší ze všech.

TIPY

Menší rajčata stačí překrojit napříč (jako kdybyste krájeli hvězdičku na jablku). Větší kusy ještě navíc překrojte napůl.

Během sušení je nezapomeňte kontrolovat! Moc rádi se přichytávají a spalují a to by byla škoda! Některé kousky jsou hotové dříve, tak je odendejte.

Sušená rajčata mají několik využití. Dají se přidat k těstovinám, bramborám, k pečivu, sýru, nebo je můžete přidat na obložený talíř a jíst je jen tak. Je to jen na vás!

PŘIPRAVÍME SI (na 2 menší skleničky)
  • 630 g rajčat
  • sůl
  • cca 8 lístků bazalky
  • olivový olej (slunečnicový olej) (rohlik.cz)
  • 3 stroužky česneku

POSTUP

Připravíme si plech s pečicím papírem. Rajčata pořádně omyjeme a bazalku nasekáme nadrobno. Menší kusy překrojíme pouze napříč, ty větší poté překrojíme ještě napůl a vyskládáme na plech.

DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA

Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů. Každý kus rajčete prosolíme a přidáme trochu bazalky. Vložíme do trouby a sušíme 30 minut. Po uplynutí doby snížíme teplotu na 130 stupňů a necháme sušit další 2 hodiny. Během nich kousky rajčat kontrolujeme a otáčíme!

DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA

Po 2 hodinách opět snížíme teplotu a to na 100 stupňů a necháme dojít cca 20 minut. Poté plech s rajčaty vyndáme a necháme vychladnout. Mezitím si očistíme stroužky česneku a nakrájíme na tenké plátky.

Vezmeme si čisté sklenice, do kterých navrstvíme sušená rajčata s plátky česneku a zalijeme olivovým olejem (lze i slunečnicovým nebo kombinací obou). Necháme je alespoň 1 den uležet. Ta, která jsou naložená pouze v olivovém oleji, dáme do chladu. Rajčata, co jsou napůl v olivovém a napůl ve slunečnicovém oleji skladujeme v lednici. 

DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA

Sušená rajčata mají několik využití a jsou skvělá na to, když vás honí mlsná a nevíte co by. Patří totiž mezi zdravé mlsání bez výčitek! Můžete je večer uzobávat u televize a být v naprostém klidu. Máte rádi sušená rajčata? A zkoušeli jste si někdy udělat vlastní? A s čím je nejraději kombinujete?

S láskou ♥ Linda

8 komentářů u “DOMÁCÍ SUŠENÁ RAJČATA

    1. To já taky a proto jsem si jednou řekla, že si udělám svoje domácí :) A jsou vynikající! Moc děkuji :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek