DOMÁCÍ PIZZA

Jedno z nejoblíbenějších jídel, které se dá koupit v podstatě na každém rohu, v různých variantách a kombinacích. Zkoušeli jste ho však někdy upéct doma? Domácí pizza není nic složitého a když nepočítám dobu kynutí, tak bych ji označila jako rychlé jídlo. Navíc se hodí pro jakoukoliv příležitost a nemusíte se bát, že by si ji někdo nedal. A jak na to nejlepší těsto a sugo?

KDE SE VZALA?

Historie pizzy sahá až do roku 500 před naším letopočtem, kdy si vojáci pekli chlebové placky na svých štítech. Její podoba se vyvíjela až do 18. století, kdy se utvořila forma, kterou známe dnes. V roce 1889 pak vznikla základní pizza Margherita, pojmenována podle královny Margherity, která symbolizuje italskou vlajku (červená – rajčatový základ, bílá – mozzarella a zelená – bazalka). Nyní je jedním z typických národních jídel Itálie.

TIPY
  1. těsto opravdu vytahujte, propracuje se lépe než při použití válečku
  2. nepodceňujte ani prosévání mouky, díky kterému se mouka nakypří a poté i samotné těsto
  3. pokud uděláte velké množství těsta, uchovejte ho v lednici (zabalené v potravinářské fólii)
  4. použít můžete pesto z bazalky, medvědího česneku či PESTO Z LICHOŘEŘIŠNICE
UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!


PŘIPRAVTE SI (na 1 pizzu)
Těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 150 ml vlažné vody
  • 3,5 g sušeného droždí
  • půl lžičky soli
  • 1 lžíci olivového oleje
Rajčatová omáčka (sugo)
  • 200 ml rajčatové passaty
  • malý stroužek česneku
  • půl lžíce olivového oleje
  • 1,5 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • cukr
  • sušenou bazalku a oregano
POSTUP
Těsto

Přes jemné síto do misky prosejte hladkou mouku, přidejte sůl a promíchejte. Následně přisypte sušené droždí, vlijte vlažnou vodu s olivovým olejem a opět promíchejte. Směs vyndejte na pomoučněný vál a propracujte. Mělo by vzniknout hladké a pružné těsto. To vložte do mísy, zasypte trochou hladké mouky, přikryjte utěrkou a dejte kynout na 30 minut na teplé místo.

Po nakynutí opět propracujte na pomoučněném válu. Tvarování pizzy dělejte tak, že od středu pomalu vytahujte těsto do stran a to tak, aby mělo tvar kruhu. Vytáhněte dle vaší požadované velikosti, nejideálnější stav je, že u středu je těsto tenké a strany jsou trochu silnější. Hotovou placku přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Rozehřejte troubu na 200 stupňů.

Rajčatová omáčka (sugo)

Do misky vlijte rajčatovou passatu, olej s rajčatovým protlakem a promíchejte. Stroužek česneku oloupejte, prolisujte a přidejte ke směsi. Tu následně dochuťte solí, sušenou bazalkou s oreganem a trochou cukru. Cukr se dává v případě, že by omáčka byla dost kyselá. Hotové sugo navrstvěte na těsto, dozdobte dle preferencí (já jsem použila čerstvá rajčátka a sýr) a dejte péct cca na 20 minut. Po upečení můžete přidat třeba čerstvou rukolu či pesto (bazalkové, lichořeřišnicové, z medvědího česneku). 

VÍNO OD BODLÁKŮ

K dobré pizze se samozřejmě hodí i dobré víno. K rajčatovému základu skvěle padne suché červené, nejlépe z Itálie, odkud právě pochází i samotná pizza. Já jsem si na e-shopu vinoodbodlaku.cz vybrala toskánskou klasiku Villa Lellera Chianti Classico DOCG, která má výraznou chuť koření, višní, švestek a rajčatových listů. V kombinaci s domácí pizzou se chutě dokonale spojí a výrazná chuť vína podtrhne chutě použitých ingrediencí. 

Pokud však nejste milovníky suchých červených vín, tak zkuste jemnější růžové Miralý Rosé Intrigant IGT, taktéž pocházejícího z Toskánska, jež je v jedinečném provence stylu. Hodí se k čemukoliv lehkému jako jsou saláty, předkrmy, čerstvé ovoce, ryby i mořské plody. Ideální víno na letní večery.

Víno od Bodláků je e-shop, kde najdete vína, která byla ochutnána a prověřena, a tak se můžete spolehnout, že koupíte opravdovou kvalitu. V nabídce jsou vína ze zahraničí, ale i z Čech a vybírat si můžete také dle odrůdy, typu, ale i toho, k jakému jídlu se hodí. Líbí se mi, jak jsou webové stránky přehledné, a tak jsem během chvilky vybrala dle svých preferencí. Co mě opravdu překvapilo a potěšilo, tak podcasty, ze kterých se mnohé dozvíte.

Místo rajčatového suga můžete použít smetanu dochucenou solí a výše zmíněnými bylinkami. Jako přísady doporučuji vyzkoušet čerstvá rajčátka, parmskou šunku, klasickou šunku, slaninu, cibuli, olivy, ale i sušená rajčata, rukolu či špenát. Prostě cokoliv, co máte rádi. Už jste někdy pekli domácí pizzu? A chutná vám více než ta kupovaná?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Víno od Bodláků (vinoodbodlaku.cz)


3 komentáře na “”

    1. Linda Pazderová

      Jee děkuji :) Určitě ji vyzkoušej, budu moc ráda. Já domácí pizzu dělám často a tenhle recept chválí všichni. Ne, že by ty pokusy předtím nechutnaly, ale až u tehle se všichni shodli :))

  1. Před pár rokama ji u nás zkoušela kamarádka. Ja si na to jednou zkusila dát smetanu a brusinky, když si tam ostatní dávají ananas.
    Nevím proč, ale pokaždé když vidím fotky nějakého jídla, co jsi dělala, tak dostanu hlad. :-D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *