domácí paštika

DOMÁCÍ PAŠTIKA

Paštiku zná snad každý, ale většinou jako rychlou svačinu v hliníkovém obalu, ke které patří rohlík. Což takhle ji pozvednout třeba jako občerstvení pro návštěvu? Jako jídlo, na které jen tak nezapomenou. Pojďte si vytvořit domácí drůbeží paštiku!

A co to vlastně je? Je to roztíratelná masová pasta, která se nejčastěji dělá z jater, ale hodně používaný je také bok nebo plec. Často se do ní přidávají ořechy, slanina, brusinky nebo houby. Historie paštiky sahá až do samotného starého Egypta, Řecka a Říma. Mezi největší milovníky v Evropě patří Francouzi a Belgičané.

Alkohol, který můžete v receptu použít, je bílé či růžové víno, koňak a brandy. Místo mandlí klidně dejte vlašské ořechy. A přihodit můžete i brusinky.

Umět domácí paštiku, to se vždycky hodí. Ať už jako pohoštění pro návštěvu nebo jako jedlý dárek pro kamaráda. V lednici totiž nějakou dobu vydrží.

PŘIPRAVÍME SI (na jednu sklenici):
  • 400 g drůbežích jater
  • 3, 5 lžíce smetany ke šlehání 31% nebo 33%
  • 150 g másla
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce bílého vína
  • 35 g loupaných mandlí
  • 50 g másla na zalití

domácí paštika

POSTUP:

Nejdříve si připravíme všechny potřebné suroviny. Cibuli očistíme a nakrájíme na drobno. Česnek oloupeme a prolisujeme nebo nastrouháme. Máslo, kterého je 150 g a které dáme do paštiky, si necháme změknout. Mandle nasekáme na menší kousky. A v poslední řadě vezmeme játra, která omyjeme, očistíme od žilek a všech dalších nečistot a nakrájíme na kousky.

domácí paštika

Rozpálíme si hrnec a vložíme do něj 2 lžíce másla, jenž necháme zpěnit. Poté vhodíme játra, která osolíme, opepříme a zprudka opečeme. Občas je promícháme a cca po 2 minutách přidáme cibuli. Po dalších 2 minutách přihodíme prolisované stroužky česneku.

domácí paštika

Vše to podlijeme vínem a necháme provařit cca 3 minuty. Až se víno z větší části odpaří (okolo jater nebude tolik tekutiny), přilijeme smetanu, promícháme a odstavíme z plotny. Připravíme si kuchyňského robota se sekacím nástavcem nebo tyčový mixér a pomalu jdeme do finále.

domácí paštika

Játra si dáme do nádoby, osolíme a rozmixujeme na hrubší kaši. Chopíme se másla, ze kterého jsme na začátku vzali 2 lžíce, a po kouskách ho zašleháváme do směsi. Ještě jednou a pořádně to proženeme mixérem, ochutnáme, případně přisolíme a nakonec lžící vmícháme nasekané mandle.

domácí paštika

Vzniklé pyré propasírujeme přes jemný cedník, abychom se zbavili větších nerozmixovaných kousků a zůstala nám hebká konzistence. Do čisté sklenice přendáme veškerou paštiku, jenž posypeme mandlemi. V kastrůlku si rozehřejeme máslo, kterým vršek paštiky zalijeme. Sklenici uzavřeme a po vychladnutí vložíme do lednice, aby nám to krásně ztuhlo.

domácí paštika

Myslím si, že rozhodně stojí za to, abyste si udělali domácí paštiku než si koupili nějakou v obchodě. Chuťový rozdíl je nesrovnatelný a hlavně víte, co všechno pomazánka obsahuje. A v poslední řadě je to až překvapivě jednoduché. Máte rádi paštiku? A zkoušeli jste ji doma vyrobit?

S láskou ♥ Linda

6 komentářů u “DOMÁCÍ PAŠTIKA

    1. Tak to je skvělé! Rozhodně vyzkoušej, je fakt vynikající a u nás doma se po ní jen zaprášilo :D

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Související Příspěvky

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek