domácí loupáky

DOMÁCÍ LOUPÁKY

Když se řekne loupák, tak si pokaždé vzpomenu na své dětství, kdy mi ho maminka připravovala k snídani s máslem a vrstvou džemu. A samozřejmě s hrnkem horkého kakaa. Připomeňte si i vy svá dětská léta a upečte si vynikající domácí loupáky!

JAK NA KVÁSEK?

Ke kynutí je potřeba správně připravený kvásek a tomu se musí věnovat řádná péče! Když se však dodržují určité zásady a postupy, jde to všechno velmi snadno. 

Pro začátek vlijte do hrnce část mléka a zahřejte. Ze sporáku ho sundejte při takové teplotě, kdy jste schopni v mléce udržet prst bez toho, aniž by vás to pálilo.

Hrnec odstavte a pomocí vidličky vmíchejte rozdrobené droždí. Následně přisypte část mouky, aby byla směs hustá. Na závěr zasypte částí cukru, díky kterému kvasinky rostou, a tak samotný kvásek kyne. Kynout ho nechte vždy na teplém místě a cca po 10 minutách přidejte k těstu.

TIPY

Pokud neseženete mák celý, stejně jako já, tak loupáky klidně posypte mletým mákem.

Ideální je nechat těsto alespoň dvakrát za sebou nakynout, aby bylo ve výsledku jemnější.

Do tohoto recetu použijte klasické čerstvé droždí namísto sušeného! Nemáte doma droždí? Nevadí! Už nemusíte přemýšlet ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ.

PŘIPRAVTE SI (na 12 ks)
  • 465 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru krystal
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 85 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo)
  • 250 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko)
  • 20 g droždí (Lesaffre – čerstvé pekařské)
  • špetku soli
  • žloutek na potření
  • mák na posypání

POSTUP

V první řadě si připravte kvásek dle popisu výše (pod úvodem). Do další misky vsypte zbytek mouky, do níž vmíchejte sůl, následně cukr, žloutek, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vlažné mléko a po nakynutí i kvásek samotný. Směs promíchejte a položte na pomoučněný vál. Těsto pořádně propracujte, aby se všechny ingredience spojily. Poté ho dejte do misky, přikryjte utěrkou a nechte kynout v teple.

domácí loupáky

Následně těsto opět propracujte a vložte zpět do mísy, kde ho nechte znova nakynout. Poté vytvarujte těsto do šišky a rozkrájejte na 12 dílů. Každý díl vyválejte do tvaru trojúhelníku a od nejširšího kraje motejte až k tomu nejužšímu. Nebojte se na těsto přitlačit a špičku, ke které motáte, pomažte bílkem, aby těsto lépe drželo.

Připravené loupáky dávejte na plech vystlaný pečicím papírem a nechte pod utěrkou cca 20 minut kynout. Mezitím si rozehřejte troubu na 200 stupňů. Nakynuté loupáky pomažte žloutkem, posypte mákem a dejte péct do vyhřáté trouby na 15 minut do zlatova.

domácí loupákydomácí loupáky

Příprava domácích loupáků je nejenže jednoduchá, ale i vcelku rychlá, a tak si můžete večer připravit vynikající snídani na druhý den. Překvapte svou rodinu, kolegy v práci, nebo sousedy a doneste jim ochutnat vzpomínku na dětství. Máte rádi loupáky?

S láskou ♥ Linda

4 komentáře u „DOMÁCÍ LOUPÁKY

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *