domácí loupáky

DOMÁCÍ LOUPÁKY

Když se řekne loupák, tak si pokaždé vzpomenu na své dětství, kdy mi ho maminka připravovala k snídani s máslem a vrstvou džemu. A samozřejmě s hrnkem horkého kakaa. Připomeňte si i vy svá dětská léta a upečte si vynikající domácí loupáky!

JAK NA KVÁSEK?

Ke kynutí potřebujeme správně připravený kvásek a tomu se musí věnovat řádná péče! Když se však dodržují určité zásady a postupy, jde to všechno velmi snadno. 

Pro začátek vlijeme do hrnce část mléka a zahřejeme. Ze sporáku ho sundaváme při takové teplotě, kdy jsme schopni v mléce udržet prst bez toho, aniž by nás to pálilo.

Hrnec odstavíme a pomocí vidličky vmícháme rozdrobené droždí. Následně přisypeme část mouky, aby byla směs hustá. Na závěr zasypeme částí cukru, díky kterému kvasinky rostou, a tak samotný kvásek kyne. Kynout ho necháváme vždy na teplém místě a cca po 5 minutách přidáme k těstu.

TIPY

Pokud neseženete mák celý, stejně jako já, tak loupáky klidně posypte mletým mákem.

Ideální je nechat těsto alespoň dvakrát za sebou nakynout, aby bylo ve výsledku jemnější.

Do tohoto recetu použijte klasické čerstvé droždí namísto sušeného!

PŘIPRAVÍME SI (na 12 ks)
  • 465 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru
  • 1 lžičku citronové kůry
  • 85 g másla
  • 250 ml mléka
  • 20 g droždí (rohlik.cz)
  • špetku soli
  • žloutek na potření
  • mák na posypání

POSTUP

V první řadě si připravíme kvásek dle popisu výše (pod úvodem). Do další misky vsypeme zbytek mouky, do níž vmícháme sůl, následně cukr, žloutek, citronovou kůru, rozpuštěné máslo, vlažné mléko a po nakynutí i kvásek samotný. Směs promícháme a položíme na pomoučněný vál. Těsto pořádně propracujeme, aby se všechny ingredience spojily. Poté ho dáme do misky, přikryjeme utěrkou a necháme v teple nakynout.

domácí loupáky

Následně těsto opět propracujeme a vložíme zpět do mísy, kde ho necháme znova nakynout. Poté vytvarujeme těsto do šišky a rozkrájíme na 12 dílů. Každý díl vyválíme do tvaru trojúhelníku a od nejširšího kraje motáme až k tomu nejužšímu. Nebojíme se na těsto přitlačit a špičku, ke které motáme, pomažeme bílkem, aby těsto lépe drželo.

Připravené loupáky dáváme na plech vystlaný pečicím papírem a necháme pod utěrkou cca 20 minut kynout. Mezitím si rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Nakynuté loupáky pomažeme žloutkem, posypeme mákem a dáme péct na 15 minut do zlatova.

domácí loupákydomácí loupáky

Příprava domácích loupáků je nejenže jednoduchá, ale i vcelku rychlá, a tak si můžete večer připravit vynikající snídani na druhý den. Překvapte svou rodinu, kolegy v práci, nebo sousedy a doneste jim ochutnat vzpomínku na dětství. Máte rádi loupáky?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u “DOMÁCÍ LOUPÁKY

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek