DOMÁCÍ LEVANDULOVÝ SIRUP

Zdravíčko!
Levandule se za poslední dobu stala velmi oblíbenou a populární. Přidává se do všeho, do čeho to jde. Takže se můžete setkat s levandulovými makronkami, zmrzlinou a dalšími různými pokrmy. Její vůně a atypická chuť jídlo či nápoj ozvláštní a dodá jiskru. Já jsem vyrobila domácí levandulový sirup, který je na léto jak dělaný a zpestří kdejaký drink nebo limonádu.
Její celé jméno je levandule lékařská a řadí se mezi léčivé rostliny. Je velmi aromatická a svým vzhledem snadno rozpoznatelná. A na co jsou její účinky dobré? Používá se při migréně, žaludečních potížích, nespavosti, ale i klasických bolestech hlavy. Avšak všeho s mírou! Při užití většího množství téhle byliny Vás může rostlina nadýmat.
Již staří Řekové věděli o jejích účincích a používali ji jako přísadu do koupele, kosmetiky, pokrmů či k lékařským účelům. Její pravidelné užívání předepisovali pacientům, kteří trpěli kašlem.

Levandulový sirup nepijte ve velké míře jako klasické sladké sirupy (prostě ne na litry), které se prodávají v obchodech. Ač ho ředíme, tak by mohl u slabších jedinců vyvolat opak a způsobit tak neduhy ve střevech, tak jak už píši o trochu výše. 

Připravíme si (na 1, 2 litru):

  • 1, 2 litru vody
  • 45 g levandulových květů
  • 400 g krystalového cukru (třtinového)
  • 1/2 citronu
  • 15 g kyseliny citronové


Postup:


Květy levandule odstřihneme od stonku a nastřiháme na drobné kousky. Půlku citrónu nakrájíme na plátky a odvážíme si zbytek surovin. Dáme vařit vodu buďto v rychlovarné konvici a nebo v hrnci, kdy ho v bodě varu stáhneme z plotny a vodu nalijeme do větší sklenice.
Přidáme cukr, levandulové kvítky a kyselinu citrónovou, promícháme a necháme 5 minut odstát. Pak už jen přihodíme plátky citrónu a sklenici překryjeme čistou utěrkou (a můžeme přetáhnout gumičkou).
Takhle necháme sklenici ležet někde v místnosti při pokojové teplotě a to celé 2 dny. Každý den směs promícháme nejméně třikrát. Třetí den ráno přelijeme směs přes jemný cedník do lahve a to tak, aby do tekutiny nevnikla nějaká nečistota. 
Hotový sirup dáme do lednice, kde ho po celou dobu skladujeme. Použít ho můžeme do různých drinků a osvěžujících limonád. Líbí se Vám sirup? Vyzkoušíte ho? 
S láskou   
Linda

46 komentářů u “DOMÁCÍ LEVANDULOVÝ SIRUP

  1. vonu levandule mam rada, ale zatial som sa neodhodlala ochutnat nic levandulove, neviem, pride mi to take zvlastne. mozno mam iba zbytocne predsudky. sirupy mam celkovo velmi rada, ale teda preferujem bazovy, ten uplne milujem.

  2. jednou jsem pila levandulovou limonádu a hrozně mě překvapilo, že něco takového vůbec existuje :D. ten sirup vypadá také moc dobře, možná někdy vyzkouším, až někde natrefím na levanduli! :)

  3. Tak tenhle recept si ukládám. Není na něj potřeba moc věcí a vypadá fakt skvěle, určitě někdy vyzkouším :)
    S rodinou jsme byli před dvěma lety ve Španělsku a cestou jsme se zastavovali ve francouzském Avignonu, kde měli doslova ulice s krámky, kde prodávali jen věci s levandulemi a taky to tam tak všude vonělo!

  4. Moje kamarádka na oslavu udělala levandulovou limonádu a byla vskutku výborná! :) Čas od času lituji, že nemáme k dispozici zahrádku a já si nemůžu pěstovat bylinky, hlavně když vidím nějaký lákavý recept jako je tento :(

  5. ________________________________________________________________________________________
    Jsem opravdu ráda, že Vás levandulový sirup zaujal. Už v dalším článku totiž chystám překvapení, ve kterém levandulový sirup využiji a jelikož jste hodně psali, že ho budete zkoušet, za což moc děkuji, tak byste ho pak mohli vyzkoušet i v tom mém překvapení.
    Mě osobně ta chuť přijde zvláštní, ale chutná mi to na rozdíl od chutě růže ta mi přijde opravdu jak mýdlo :D
    ________________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek