domácí housky

DOMÁCÍ HOUSKY

Pekař peče housky, uždibuje kousky…Většina z nás si v této době zvykla na pečení domácího pečiva. Ať už je to chléb, rohlíky nebo loupáky, při každém vytažení z trouby či pece potěší, rozradostní a zavoní. Už jste zkoušeli upéct domácí housky? Ne? Chyba! Vyzkoušejte jednoduchý recept, podle kterého to zvládne každý.

CO OBSAHUJE?

Droždí jsou pekařské kvasinky, které se živí cukrem, při jehož rozkladu vzniká oxid uhličitý, díky kterému poté těsto kyne. Má vysoký obsah vitamínu B, a proto se využívá do pomazánek, polévek, ale i v kosmetice jako pleťová maska či ke zbavení se oparu.

TIPY

Když použijete pivní kvas, tak dosáhnete o něco lepší a zajímavější chuti těsta.

Z těsta můžete upléct housku, nebo udělat bochánky, jako mám já.

Housky můžete posypat mákem, kmínem, sezamem, nebo třeba horskou solí. Co opravdu mohu doporučit, tak celý římský kmín.

Nechutnají vám housky, ale přeci jen si chcete upéct doma pečivo? A už jste vyzkoušeli DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB?

PŘIPRAVTE SI (na cca 10-12 houstiček)
  • 550 g hladké mouky
  • 250 ml mléka (bez laktózy – bezlaktózové mléko Meggle)
  • 100 ml teplé vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 42 g droždí (1 kostka) nebo použijte 120 g pivního kvasu (ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?)
  • kmín
  • mák

POSTUP

Pokud použijete klasické droždí, rozdrobte ho v 50 ml vlažné vody a nechte cca 5 minut odpočinout na teplém místě. Pokud použijete náhradu za droždí, tak s tou nic takového nedělejte.

domácí housky

Do mísy prosyjte mouku, přidejte sůl, vlažnou vodu, teplé mléko a promíchejte. Poté přidejte rozmíchané droždí, nebo jeho náhradu a opět zamíchejte. Vzniklé těsto dejte na pomoučněný vál a pořádně prohněťte.

domácí housky

Hotové těsto rozdělte na 10-12 kusů, které vytvarujte do tvaru bochánků a vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Housky přikryjte a nechte kynout na teplém místě. Troubu rozehřejte na 250 stupňů.

domácí housky

Nakynuté housky potřete olejem a posypte solí a kmínem či mákem. Dejte je péct na cca 20 minut do zlatova. Hotové pečivo nechte vychladnout a můžete se do toho pustit.

Po vychladnutí jsou krásně měkké a vláčné. Skvěle chutnají s obyčejným máslem nebo s tvarohovou pomazánkou a čerstvou zeleninou. Ale s čím si je dáte, samozřejmě záleží na vás. Už jste pekli domácí housky, nebo jiné pečivo?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u „DOMÁCÍ HOUSKY

  1. Mamka pekla jen chleba, už několikrát i před dobou Koronaviru.
    O houskách jsem přemýšlela, neměla jsem odvahu. Na žádné pečivo jsem si netroufla. Ale asi to zkusím. Jednou za čas, než pořád nakupovat pečivo, i když toto skončí.
    Dříve to bylo normální, pamatuji si, když jsem byla malá, moje prababička furt něco pekla, dělala si skoro vše domácí, taky měla hospodářská zvířata.

    1. Chleba jsem také několikrát pekla a musím uznat, že ten domácí je prostě nejlepší :)
      Je to skvělé, jednou za čas upéct pečivo. A někdy ho nechám i zamrazit a vždycky, když je potřeba, tak ho rozmrazím a mám ho jak z pekárny.
      Přesně tak, dříve to bylo normální a v době karantény, kdy měli všichni čas, tak se k tomu vrátili a věřím, že v tom někteří budou i nadále pokračovat :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *