domácí cibulový chléb

DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB

Pečivo je každodenní záležitostí. Už dlouho jsem se chystala na domácí cibulový chléb, ale vždycky jsem se bála, že je to až moc složité a pracné. Opak byl však pravdou a během pár hodin jsem upekla vynikající chléb, který doma zabodoval.

KDE SE VZAL?

První informace jsou z doby 10 000 let před naším letopočtem. O několik tisíce let později se v Egyptě přišlo na to, jak nechat kynout těsto, a tak vznikl kváskový chléb. Poté se rozšířil do celého světa, ve kterém má několik set podob.

Nejstarší pec na pečení chleba byla v Česku nalezena u Olomouce a její původ se datuje do období 4800 až 4600 před naším letopočtem.

TIPY

Na přípravu si vyhraďte pár hodin. Těsto potřebuje čas a péči, aby pořádně nakynulo a chutnalo.

Raději používejte čerstvé droždí než to sušené. Lépe kyne a také to s ním lépe chutná.

K prvotnímu zamíchání použijte kuchyňský robot a následně ruce, protože ty těsto prohnětou ze všeho nejlépe.

Po nakynutí těsto propracujte a nechte opět kynout. Tento proces opakujte 2-3, aby bylo vláčnější.

Co ho takhle vyzkoušet s POMAZÁNKOU Z ČERVENÉ ŘEPY? Vynikající snídaně nebo vydatná svačinka.

VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH

Ideální víno, které se hodí k plným a výrazným sýrům a samozřejmě k chutnému pečivu, je rozhodně Pinot Noir, který je známý také jako Rulandské modré. Při rozlévání by měl mít správně 16-19 stupňů. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!

A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Sklenice by se měla plnit do 1/3 až 1/4 a při popíjení se drží vždy za stopku! Červené víno lijeme do velkých baňatých sklenic, aby se pořádně provzdušnilo a jeho chuť byla stoprocentní.

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVTE SI (na 1 chléb – 1 kg)
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 velkou cibuli
  • 2,5 lžičky soli
  • 350 ml vlažné vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • půl lžičky cukru krystal

POSTUP

Droždí rozdrobte do vlažné vody, promíchejte metličkou a zasypte cukrem. Nechte cca 10 minut odpočinout. Cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a na rozpáleném oleji ji zlehka osmažte.

domácí cibulový chléb

Do mísy vsypte mouku a sůl, zamíchejte a následně přidejte cibuli, a část droždí s vodou. Nejideálnější je, když tuto směs propracujete kuchyňským robotem. Pokud ho však nemáte, tak stačí rukou.

domácí cibulový chléb

Do těsta vmíchejte zbytek droždí s vodou. Vál posypte moukou a propracujte na něm těsto. To vložte do mísy a nechte kynout na teplém místě.

domácí cibulový chléb

Po nakynutí ho propíchejte, opět propracujte a následně nechte znova nakynout. Opakujte alespoň 2-3x. Troubu rozehřejte na 250 stupňů a z těsta vytvarujte bochník. Položte ho na plech, kam jste předtím dali pečicí papír a nechte 15 minut odpočívat. Poté pečte cca 25 minut.

domácí cibulový chléb

Není nad to si upéct svůj vlastní domácí. Obzvlášť ten cibulový je opravdu vynikající a jeho výrazná chuť se hodí snad ke všemu. A tak se od teď stává mým oblíbencem mezi pečivem. Už jste pekli domácí chléb? A jaký druh?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)

8 komentářů na “DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB”

    1. Linda Pazderová

      To je skvělé, Jano! Jsem ráda, že jste ho vyzkoušela a chutnal Vám! Množství soli jde samozřejmě upravit, každý přeci jen solíme jinak :))

  1. TEn vypadá výborně!!! Co se já už domácího pečiva navyzkoušela a tomu mýmu mlsounovi žádné domácí pečivo nechutnalo. Ale tohle vypadá nadějně, že by mu mohlo chutnat. Recept si ukládám. Děkuji za inspiraci Lindi, jsi moc šikovná! ♥

    WantBeFitM

    1. Linda Pazderová

      Mooc děkuji, Míšo :) Jakto, že mu žádné pečivo od tebe nechutná? Určitě musí být vynikající :) Tak to vyzkoušej a uvidíš, jak mu bude chutnat. Není za co, já se zas inspiruji u tebe, takže stejně tak děkuji já tobě, Míšo :))

  2. Nedávno jsem měla potřebu zkusit kváskový chleba, ale bohužel mi kvásek umřel dřív než jsem se k tomu dostala, takže mi kolegyně jako cenu útěchy upekla cibulovo-bramborový chléb a já se totálně zamilovala. Vůbec by mě nenapadlo, že cibulový chleba může chutnat tak dobře :)

    Tenhle vypadá super, asi dám chlebu zase o víkendu šanci :)

    1. Linda Pazderová

      To je škoda, ale kvásek, ač je jednoduchý, tak občas nevyjde, třeba už jen proto, že je něco špatného na mouce. Každopádně máš skvělou kolegyni, protože takovou cenu útěchy bych také brala :P
      Moc děkuji, tak doufám, že jsi ho zkusila a chutnal ti :))

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *