Pečivo je každodenní záležitostí. Už dlouho jsem se chystala na domácí cibulový chléb, ale vždycky jsem se bála, že je to až moc složité a pracné. Opak byl však pravdou a během pár hodin jsem upekla vynikající chléb, který doma zabodoval.
KDE SE VZAL?
První informace jsou z doby 10 000 let před naším letopočtem. O několik tisíce let později se v Egyptě přišlo na to, jak nechat kynout těsto, a tak vznikl kváskový chléb. Poté se rozšířil do celého světa, ve kterém má několik set podob.
Nejstarší pec na pečení chleba byla v Česku nalezena u Olomouce a její původ se datuje do období 4800 až 4600 před naším letopočtem.
TIPY
Na přípravu si vyhraďte pár hodin. Těsto potřebuje čas a péči, aby pořádně nakynulo a chutnalo.
Raději používejte čerstvé droždí než to sušené. Lépe kyne a také to s ním lépe chutná.
K prvotnímu zamíchání použijte kuchyňský robot a následně ruce, protože ty těsto prohnětou ze všeho nejlépe.
Po nakynutí těsto propracujte a nechte opět kynout. Tento proces opakujte 2-3, aby bylo vláčnější.
Co ho takhle vyzkoušet s POMAZÁNKOU Z ČERVENÉ ŘEPY? Vynikající snídaně nebo vydatná svačinka.
VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH
Ideální víno, které se hodí k plným a výrazným sýrům a samozřejmě k chutnému pečivu, je rozhodně Pinot Noir, který je známý také jako Rulandské modré. Při rozlévání by měl mít správně 16-19 stupňů. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!
A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Sklenice by se měla plnit do 1/3 až 1/4 a při popíjení se drží vždy za stopku! Červené víno lijeme do velkých baňatých sklenic, aby se pořádně provzdušnilo a jeho chuť byla stoprocentní.
UPOZORNĚNÍ
V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!
PŘIPRAVTE SI (na 1 chléb – 1 kg)
- 30 g čerstvého droždí
- 1 velkou cibuli
- 2,5 lžičky soli
- 350 ml vlažné vody
- 3 lžíce olivového oleje
- 500 g hladké mouky
- půl lžičky cukru krystal
POSTUP
Droždí rozdrobte do vlažné vody, promíchejte metličkou a zasypte cukrem. Nechte cca 10 minut odpočinout. Cibuli oloupejte, nakrájejte na proužky a na rozpáleném oleji ji zlehka osmažte.
Do mísy vsypte mouku a sůl, zamíchejte a následně přidejte cibuli, a část droždí s vodou. Nejideálnější je, když tuto směs propracujete kuchyňským robotem. Pokud ho však nemáte, tak stačí rukou.
Do těsta vmíchejte zbytek droždí s vodou. Vál posypte moukou a propracujte na něm těsto. To vložte do mísy a nechte kynout na teplém místě.
Po nakynutí ho propíchejte, opět propracujte a následně nechte znova nakynout. Opakujte alespoň 2-3x. Troubu rozehřejte na 250 stupňů a z těsta vytvarujte bochník. Položte ho na plech, kam jste předtím dali pečicí papír a nechte 15 minut odpočívat. Poté pečte cca 25 minut.
Není nad to si upéct svůj vlastní domácí. Obzvlášť ten cibulový je opravdu vynikající a jeho výrazná chuť se hodí snad ke všemu. A tak se od teď stává mým oblíbencem mezi pečivem. Už jste pekli domácí chléb? A jaký druh?
S láskou ♥ Linda
Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)
Ten vypadá skvěle! Moc děkuji za tip, určitě ho vyzkouším :)
Jee, děkuji :)) Doufám, že jsi ho vyzkoušela a chutnal ti :)
Chléb dnes odzkoušen, je výborný, jen na můj vkus dost slaný. Příště množství soli upravím.
To je skvělé, Jano! Jsem ráda, že jste ho vyzkoušela a chutnal Vám! Množství soli jde samozřejmě upravit, každý přeci jen solíme jinak :))
TEn vypadá výborně!!! Co se já už domácího pečiva navyzkoušela a tomu mýmu mlsounovi žádné domácí pečivo nechutnalo. Ale tohle vypadá nadějně, že by mu mohlo chutnat. Recept si ukládám. Děkuji za inspiraci Lindi, jsi moc šikovná! ♥
WantBeFitM
Mooc děkuji, Míšo :) Jakto, že mu žádné pečivo od tebe nechutná? Určitě musí být vynikající :) Tak to vyzkoušej a uvidíš, jak mu bude chutnat. Není za co, já se zas inspiruji u tebe, takže stejně tak děkuji já tobě, Míšo :))
Nedávno jsem měla potřebu zkusit kváskový chleba, ale bohužel mi kvásek umřel dřív než jsem se k tomu dostala, takže mi kolegyně jako cenu útěchy upekla cibulovo-bramborový chléb a já se totálně zamilovala. Vůbec by mě nenapadlo, že cibulový chleba může chutnat tak dobře :)
Tenhle vypadá super, asi dám chlebu zase o víkendu šanci :)
To je škoda, ale kvásek, ač je jednoduchý, tak občas nevyjde, třeba už jen proto, že je něco špatného na mouce. Každopádně máš skvělou kolegyni, protože takovou cenu útěchy bych také brala :P
Moc děkuji, tak doufám, že jsi ho zkusila a chutnal ti :))