domácí cibulový chléb

DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB

Pečivo je každodenní záležitostí. Už dlouho jsem se chystala na domácí cibulový chléb, ale vždycky jsem se bála, že je to až moc složité a pracné. Opak byl však pravdou a během pár hodin jsem upekla vynikající chléb, který doma zabodoval.

KDE SE VZAL?

První informace jsou z doby 10 000 let před naším letopočtem. O několik tisíce let později se v Egyptě přišlo na to, jak nechat kynout těsto, a tak vznikl kváskový chléb. Poté se rozšířil do celého světa, ve kterém má několik set podob.

Nejstarší pec na pečení chleba byla v Česku nalezena u Olomouce a její původ se datuje do období 4800 až 4600 před naším letopočtem.

TIPY

Na přípravu si vyhraďte pár hodin. Těsto potřebuje čas a péči, aby pořádně nakynulo a chutnalo.

Raději používejte čerstvé droždí než to sušené. Lépe kyne a také to s ním lépe chutná.

K prvotnímu zamíchání použijte kuchyňský robot a následně ruce, protože ty těsto prohnětou ze všeho nejlépe.

Po nakynutí těsto propracujte a nechte opět kynout. Tento proces opakujte 2-3, aby bylo vláčnější.

VÍNA Z MORAVY A VÍNA Z ČECH

Ideální víno, které se hodí k plným a výrazným sýrům a samozřejmě k chutnému pečivu, je rozhodně Pinot Noir, který je známý také jako Rulandské modré. Při rozlévání by měl mít správně 16-19 stupňů. Další zajímavosti o odrůdách najdete na stránkách Vína z Moravy a vína z Čech, což je oficiální stránka vín z České republiky!

A teď si dáme menší lekci sommeliérství! Sklenice by se měla plnit do 1/3 až 1/4 a při popíjení se drží vždy za stopku! Červené víno lijeme do velkých baňatých sklenic, aby se pořádně provzdušnilo a jeho chuť byla stoprocentní.

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVÍME SI (na 1 chléb – 1 kg)
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 velkou cibuli
  • 2,5 lžičky soli
  • 350 ml vlažné vody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 500 g hladké mouky
  • půl lžičky cukru

POSTUP

Droždí rozdrobíme do vlažné vody, promícháme metličkou a zasypeme cukrem. Necháme cca 10 minut odpočinout. Cibuli oloupeme, nakrájíme na proužky a na rozpáleném oleji ji lehce osmažíme.

domácí cibulový chléb

Do mísy vsypeme mouku a sůl, které zamícháme a následně přidáme cibuli, a část droždí s vodou. Nejideálnější je, když tuto směs propracujeme kuchyňským robotem. Pokud ho však nemáme, tak stačí rukou.

domácí cibulový chléb

Do těsta vmícháme zbytek droždí s vodou. Vál posypeme moukou a propracujeme na něm těsto. To poté vložíme do mísy a necháme kynout na teplém místě.

domácí cibulový chléb

Po nakynutí ho propícháme, opět propracujeme a následně necháme znova nakynout. Opakujeme alespoň 2-3x. Troubu si rozehřejeme na 250 stupňů a z těsta vytvarujeme bochník. Položíme ho na plech, kam jsme předtím dali pečicí papír a necháme 15 minut odpočívat. Poté pečeme cca 25 minut.

domácí cibulový chléb

Není nad to si upéct svůj vlastní domácí. Obzvlášť ten cibulový je opravdu vynikající a jeho výrazná chuť se hodí snad ke všemu. A tak se od teď stává mým oblíbencem mezi pečivem. Už jste pekli domácí chléb? A jaký druh?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Vína z Moravy, Vína z Čech (wineofczechrepublic.cz)

3 komentáře u “DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB

  1. TEn vypadá výborně!!! Co se já už domácího pečiva navyzkoušela a tomu mýmu mlsounovi žádné domácí pečivo nechutnalo. Ale tohle vypadá nadějně, že by mu mohlo chutnat. Recept si ukládám. Děkuji za inspiraci Lindi, jsi moc šikovná! ♥

    WantBeFitM

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek