CROISSANTY

Croissanty! Pečivo, které má několik podob, příchutí a náplní. Oblíbené jsou hlavně k snídani, ale sladké jsou dobré i k odpolední kávě. Známé jsou slané varianty se sýry, slaninou, šunkou i vajíčky. Sladké pak s džemy, čokoládou či krémy. Existují i plněné, které se těší čím dál tím větší oblibě. A jaké verzi dáváte přednost vy? Za mě to jsou rozhodně ty s džemem. A nejlépe s tím, jež má vysoký podíl kvalitního ovoce.

KDE SE VZALY?

Nejčastěji se tohle chutné pečivo spojuje s Francií, avšak to není země jeho původu. První zmínka o něm pochází již ze 13. století a to z území Rakouska. Nazývali ho Kripferl a byl o trochu sladší, než klasický croissant, který známe. Do Francie se pečivo dostalo až roku 1839, kam ho přivezl August Zang. Ten si v Paříži otevřel pekárnu. A tam se začala psát receptura na originální a oblíbené croissanty.

TIPY
  1. na jejich přípravu si vyčleňte čas a překládání těsta nepodceňujte
  2. a nepodceňujte ani prosévání mouky, díky kterému se mouka nakypří a poté i samotné těsto
  3. croissanty se dají jíst v několika variantách, ale co takhle SLANÝ KARAMEL?

PŘIPRAVTE SI (na cca 11 ks)
  • 250 g hladké mouky
  • 145 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo DeLacto)
  • 27 g cukru krupice
  • 4 g soli
  • 4 g sušeného droždí
  • 70 ml teplého mléka
  • 70 ml vlažné vody
  • vejce na potření
POSTUP

Přes jemné síto do misky prosejte hladkou mouku, přisypte sůl s cukrem a promíchejte. Následně vmíchejte sušené droždí, 20 g změklého másla, teplé mléko a vlažnou vodu. Ze směsi surovin vypracujte hladké a pružné těsto, vložte do igelitového sáčku a dejte chladit do lednice na 45 minut. Po uplynutí doby těsto vyndejte a položte na pomoučněný vál. Pomocí válečku z něj vyválejte větší čtverec, který vložte zpět do lednice.

Mezi dvěma kousky pečicího papíru rozválejte 145 g změklého másla a to tak, aby jeho rozměr byl o něco menší než velikost těsta. Máslo taktéž vložte do lednice a nechte odpočinout 30 minut. Po uplynutí doby položte těsto na pomoučněný vál a rozložte na něj máslo bez pečicího papíru. Nejdříve přeložte vrchní a spodní část do středu a následně i levou a pravou stranu. Pomocí válečku vyválejte obdélník, jeho delší strany přeložte do středu a vložte na 30 minut do lednice.

Po půl hodině dejte těsto na pomoučněný vál, opět vyválejte obdélník a přeložte jako předtím. Otočte a udělejte ještě jednou totéž. Poté ho opět vložte do chladu na dalších 30 minut. Po uplynutí času těsto vyndejte a rozválejte ho do většího obdélníku, jehož tloušťka bude cca 5 mm. 

Rozkrájejte ho na několik stejně širokých proužků, které následně překrojte na půl. Vzniknou vám trojúhelníky, jejichž nejkratší stranu (tu spodní) uprostřed nařízněte (cca 1 cm). Od této strany je motejte směrem ke špičce. Croissanty skládejte s dostatečným rozestupem na pečicí papír a nechte cca 30 minut kynout na teplém místě. Mezitím rozehřejte troubu na 200 stupňů. Před pečením je potřete rozšlehaným vajíčkem a pečte 15 minut.

eDELIKATESY.cz

Je španělský obchod a bistro, které vám nabídne spousty španělských delikates od oliv, přes chorizo až po kvalitní víno. V jejich obrovském výběru najdete jen to nejlepší, a tak si můžete dopřát malý luxus ze Španělska každý den. V prodejně se dá nejen posedět u sklenky vína, ochutnat tapas, vypít kávu, ale i si vychutnat oblíbenou sangríi. Pokud milujete španělské dobroty, stejně jako já, tak zajděte do jejich prodejny v ulici Vyšehradská na Praze 2 nebo koukněte na e-shop. A pokud sháníte ideální dárek k MDŽ, tak vyberte jednu z dárkových krabiček. Ta moje obsahuje třeba lahodnou marmeládu z lesních plodů, která se skvěle hodí k croissantům. A za zmínku stojí i bílé víno Pazo de Seňorans s příjemnou ovocnou chutí.

Je pravda, že je jejich příprava trochu pracnější, ale nic, co by se nedalo zvládnout. Každopádně za ten výsledek to rozhodně stojí. Překvapíte s nimi celou rodinu a pánové, pokud chcete zazářit na MDŽ, tak kromě pěkné dárkové krabičky můžete své partnerce upéct tuhle nadýchanou dobrotu. A třeba ji dopřát jako snídani a udělat jí tak hezký začátek dne. Pekli jste někdy croissanty? A slavíte MDŽ?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s eDELIKATESY (edelikatesy.cz)

2 komentáře na “”

  1. Také jsem si myslela, že croissanty jsou z Francie. Jednou, když jsem tam byla, tak jsem si ho dala ke snídani. Kamarádce jsem řekla: „Na to, že je tím Francie proslavená, tak nic moc, to si raději koupím balený.“
    Na mě moc suchý a spláclý. :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *