creme brulee

CREME BRULEE

Jednoduché složení, ale trochu náročnější příprava. Dezert creme brulee je známý jako směs žloutků, smetany a cukru, na jejímž vrchu je tvrdá krusta ze zkaramelizovaného cukru. Zkuste si ho vychutnat o něco více a spárujte ho s vynikajícím francouzským šampaňským Moët & Chandon!

KDE SE VZAL?

Slavný dezert se zkaramelizovanou krustou je klasikou francouzské kuchyně. První zmínka je již z roku 1691, kdy se postup přípravy objevil v Massialotově knize receptů.

TIPY

Na zkaramelizování cukru je potřeba flambovací pistole. Samozřejmě to není klasická výbava každé kuchyně, ale snadno se dá nahradit. Stačí, když si vezmete lžíci, nahřejete ji a postupně přikládáte na cukr, který chcete zkaramelizovat.

Do smetany přidejte vnitřek vanilkového lusku, ale i samotný lusk.

Creme brulee se zapéká v troubě. Abyste měli správnou teplotu, tak pečte při 150 stupních v horkovzdušné troubě a při 170 stupních v té klasické.

MOËT & CHANDON

Kdo by v dnešní době neznal Moët & Chandon, že? Málokdo však ví, že historie tohoto celosvětově nejznámějšího šampaňského, sahá až do 18. století, kdy Claudie Moët založil vlastní firmu ve francouzské oblasti Champagne. A tak je již od roku 1743 nejoblíbenějším šampaňským na světě.

Moët Brut Imperial je tvořen směsí 3 odrůd vína a to Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Má světle žlutou barvu a jeho chuť je jemná s lehkými ovocnými a květinovými tóny, které dodávají svěžest. Šampaňské Moët se doporučuje servírovat při teplotě 6 až 8 stupňů.

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVÍME SI (na 2 porce)
  • 250 ml smetany ke šlehání 31% nebo 33%
  • 1 vanilkový lusk
  • 3 žloutky
  • 35 g cukru (bez hrudek!) + cukr na flambování

POSTUP

Troubu rozehřejeme buďto na 150 stupňů (horkovzdušná) nebo 170 stupňů (klasická). Smetanu vlijeme do hrnce, přidáme vnitřek vanilkového lusku i lusk samotný a přivedeme těsně pod bod varu (pouze prohřejeme) a odstavíme.

creme brulee

Do misky vsypeme cukr, přidáme žloutky a prošleháme metličkou, aby se obě ingredience spojily. Měla by vzniknout jemná konzistentní pěna. Z hrnce se smetanou vyndáme lusk a postupně vmícháváme do žloutků s cukrem.

creme brulee

Hrnec položíme zpět na plotnu na nižší stupeň (u elektrických varných desek cca stupeň 3, 4) a za občasného míchání necháme cca 6 minut provařit (mělo by to mít hustou konzistenci). Hotovou směs vlijeme do připravených tepluvzdorných misek a vložíme do pekáče. Do něho nalijeme vodu tak, aby byla do poloviny mističek a dáme péct do trouby na cca 1 hodinu. Hotový creme brulee poznáme tak, že se bude lehce klepat na středu.

creme brulee

Creme brulee necháme vychladnout 2 až 3 hodiny, poté posypeme cukrem a zkaramelizujeme ho. Pokud nemáme flambovací pistoli, tak existuje i další trik, který je napsán o něco výše.

creme brulee

Creme brulee je ideální dezert na romantickou večeři, která je párovaná s víny. Dezert a sklenka šampaňského Moët je výtečné spojení, které ocení každý gurmán a fanoušek dobrého jídla. Už jste ochutnali podobnou kombinaci? A jak vám chutná šampaňské Moët?

S láskou ♥ Linda


Výzva s Moët Hennessy (cz.moethennessy-corporate.com)

4 komentáře u “CREME BRULEE

  1. Crème Brûlée miluji, ale doma se do podobně náročných dezertů nepouštím – jsem ráda, když nepřipálím buchty. Vypadá výborně a v kombinaci se šampaňským to musela být pecka. :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek