CINNAMON ROLLS

Na tento recept jsem měla zálusk hodně dlouho, a tak jsem ho konečně vyzkoušela. Jistě všichni znáte cinnamon rolls neboli v překladu skořicové rolky. Ze začátku vypadal recept vcelku složitě, ale když už jsem měla hotovo, uvědomila jsem si, že to v podstatě bylo strašně jednoduché a rychlé. Nechci se chválit, ale moje premiéra dopadla nad má očekávání a výsledek se u nás doma moc dlouho neohřál.

Mezi lidmi je to hodně oblíbený dezert, který pochází ze Švédska a který nejen, že vypadá neodolatelně, ale i tak chutná. Je trochu tučnější, ale za to ta chuť přeci stojí.

Připravíme si (na pekáček 25×35 cm):

Těsto:
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 2 vejce
  • 90 g krystalového cukru (třtinového)
  • 100 g másla
  • 600 g hladké mouky


Náplň:
  • 3 lžíce másla
  • 75 g krystalového cukru (třtinového)
  • 2 lžíce mleté skořice


Poleva:
  • 145 g moučkového cukru
  • 3 lžíce mléka
  • 4 lžíce másla
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky vanilkové extraktu
Postup:
Nejdříve si vytvoříme kvásek z části mléka, mouky, cukru a droždí. To jak na to najdete v receptu tady. Po nakynutí ho přidáme do mísy ke zbylým surovinám na těsto a pořádně promícháme. Pokud máte kuchyňského robota, tak to nejdřív dejte uhníst do něj a poté si pomoučněte vál a pořádně propracujte rukama. Nechte v teple kynout.

Až těsto zvětší svůj objem, vezmeme špejli a propícháme ho. Opět necháme kynout. Těsto je potom lepší a jestli chcete, můžete to ještě jednou nebo dvakrát zopakovat. Moje prababička to vždycky opakovala několikrát.

Když už je těsto připravené, tak ho rozválíme do tvaru obdélníku a potřeme rozpuštěným máslem a to tak, abychom dodrželi 2 centimetrové okraje na všech stranách (ty poté potřeme vodou). Směs cukru a skořice rovnoměrně sypeme na místo pomazané máslem. Vše teď srolujeme do tvaru rolády a na obou stranách zmáčkneme, aby náplň nevytekla.

Opravdu ostrým nožem krájíme z rolády asi 2,5 – 3 cm plátky. Ty skládáme do pekáčku vedle sebe, přikryjeme potravinovou fólií a necháme cca 40 minut kynout. Rozehřejeme troubu na 175 stupňů a dáme péct na 30 minut.

Mezitím co se nám to peče, tak si uděláme polevu. Rozpuštěné máslo společně s cukrem, mlékem, solí a vanilkovým extraktem vyšleháme, aby nám vznikla hladká a tekutá hmota, kterou polijeme rolky, které nám však po vyndání z trouby chladly alespoň 10 minut.
S láskou 

  Linda 

46 komentářů u “CINNAMON ROLLS

  1. Vypadají chutné, ale pro mě je to anti-talent kulinářské: (A jak by spálil kuchyň smažení palačinek (no ok jsem trochu pomoc při sledování televize) spíše za to nebude trvat.
    Ale blahopřeje talent;)
    pozdravy
    body-and-hair-girl.blogspot.com

  2. Šneky se skořicí jo, ale tu cukrovou polevu fakt nesnáším. Vždycky se to dávalo ve školní jídelně k obědu na perník a tak a mně to hrozně moc nechutná :D Ale vypadá to hezky, tojo.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek