ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

Vzhledem k nenadálé situaci, která už nás provází přes měsíc, se řada lidí schyluje k domácímu pečení a vaření. V obchodech mizí některé suroviny a třeba obyčejné droždí je již nedostatkovým zbožím. Co teď? Co když chci upéct něco kynutého? Víte, čím nahradit droždí? Jednodušší už to být nemůže!

CO TO VLASTNĚ JE?

Kvas je symbiotická kolonie mikroorganismů. Jde o přirozeně nakvašenou – fermentovanou mouku s vodou. Živí se složitými cukry, které v mouce najdeme ve škrobu.

Jinak rozdíl mezi kvasem a kváskem není žádný. Správně je v pekařské terminologii kvas, zdrobnělinu kvásek si pak vytvořily pekařky doma.

TIPY

Pokud chcete péct něco kynutého a rádi byste použili jeden z těchto receptů, tak myslete na to, že oba typy kvásků vyžadují přípravu, která nějaký čas zabere!

Jedna kostka droždí má 42 gramů! A tomu se rovná jedna dávka pivního kvásku (120 g). Jedna dávka domácího kvásku (150 g) je určená do kynutého těsta, ve kterém bude použita mouka o váze cca 200 gramů.

ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

PIVNÍ KVAS

Můžeme ho nazvat jako takový rychlokvas, jelikož jeho příprava je rychlejší než u klasického domácí kvásku. Nejlepší je ho nechat odležet přes noc, takže cca 12 hodin. Ráno bude hotovo a připraveno.

PŘIPRAVTE SI (na cca 120 g pivního kvasu = 1 kostka droždí)
  • 100 ml světlého piva
  • 1 lžíci hladké mouky (pšeničné)
  • 1 lžičku cukru krystal

POSTUP

Do nádoby vlijeme pivo a vsypeme mouku s cukrem. Vezmeme metličku a promícháme, aby směs byla bez hrudek. Dáme na teplé místo a necháme odpočinout cca 12 hodin.

PIVNÍ KVASČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

Pivní kvásek přidáme dle potřeby do připravovaného těsta, necháme odpočívat na teplém místě a následně můžeme dát péct dle receptury.

PIVNÍ KVAS

DOMÁCÍ KVÁSEK

Jeho příprava zabere 3-4 dny. Pokud víme, že chceme upéct chleba z kvásku, tak musíme myslet trochu dopředu.

Větší radosti z jeho přípravy docílíme tak, že použijeme průhlednou sklenici, abychom viděli, jak krásně roste. A věřte, že tohle rozhodně potěší.

PŘIPRAVTE SI (na cca 150 g kvásku – do těsta, kde bude použito cca 200 g mouky)
  • 75 g hladké mouky (pšeničné)
  • 75 ml teplé vody

POSTUP

První den vlijeme do nádoby (doporučuji tu průhlednou sklenici) 25 ml teplé vody a nasypeme 25 g hladké mouky. Promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme odpočívat cca 24 hodin při pokojové teplotě.

DOMÁCÍ KVÁSEK

Druhý den opět vlijeme 25 ml teplé vody a vsypeme 25 g hladké mouky. Opět promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout při pokojové teplotě do třetího dne.

ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

Třetí den se proces opakuje, takže opět přidáme 25 g hladké mouky a 25 ml teplé vody. Vše promícháme a necháme odpočinout posledních 24 hodin. Hotový kvásek poznáme tak, že zvětšil svůj objem, jeho pach je nakyslý a na povrchu se utvořila vrstva pěny.

DOMÁCÍ KVÁSEK

Kvas uchováváme v lednici, kde vydrží 6 dní. Pokud jsme použili pouze část a ve sklenici nám ho trochu zbylo, můžeme opět zahájit proces a zas postupně přidávat, aby vznikl nový. Upéct s ním můžeme třeba DOMÁCÍ CIBULOVÝ CHLÉB.

ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

Když už zvládnete domácí kvásek, tak jste v podstatě krok od toho, být mistr. K tomu, abyste jím byli, stačí s tím kváskem upéct chleba. Doufám, že díky tomu, co se tu děje, mezi námi přibude několik skvělých kuchařů a kuchařek. A co vy? Upekli jste si domácí pečivo?

S láskou ♥ Linda

4 komentáře u „ČÍM NAHRADIT DROŽDÍ?

  1. Děkuji za tipy! Netušila jsem, že je to tak snadné… Chtěla jsem si upéct buchty, ale nesehnala kvasnice, tak je fajn pro příště vědět, že je vlastně vůbec nepotřebuji.

    1. Je to opravdu jednoduché a nejlepší na tom je, že to funguje stejně dobře jako droždí :)
      V karanténě bylo hodně těžké něco sehnat, ale skvěle jsem se naučila, že se některé věci dají jednoduše nahradit!

  2. Děkuji za tipy :) Pivní kvas neznám, ale za to jsem si před pár týdny vytvořila kvas z ovocné vody (s pomocí Maškrtnice) a od té doby peču kváskový chleba, tak jsem zvědavá, jak dlouho to budu zvládat :)

    1. Pivní kvas je dobrý, určitě ho vyzkoušej! :) Kvas jsem dělala z klasické vody, ale ta ovocná mě zaujala, určitě mrknu k Maškrtnici a vyzkouším, děkuji za tip :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *