cibulový koláč

CIBULOVÝ KOLÁČ

Když se do něj zakousnete, ucítíte, jak skvěle funguje spojení křehkého těsta, smetany, sýru, šunky a cibule. Po jeho dojedení většinou zůstanou mastné prsty a v břiše ucítíte příjemný pocit z dobře připraveného jídla. To je cibulový koláč z moselské oblasti! Chuťovka, která se hodí na posezení s přáteli, na větší odpolední svačinu či menší večeři.

KDE SE VZAL?

Nejznámější je asi francouzský cibulový koláč z Alsaska, který má ale o trochu jinou recepturu. Použité těsto je kynuté a ne křehké jako je tomu u koláče z moselské oblasti. Navíc svým vzhledem připomíná spíše pizzu a při jeho pečení se neobejdete, kromě cibule a sýru, bez zakysané smetany a slaniny.

V moselské oblasti se cibulový koláč připravuje z křehkého těsta a kromě náplně, kterou jsem použila, se přidávají také žampiony a slanina.

TIPY

Při opékání cibule dejte pozor, aby se nepřipálila, či se moc neopekla. Měla by být stále měkká i při chytání prvních zlatavých odstínů.

Opečte cibuli na DOMÁCÍM GHÍ místo na másle a uvidíte, jaký rozdíl v chuti to je! A že to opravdu ucítíte!

MOSEL WINE

Vinařská oblast, která se rozprostírá podél řeky Mosely v Německu, nabízí vyhlášený ryzlink, který se pyšní dlouholetou tradicí a historií pěstování. Další výtečné odrůdy, s nimiž se v oblasti setkáte, jsou Elbling a bílé a šedé rulandské.

Vína odrůdy ryzlink mají vytříbenou chuť a již delší dobu patří ke světové špičce. Proto jsou vyhledávána nejen odborníky, ale také lidmi, kteří si rádi pochutnají na kvalitním víně, jenž je i cenově dostupné. A to nabízí Mosel wine!

cibulový koláč

Cibulový koláč bude skvěle chutnat se suchým ryzlinkem z pozdního sběru hroznů z vinařství Weingut Hoffmann – Simon. V jeho chuti můžete cítit plné ovocné tóny, které podtrhuje charakteristická chuť z vinic rostoucích na břidlici. Dali byste si?

UPOZORNĚNÍ

V článku je zmíněn alkohol, který je určen pro osoby starší 18 let!

PŘIPRAVTE SI (na formu 12 x 25 cm)
  • 125 g másla (bez laktózy – bezlaktózové máslo, ghí, slunečnicový či olivový olej)
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 5 lžic studené vody
  • 500 g cibule
  • 200 g vařené (či dušené) šunky
  • 125 ml smetany (bez laktózy – bezlaktózová smetana)
  • 150 g sýru (bez laktózy – bezlaktózový sýr – gouda, ementál)
  • 2 vejce
  • sůl a pepř

POSTUP

Část másla (cca 100 g) nechte změknout při pokojové teplotě a následně přidejte směs hladké a polohrubé mouky a studenou vodu. Promíchejte a vypracujte hladké a pružné těsto, které na pomoučněném vále vyválejte do tvaru formy. Tu vymažte, těsto do ní vyskládejte a nechte ho odpočinout v lednici cca 30 minut.

cibulový koláč

Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji na plátky. Máslo rozehřejte v hrnci, přidejte plátky cibule a opékejte je, dokud nezačnou zlehka zlátnout, ale stále budou měkké. V tom momentě je přendejte vedle do mísy. Šunku nakrájejte na menší kousky a troubu rozehřejte na 200 stupňů.

cibulový koláč

Těsto vyndejte z lednice a vyskládejte na něj kousky šunky, cibuli a nastrouhaný sýr. Ve vedlejší misce smíchejte smetanu s vajíčkem, solí, pepřem a kmínem a zalijte s ní koláč. Formu vložte do trouby a pečte do zlatova – cca 45 minut. Nechte chvíli vychladnout, nakrájejte a podávejte s vynikajícím ryzlinkem!

cibulový koláč

Věřte, že až koláč upečete, tak se po něm během chvilky jen zapráší. Takže jestli si ho chcete vychutnat s vínečkem, tak doporučuji si ihned po upečení část odkrojit a schovat na večer, než se na to seběhne celá rodina, přítel či kamarádi. Už jste někdy pekli cibulový koláč? A jak vám chutnal?

S láskou ♥ Linda


Spolupráce s Mosel wine (moselwine.cz)

3 komentáře u „CIBULOVÝ KOLÁČ

  1. Mňam, tak toto je naozajstná delikatesa. Milujem cibuľové koláče, tento som však ešte neskúšala. :) Pravý čas to napraviť a recept vyskúšať. :)

  2. Jak jen to děláš, že při čtení tvých receptů mám vždycky pusu plnou slin? :) Tento koláč určitě časem udělám. Líbí se mi, že recepty píšeš jednoduše a stručně. Člověku se pak do toho hned chce víc :)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *