CHUTĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

To, že jsem byla na dovolené v Paříži, jsem už několikrát omílala jak tady, tak na FB a Instagramu. Tohle je druhý a zároveň poslední článek o ní, jelikož všechno podstatné jsem už vypsala. Jedním z důvodů, proč jsem se do Francie vlastně těšila, bylo jídlo. Možná, že to byl taky ten hlavní důvod, protože jídlo miluji a ráda zkouším nové chutě. Před odjezdem jsem si sepsala seznam co chci ochutnat a až na dvě jídla jsem to vyzkoušela všechno. Tak pojďme na to!
BAGETY – PRET A MANGER, HAPPY CAFÉ, GALERIE LAFAYETTE
Typické jídlo, které jsme si dali k svačině, k obědu, ale i k večeři. A klidně bychom je jedli do teď. Neomrzeli by nás. Krásně křupavé, voňavé a naplněné kvalitními čerstvými surovinami, které jen dokazovaly, že existují i poctivé bagety a ne jen ty, které pořídíte za šedesát korun na benzínce.
Výborné měli v Galerie Lafayette (Boulevard Haussmann 35) v Pret a Manger. Za zmínku stojí také Happy Café (Rue de Rivoli 210), které je nedaleko Louvru. Jídlo si pak můžete v klidu sníst a odpočinout si v přilehlých zahradách.







































MAKRONKY – BISCUITERIE DE MONTMARTRE, SADAHARU AOKI, LADURÉE
Po receptu s MAKRONKAMI jsem si řekla, že musím ochutnat ty originální francouzské. A byly vynikající, sladké tak akorát a rozplývaly se na jazyku. Co Vám budu povídat, ty moje jim nesahaly ani po kotníky.

První zastávka byla v Biscuiterie de Montmartre (Rue Norvins 16). Jednoznačně vyhrála pistáciová, která také byla nejlepší příchutí z ochutnaných makronek. Jinak prostředí podniku bylo krásné, výběr obrovský a chuť božská. Všichni jsme se do makronek zamilovali, a tak druhý den bylo jasné jaké jídlo určitě vyhledáme.

V Galerii Lafayette (Boulevard Haussmann 35) u Patisserie Sadaharu Aoki jsem zkusila příchuť růže. Výběr byl čistě ze zvědavosti, jelikož jsem si nedokázala představit tu chuť. Teď už to vím a znovu bych si jí nevybrala. Je to jak když jíte mýdlo.

Poslední ochutnaná makronka byla s příchutí levandule, bez jejíhož ochutnání jsem nechtěla odletět. Tuhle příchuť nikde neměli a až na letišti ve stánku klasického a všemi vyhledávaného Ladurée jsem se zaradovala. Levandule u mě zabodovala.

QUICHE

SLANÝ KOLÁČ jsem stejně jako makronky zkoušela upéct. Nedalo mi to a ochutnala jsem ho ve špenátové podobě v Boulangerie Traiteur (Rue  de Rochechouart 34). Za mě teda propadák. Popravdě jsem čekala něco chutnějšího, ale nejspíš to bude použitím jiného sýru. Každopádně jsem ráda, že jsem ho zkusila.

PIVO

Víno jsme tu nepili, což je škoda, ale stejně se tu více pilo pivo a to Grimbergen, který jsme mysleli a já jsem si to myslela ještě před psaním tohoto článku, že pochází z Francie, ale není tomu tak. Měli jsme tu čest s pivem z Belgie. No co, bylo výborné, ne tak hořké, krásně sladké a v podstatě celkem silné.

DRINKY

Objednala jsem si dva drinky a byla zvědavá, jak budou ve srovnání s těmi v našich barech poctivé. Celkem mě to překvapilo. Jak Aperol Spritz, tak mojito měli výraznější, silnější a lepší konzistenci. Sklenice s mojitem nebyla přeplněná ledem, který by po roztátí naředil zbytek obsahu drinku a zničil tak jeho chuť.

My jsme navštívli dva večery za sebou bar nedaleko hotelu a to Les enfants de la balle (Boulevard de Charonne 84). Obsluha je až nadprůměrně příjemná, milá a hezky se nám tam druhý večer vracelo. Příjemné posezení v klidné části krásných pařížských ulic.








































VEČEŘE
Na pořádnou večeři jsme si došli o sobotním večeru. Našli jsme si restauraci Les Bienveillants (Boulevard Davout 65) sídlící hned u hotelu, která nás příjemně překvapila. Obsluhoval nás pan majitel, který byl také moc příjemný a milý. Jídlo bylo z čerstvých surovin, a tak jsme měli malý gastronomický orgasmus. K tomu všemu jsme dostali lahev vody a domácí pečené brambůrky zdarma, což u těch našich hospodských není běžné.

Takže shrnutí? Jídlo je, co se týče chuti, čerstvosti a kvality, na jiné úrovni. Sice si o trochu připlatíte, ale kdo by si rád nepřiplatil za kvalitu, že?

Gastronomická zařízení jsou vůči těm našim vstřícnější k hostům a to jak z pohledu obsluhy, která byla velmi milá a stále si nás všímala, tak i z pohledu kuchařů, kdy jídlo bylo poctivé, z čerstvých surovin a hlavně mělo chuť jídla a ne dochucovacích prostředků. Za mě palec nahoru!

S láskou 

  Linda 

22 komentářů u “CHUTĚ FRANCOUZSKÉ KUCHYNĚ

  1. Tak ty bagety bych si dala, ve Francii jsem je měla a byl skvělé :) makronky jsem chutnala jen tady v Česku a chuť nic moc, tak by mě zajímalo, jestli by mi chutnaly v v té Paříži. Teď jsi mi udělala chutě :D

  2. Vypadá to skvěle, líbí se mi ty bagety a makronky. :) Zajímalo by mě, jak hodně rozdílnou chuť mají oproti těm u nás v ČR. U nás už jsem jich ochutnala více a musím říct, že každé jsou úplně jiné a musí se fakt vybírat, aby chutnaly výborně. :) Levandulovou jsem chutnala na nějakým festivalu a překvapilo mě, jak je výborná.
    Obsluha vždy dělá hodně a jakmile je příjemná, je to úplně jiný zážitek. :)

  3. ja tiež milujem na cestovaní jedlo a ochutnávanie rôznych špecialít :) vo Francúzsku som bola raz ale hneď by som šla zas :)

  4. mmm to docela chutné brzmi☺😉 ale stydí přiznat, že jeho čas France mi připomínají jen žabích stehýnek 😨😥
    pozdravy
    body-and-hair-girl.blogspot.com

  5. Ty bagety a makronky musely být fakt super, jednou až ve Francii budu, určitě je ochutnám, protože už hodněkrát jsem slyšela, jak se těm našim tady nevyrovnají :)

  6. ________________________________________________________________________________________
    Ano, opravdu je chuť potravin ve Francii rozdílnější než tady u nás. Bagety jsou čerstvé a poctivé stejně tak jako ostatní jídla. Takže pokud pojedete do Paříže, tak si určitě některé z těchto jídel dejte a zhodnoťte sami :)
    ________________________________________________________________________________________

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek