chřest

CHŘEST

Díky krásnému teplému počasí, které letos přišlo brzy, jsme si mohli chřestovou sezónu užít dříve než loni. Teď je v plném proudu a končí přesně na svatého Jana, 24. června, stejně jako každý rok. Čerstvý chřest je skvělý na detoxikaci organismu, probuzení po zimě a obsahuje spoustu prospěšných látek. Víte jakých a k čemu jsou dobré?

Asparagus, jak se rostlině také jinak říká, je vytrvalá bylina. Konzumuje se z ní část stonku, která není zdřevnatělá a její špička. Využívá se zejména na vaření a při jarní detoxikaci organismu.

PŮVOD A PĚSTOVÁNÍ

Chřest pochází z oblasti střední Asie a jižního Ruska. Avšak první zmínka o něm je už ze starého Egypta, což je cca 2 560 let před naším letopočtem. Zde byl hojně využíván jako léčivá rostlina.

Dříve se pěstoval i na našem území, ale kvůli válkám se muselo přejít na něco, co má nutričně vyšší hodnotu, a tak šel chřest stranou. Jeho pěstování se do ČR opět vrátilo a nejznámější pěstírnou je teď ta v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Další najdeme i na Moravě.

Dnes se pěstuje po celém světě, ale mezi jeho největší vývozce patří Německo, Nizozemsko, Maďarsko, Keňa či Anglie. V našich obchodech ale většinu nabídky tvoří právě ten náš český.

chřest

CO SE KONZUMUJE?

Jak už jsem psala o něco výše, tak je to stonek a špička. Tu doporučuji odlomit a nechat na dozdobení pokrmu (jako třeba krému, bruschetty apod.) a nebo opéct na másle s trochou soli.

Na stonek pozor! Konzumuje se pouze ta část, která není dřevnatá. Takže když stonek uchopíte a zlehka ho prohnete, mělo by to prasknout tam, kde končí dřevnatá část a začíná ta měkká. Je to přibližně 2 cm odspodu. Samozřejmě se každý chřest musí oloupat. Slupky můžete použít do vývaru, který vám poslouží na polévku.

BÍLÝ vs. ZELENÝ

Nejznámějšími druhy chřestu jsou bílý a zelený. Je však ještě jeden a to fialový. Jaký je ale rozdíl mezi prvním a druhým?

Bílý chřest je nejkvalitnější. Je ideální do polévek, salátů nebo opečený na másle. Při koupi si dejte pozor, aby neměl fialovou špičku. To by znamenalo, že je přezrálý.

Zelený chřest obsahuje více vitamínů. Ideální je do těstovin, quiche, ale jíst ho můžete i syrový. Má jemnější chuť než bílý, a proto ho stačí dochutit pouze zlehka, abyste si jeho chuť pořádně užili.

CO OBSAHUJE?

Je zdrojem minerálních látek:

  • vápník – na kosti, zuby a činnost svalů
  • železo – na krev
  • hořčík – na nervy a svaly; snižuje únavu
  • zinek – na trávení, zrak a posílení imunity
  • draslík – na nervy, činnost svalů a srdce
  • fosfor – na kosti, zuby a přenos energie

Obsahuje vitamíny:

  • A – důležitý pro zrak, růst, kosti, pleť, oči a celkově pro organismus
  • B – pro přeměnu aminokyselin a výživu nervů; na metabolismus tuků, sacharidů a bílkovin v organismu
  • C – prevence nachlazení, zvyšuje odolnost organismu
  • E – má antioxidační schopnosti, tlumí rozvoj chorob v krevním oběhu a je důležitý pro látkovou přeměnu

Dále obsahuje alkaloid asparagin, který je potřebný k tomu, aby tělo rostlo a posílilo organismus.

chřest

PLUSY

+ detoxikační účinky

+ podporuje vylučování vody z těla

+ léčí kožní nemoci

+ urychluje látkovou výměnu

+ posiluje srdce a imunitní systém

+ afrodiziakum

MÍNUSY

– cena

– náchylný k rychlé kazivosti

CO S NÍM?

Dá se přidat snad do všeho. A to do těstovin, salátů, polévek, slaných muffinů či quiche. Nejoblíbenější je chřestový krém a vařený chřest s holandskou omáčkou. Nebo si ho opečte jen tak na másle s trochou soli a pepře.

Chřest už jsem párkrát měla, ale zatím jsem s ním nepřipravila žádný recept na blog. Klidně ho můžete použít do QUICHE SE ŠPENÁTEM A SLANINOU jako další ingredienci nebo jím nahradit špenát samotný.

chřest

I když to není úplně nejlevnější surovina, tak určitě stojí za to. Jednou za tu krátkou sezónu do jednoho svazku chřestu rozhodně investujte a něco dobrého si uvařte a vychutnejte. Používáte v kuchyni chřest? A chutná vám?

S láskou ♥ Linda

2 komentáře u “CHŘEST

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Začněte psát hledaný výraz výše a stisknutím klávesy Enter vyhledejte. Stisknutím klávesy ESC zrušíte.

Zpět na začátek